7 viktiga ansvarsområden för föräldrar

Innan du startar en familj är det viktigt att du förstår vad föräldrar har för ansvar.
7 viktiga ansvarsområden för föräldrar
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Föräldrars ansvarsområden går långt utöver att bara ge sina barn materiella ting. Det finns också andra viktiga ansvarsområden för föräldrar som är lika viktiga.

Det finns ingen guide för att uppfostra barn, men det finns kriterier som kan hjälpa dig att etablera rätt prioriteter.

“De viktigaste visionerna ges inte av stora talare från en scen. De ges vid sidan om våra barn. De stora visionerna ges mellan 7:30 och 9:30 på kvällen måndag till söndag. Under dessa stängningstider har vi den unika möjligheten att plantera fröna till vad som kan bli och vad som bör bli. Ta varje möjlighet du får.”
-Andy Stanley-

Om man sammanfattar ovanstående i en enda mening är föräldrars huvuduppgift att skydda sina barns rättigheter (och skyldigheter), med hjälp av medvetna beslut som fokuseras på familjens, och speciellt barnens, välmående.

Vad finns det för viktiga ansvarsområden för föräldrar?

Att förse barnen med ett säkert och lyckligt hem

Det första ansvaret föräldrar har är att se till att deras barn växer och utvecklas i en hälsosam och stabil miljö. Att man spenderar tid tillsammans, ger dem ordentligt med näring och bidrar med roliga aktiviteter.

Ett hem bör också vara en plats där barn kan ha ett privatliv och vara för sig själva när de behöver det.

Att visa ovillkorlig kärlek

Föräldrar har en skyldighet att korrigera olämpligt beteende hos sina barn. Dessa korrigeringar gör att de blir omtänksamma och empatiska vuxna som följer regler och lever hälsosamma liv.

Familj som tittar på fotoalbum.

Att lära barnen att ta hand om sig själva

Barn måste förberedas för olika faror. Man kan inte linda in dem i bubbelplast för att de inte ska göra sig illa. Föräldrar måste istället lära sina barn att ta hand om sig själva så att de blir mindre sårbara.

Att övervaka hälsan

Det är inte bara viktigt att ta hand om barnens fysiska hälsa, deras mentala hälsa är precis lika viktig.

Grunden till en persons utveckling läggs under barndomen. Bra medicinsk översyn under de tidiga åren förbättrar därför möjligheterna till en hälsosam utveckling.

Att främja en god självkänsla

Barn börjar bli självmedvetna redan när de är några månader gamla. De ser sig själva genom föräldrarnas ögon och deras självkoncept utvecklas baserat på den behandling de får.

Lär dina barn att älska sig själva och att vara självkritiska utan att straffa sig själva. De lär sig då att erkänna sina misstag och försöka bete sig bättre i framtiden.

Att sätta gränser och vara konsekvent med straff

Det här är kanske en av de svårare ansvaren för föräldrar nu för tiden. Det är inte alltid så behagligt att sätta regler och “spela skurk”. Det är dock viktigt för att uppfostra barnen.

Den disciplin vi lär våra barn under de första åren är råmaterialet för vad de kommer lyckas med i framtiden. Regler hjälper barn att utveckla förmågan att tolerera frustration och kontrollera sig själva.

Familj som leker tillsammans.

Att vara en god förebild

Om du vill att dina barn ska bete sig på ett visst sätt är det bäst att också bete sig på detta sätt själv. Det går mycket bättre att lära barn saker genom att visa dem än med ord.

Handlingar talar för sig själva när det kommer till de värderingar vi lär ut. Var den typ av person som du vill att dina barn ska bli när de blir vuxna.

Sammanfattningsvis

Det finns såklart fler saker man måste tänka på som förälder, men de aspekter vi tagit upp ovan är föräldrars grundläggande ansvar för att uppfostra sina barn.

Genom att göra allt det vi har tagit upp ser du till att dina barn får en balanserad och hälsosam uppväxt, och du lägger en säker och fast grund för deras vuxna liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.