Supergoda recept för födelsedagskalas

Även om många barn inte ens tar en paus för att äta under födelsedagskalas är mat nästan alltid en viktig aspekt att tänka på när man planerar en fest.
Supergoda recept för födelsedagskalas

Senaste uppdateringen: 03 juni, 2020

Barns födelsedagskalas kräver en hel del organisation och planering. Man måste tänka på dekorationer, underhållning och, sist men inte minst, mat. För att göra det lite enklare för dig tar vi här upp några snabba och enkla födelsedagsrecept som du kan baka själv hemma.

Till skillnad från vad som ofta händer med vuxna har barn en tendens att inte ägna särskilt stor uppmärksamhet åt mat på födelsedagskalas. Vanligtvis är de mer fokuserade på lekar, spel och underhållning.

Men det betyder inte att mat inte är något du behöver tänka på när du planerar ett kalas. Försök att åtminstone servera några goda snacks och tilltugg för att ge barnen lite extra energi mellan en aktivitet och nästa.

Det är inte alltid lätt att hitta enkla och billiga snacks eller tilltugg som fungerar för barn. Det är därför vi vill dela med oss av några födelsedagsrecept som kan hjälpa dig att planera ett lyckat kalas. Och naturligtvis kommer ditt barn och hans eller hennes gäster säkert att älska dessa läckra godbitar.

4 supergoda recept för födelsedagskalas

Innan vi fortsätter till recepten vill vi klargöra att de inte nödvändigtvis är hälsosamma och nyttiga. Idén här är att barnen ska ha roligt på festen och smaskiga godsaker är en del av det. En hälsosam kost är naturligtvis viktigt, men du kan göra små undantag vid speciella tillfällen som födelsedagskalas.

1. Jordgubbscupcakes

Cupcakes är en födelsedagsklassiker. De är lätta att förbereda och är en fin dekoration på vilket bord som helst.

Ingredienser till cupcakesmeten

 • 125 g smör
 • 2 dl florsocker
 • 1 nypa salt
 • 2 ägg
 • 1 msk jordgubbssylt
 • 4 dl mjöl
 • 1 1/2 tsk jäst
 • 1 1/4 dl mjölk (rumstempererad)

Ingredienser till glasyren

 • 4 äggvitor
 • 2 dl socker
 • 150 g smör, rumstempererat
 • 1 msk jordgubbssylt
 • 6 färska jordgubbar, mosade
 • några droppar röd karamellfärg (valfritt)

Instruktioner

 1. Värm ugnen till 175 grader.
 2. Vispa 125 gram smör med en nypa salt och florsockret tills det får en mjuk och luftig konsistens.
 3. Tillsätt äggen till blandningen ett i taget och vispa mellan. Tillsätt sedan en matsked jordgubbssylt och vispa ihop.
 4. I en annan skål blandar du mjöl och jäst. Sikta blandningen två gånger.
 5. Tillsätt en tredjedel av mjöl- och jästblandningen till den andra skålen och blanda. Tillsätt sedan 1/2 dl varm mjölk. Upprepa processen med ytterligare en tredjedel av återstående mjöl och jäst och ytterligare en skvätt mjölk. Tillsätt slutligen resten av mjöl- och jästblandningen och mjölken och blanda väl.
 6. Häll nu smeten i en muffinsplåt med pappersmuffinsformar. Lägg plåten i den varma ugnen och grädda i 20 minuter.
 7. För att förbereda glasyren, häll äggvitor och socker i en liten kastrull och värm på medelhög värme, medan du hela tiden vispar tills du får en jämn blandning.
 8. Häll sedan över blandningen till en bakmaskin eller använd en elvisp och vispa på hög hastighet. När små toppar börjar bildas sänker du hastigheten och tillsätter smöret. När allt smör är tillsatt vispar du igen på hög hastighet tills glasyren är välblandad.
  recept för födelsedagskalas: cupcake
 9. Tillsätt till slut 1 matsked jordgubbssylt och 6 rensade, mosade jordgubbar och vispa tills det blir slätt. Om du vill ha en klarare färg på glasyren kan du här tillsätta några droppar karamellfärg. Om blandningen är för lös och rinnig, kyl den en stund i kylskåp. Häll glasyren i en spritspåse och dekorera dina cupcakes.

2. Dominokakor

Det här receptet är ger dig kakor som ser ut som dominobrickor, något som kan vara ett snyggt dekorativt inslag och samtidigt kan vara lite roligare att äta än “vanliga” kakor.

Ingredienser

 • 7 msk smör
 • 7 msk osaltat margarin
 • 1 1/4 dl socker
 • 1 ägg
 • 4,5 dl mjöl
 • 3 msk kakao
 1. Värm ugnen till 175 grader.
 2. Vispa 7 msk smör med lika mycket margarin. Tillsätt sockret lite i taget och blanda väl. Tillsätt sedan ägget och vispa tills allt är blandat.
 3. Blanda mjöl och kakao och tillsätt i blandningen lite i taget. Blanda väl och låt sedan degen stå kallt i en timme.
 4. Kavla ut degen på bakplåtspapper eller vaxat papper. Lägg sedan ett annat pappersark över degen.
  Fortsätt kavla degen tills den är ungefär 1 1/2 cm tjock. Ställ in i kylen i 1 timme.
 5. Lägg degen på papper igen och skär den i rutor. Skär sedan rutorna i hälften för att bilda rektanglar, vilket kommer att vara dina dominobrickor.
 6. Använd ett spett för att göra ett streck över mitten av varje rektangel för att dela upp spelbrickorna (skär dem inte itu). Och stick dem sedan med stickan för att göra prickar på varje sida så att de liknar dominobrickor.
 7. Till sist gräddar du dem i 5 minuter i 175 grader.

“Försök att åtminstone servera några goda snacks och tilltugg för att ge barnen lite extra energi mellan en aktivitet och nästa.”

3. Fruktspett

Om du vill inkludera frukt i din födelsedagsmeny är det här receptet precis vad du letar efter. Precis som cupcakes är fruktspett ett bra sätt att dekorera på ett festligt sätt med mat. De är också mycket lätta att förbereda. Allt du behöver göra är att sätta bitar av frukt på spett och dekorera.

Ingredienser

 • ett urval frukt i bitar: bananer, jordgubbar, ananas, körsbär, etc.
 • smält choklad
 • hackade mandlar
 1. Trä upp bitar av jordgubbar, ananas, bananer osv. på spetten.
 2. Ringla över smält choklad och strö sedan över hackade mandlar.
recept för födelsedagskalas: regnbågsmums

4. Regnbågsmums

Regnbågsmums är ett utmärkt kalasrecept för att fånga barns uppmärksamhet. Det finns en mängd olika godsaker med regnbågstema att välja mellan: kakor, jello, tårtor med flera lager etc. Du kan även enkelt använda olikfärgade strössel för att skapa en regnbågseffekt.

Slutligen kan du även prova på många andra kalasidéer. Till exempel kan du servera godbitar i mini cupcake-formar och prova andra sorters klassisk kalasmat. Och om du letar efter något hälsosammare kan du välja att ha ett födelsedagskalas med mindre söta alternativ.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.