Att säga hejdå till din bebis innan du går hemifrån

Att säga hejdå till din bebis innan du går hemifrån
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ditt barn känner ett visst obehag om du går hemifrån utan att säga hejdå. Det förstår inte riktigt hur dess mamma eller pappa som för en stund sedan var där helt plötsligt har försvunnit. Detta får barnet att känna sig illa till mods.

Det börjar ropa på sin mamma för det vet inte om hon kommer att komma tillbaka, och det förstår inte heller hur länge hon kommer vara borta eller varför hon försvann utan att säga hejdå.

Det kan många gånger verka lätt att bara gå iväg ett tag för att göra något när barnen är små. Man tror att de inte kommer märka av detta. Man väntar tills de blir distraherade av något, och då tar man chansen.

Man gör detta för att barnet inte ska se att man går iväg. Med andra ord tror man att barnet inte kommer bli ledset om det inte SER att man går iväg. Ibland ber man också någon i familjen om hjälp med att distrahera barnet så att det ska bli lättare att slinka undan. Detta är dock ett stort misstag, för det är viktigt att vi säger hejdå till barnen när vi går hemifrån.

Under de första åren av livet är det svårt för barnen att vara utan föräldrarna. Det är först under de följande åren som de börjar förstå att föräldrarna bara kommer vara borta ett tag och att de kommer hem snart.

Mamma som bär med sig sin son.

Det är väldigt viktigt att säga hejdå

Ditt barn kommer antagligen inte tycka om att du går hemifrån. Barnet kommer antagligen också börja gråta, men detta är en normal reaktion för barnet uppvisar bara sina känslor.

Du bör därför inte känna dig illa till mods om barnet börjar gråta! Försök att prova olika sätt att säga hejdå till barnet tills du hittar ett sätt som fungerar bra. Du måste dessutom få barnet att förstå att du snart kommer tillbaks även om du måste ge dig iväg ett tag.

Om du etablerar en rutin så kommer barnet förstå att du bara kommer vara borta ett tag och att du kommer hem igen. Barnet kommer då inte att bli ängsligt och börja gråta när du måste ge dig iväg. Det är därför viktigt att säga hejdå så att barnet förstår vad som kommer att hända.

Det finns barn som gråter extra mycket när mamman måste gå iväg. Då kanske du får skuldkänslor, vilket gör att du väljer att stanna hemma även när du verkligen måste bege dig. Detta kommer dock bara förvärra processen.

Det är viktigt att barnet gradvis lär sig att vara ifrån dig. Det är något som kräver tålamod men med tiden kommer det bli lättare för er båda. Du kommer även kunna känna dig nöjd över att veta att du går hemifrån utan att lura barnet.

Att säga hejdå är en rutin

Mor som pussar bebis.

Försök att inte bli upprörd när du ser att barnet “lider”. Detta är ett normalt steg under dess utveckling och något de flesta barn går igenom.

Det kommer inte alltid vara såhär. Barnet kommer till slut att vänja sig och processen kommer inte kännas lika traumatisk.

Det är även bra att låta barnet spendera tid med andra personer under dagen, som exempelvis mor- och farföräldrar, fastrar och mostrar, far- och morbröder, nära vänner etc. Till en början bör du stanna kvar medan barnet umgås med dessa personer för att underlätta övergången, men när barnet har vant sig vid dem kan du börja gå iväg direkt utan problem. Barnet kommer vara mer villigt att låta dig gå iväg eftersom det då kommer ihåg de roliga stunder som de nya personerna för med sig.

Barnet bör även kunna vara själv. Lämna barnet i barnsängen tillsammans med några leksaker och gå sedan iväg ett tag. Du bör såklart hålla dig i närheten ifall något skulle hända. Barnet kan börja gråta till en början men kommer snabbt att börja leka då det ser leksakerna.

Se till att du ler när du går iväg. Barnet bör inte se att du är upprörd för då kan det börja gråta.

Vänd dig inte om när du går iväg! Du bör inte dra ut på processen, utan istället förlita dig på att inget kommer hända med barnet och att det är i goda händer.

Försöka att sätta gränser för att få barnet att förstå att det finns gånger när du måste gå iväg, som exempelvis när du måste gå på toaletten eller gå och laga mat.

Förklara varför!

Mor som pussar dotter.

Förklara för barnet VARFÖR du måste gå hemifrån. Berätta att du måste iväg till jobbet, till universitet etc. så att det förstår att det finns en viktig anledning.

Barnet kommer annars bara känna sig förvirrat. Vid tidig ålder har barnet ännu inte utvecklat en mental förmåga som gör att det förstår att du helt enkelt är någon annanstans, och du bör därför vara extra tydlig för att underlätta processen.

Det är inte alla gånger våra barn förstår vad vi säger, men de förstår vad vi menar och våra intentioner. En lugn ton och en förklaring att man kommer tillbaka är därför av största vikt.

Den lille kommer då känna sig lugn och sakta men säkert förstå varför du måste gå iväg bland.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Guerra, V. (2007). Papel de la triadificación-terceridad en el proceso de separación durante el primer año de vida. Revista de la APPIA16.
  • Kimelman, M., & González, L. (2013). Psicopatología del bebé. Psiquiatría del Niño y del Adolescente2, 337-432.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.