20 fantastiska saker mammor gör för sina barn

Det finns en myriad vardagliga sysslor som mammor utför för sina barn, men det finns också några verkligt otroliga saker som förtjänar ett särskilt omnämnande.
20 fantastiska saker mammor gör för sina barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det finns saker som är, låt oss säga, alldagliga. Saker som varje mamma gör för sina barn utan att någon parad anordnas, eller högtidsdag tillägnas, för den sakens skull. Bland dem kan vi nämna saker som att ta hand om barnens navlar, byta blöjor, bada dem, och så vidare. Dessa är viktiga åtgärder som utförs efter att kvinnan förvandlas till en mor eftersom hälsan och livet för hennes nyfödda till största delen beror på just henne. Att mammor gör allt detta för sina barn uppskattas naturligtvis, men det är främst vid avsaknaden av dem som de verkligen uppmärksammas.

Å andra sidan finns det vissa saker som mammor gör för sina barn som verkligen är imponerande. Saker som trots att vi bevittnar dem varje dag, och saker som vi själva omsätter i praktiken, förtjänar att uppmärksammas som storsinta och värda att lyfta fram. Vi kommer att berätta om dem i det här inlägget.

Mammor ammar även om det gör ont

Amning ska inte göra ont. Den som tror det har fel. Våra bröst är förberedda för amning.

Men att amma är tyvärr inte alltid så underbart som det ofta lyfts fram att vara i medierna, eller som vissa mammor påstår att det är.

Det är inte ovanligt att på grund av felaktiga metoder, som ofta används på grund av oerfarenhet, så fylls bröstvårtan och vårtgården av sprickor och sår, och gör då mycket ont, speciellt när det är dags att amma.

Men oavsett om det är obehagligt eller inte så förblir de flesta mammorna stoiska och uthärdar smärtan under så många dagar, veckor och månader som behövs.

Mammor ammar även om det gör ont, för bröstmjölk är den bästa maten ett barn kan få.

När det gäller att dela med sig av hälsa och liv utför mödrar även efter förlossningen extraordinära handlingar.

De gör uppoffringar

Om vi pratar om göra uppoffringar så råder det ingen tvekan om att mödraskapet är bland de främsta exemplen. Ingen vet vad det innebär att förbruka sina egna resurser för, att vid behov utstå hunger och törst och att på ett fat erbjuda sin tid för en annan varelse lika mycket som en mor gör.

Mammor sover inte, de vilar inte. Deras kroppar är utrustade med arvsanlag som gör dem stoiska och uthålliga mot trötthet.

Om du måste ge allt, till och med ditt liv, för barnet som sover i din famn, då gör du det utan att tveka.

En mamma som gäspar medan hennes barn suger på hennes finger.

Villkorslös kärlek

En annan sak mammor gör för sina barn är att älska dem villkorslöst. Mammor vet om det här med känslor. De vet vad villkorslös kärlek är, kärlek vid första ögonkastet, den idealiska partnern. De är specialiserade på anknytning, tillgivenhet och hängivenhet.

Vissa säger att det inte finns någon kärlek i världen som den från en mor. Oavsett om det är helt sant eller inte så vet mammor hur man älskar som om de vore “gjorda” för det.

20 otroliga saker som mammor gör för sina barn

Amma, offra, älska. Förutom dessa tre otroliga saker, som kan tyckas triviala för den vantrogne men som ter sig mirakulöst då det påverkar en själv, så gör goda mammor många andra stordåd.

En mamma har allt tålamod i världen till att ta itu med sitt barn. Närhelst hon behöver det så ger naturen henne denna egenskap.

Hon är tolerant. Hon utvecklar förmågan att acceptera sina barn precis som de är. För i motsats till att vara främmande för henne, tillhör de henne, de är frukten av hennes livmoder.

En mammas förlåtelse känner inga gränser. Den har den magnifika egenheten av att vara oändlig. När ett barn ber om förlåtelse, och även om de inte ber om det, förlåter en mamma dem och lämnar misstaget i det förflutna som om det aldrig hade hänt. Hon gör det möjligt att ta det positiva från en sådan upplevelse, och att lämna skuld och straff.

En teckning av en mamma som kysser sin sons panna.

Det sjunde otroliga som mammor gör för sina barn är att sträva efter sin egen självförbättring. Kanske inte förbättringen av sitt intellekt, utan odlingen av sin själ, sitt sätt, sin karaktär, sin reaktion på den stimulans som världen ger henne. Mammor växer och tjänar som goda exempel för de som finns runtomkring.

En kvinna som blir en mor skyddar sina små och lär sig att försvara dem från allt och alla.

Hon utbildar de små, som den bästa av pedagoger, så att hennes barn lär sig att navigera längst en led som är komplicerad, full av hinder och längs vilken de kommer att behöva uppleva många motgångar. En brant stenig stig längs vilken modern kommer att finnas som en trogen följeslagare. Att hålla deras händer, att driva dem framåt, att applådera deras framgångar och torka deras tårar efter varje kamp.

Mammor har superkrafter

 • En mamma vet ofta var saker finns och kan hitta dem snabbt, oavsett om det rör sig om vardagliga föremål som har blivit felplacerade eller slumpmässiga föremål som familjen sällan använder.
 • Hon tolkar i detalj sina små barns gurglande ljud och sina ungdomars surmulna miner. Det är som om hon flytande kan känslornas olika språk.
 • Hon använder uttrycksfulla ögon och tystnader. Hennes blick tränger in i själen.
 • När resurserna är knappa multiplicerar hon dem. I tider av överflöd är hon nykter och diskret.
 • Hon har ett sjätte sinne som låter henne föreslå ett paraply även om dagen är ljus och molnig. Det bästa du kan göra är att gå tillbaka och hämta det, för regnet kommer att överraska dig.
 • Om du räknar ihop allt hon har gjort under dagen kanske du tror att det har gjorts av flera personer. Men nej, allt har gjorts av en mamma – densamma som släcker lampan vid läggdags och som välkomnar dig först under morgonen med frukost på bordet.
 • Hon är ingen kock, men hennes rätter och recept överraskar dig alltid.
 • Om du genom att städa i huset tror att du har lagt saker på deras plats, vänta på att mamma kommer förbi och visar sitt omdöme. Du kommer att se att hon uppnår en balans och proportion i arrangemanget av saker som bara en matematisk ekvation kan reda ut.
 • Ordet ekonomi kommer från grekiskan “oikos” som betyder hushåll och från “nomos”, administration. De två förenas som oikonomos, vilket strängt taget betyder administrationen av hushållet. Mödrar är utan tvekan de största ekonomerna, och deras arbete är ovärderligt för att stödja och underhålla hushållet och därmed samhället som helhet.

Till sist…

Det är hon som tar hand om de sjuka och barnen hemma, men vem tar hand om henne?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
 • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
 • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
 • Iglesias, E. Á., Calvo, F. F., & Pascual, V. R. (2008). Patología umbilical frecuente. Protocolos Diagnósticos Terapéuticos de la AEP. Madrid: AEP, 41, 398-404. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/41.pdf
 • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
 • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.