9 saker du sa att du aldrig skulle göra som förälder

När man får reda på att man ska bli förälder börjar man bilda sig en föreställning om alla saker man aldrig kommer att göra. Men vad händer? Det slutar med att man gör nästan allt!
9 saker du sa att du aldrig skulle göra som förälder
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Du gör förmodligen redan många saker du sa att du aldrig skulle göra som förälder. Innan de får barn säger många människor “när jag får barn kommer jag aldrig…” – och sedan slutar det med att de gör många av de saker de sa att de aldrig skulle göra. Vem har inte gjort det?

De flesta sätter upp mål och tänker att de ska uppfostra på ett visst sätt när de får reda på att de ska bli föräldrar. Men med tiden ändrar de ofta uppfattning och det slutar med att de gör saker som de sa att de aldrig skulle göra.

Kan du relatera? Känner du igen dig? Oroa dig inte, du är inte den enda som har upplevt det, och det är helt normalt!

Saker du sa att du aldrig skulle göra som förälder

Många av de saker som du gör och har sagt att du aldrig skulle göra som förälder har att göra med att uppfostra dina barn och vad de får eller inte får göra. Saker som att aldrig ge dem en surfplatta eller en mobiltelefon för att avleda dem och tysta dem när de gråter. Aldrig låta dem sova i din säng och ingen TV förrän de är minst två år osv. Låter det här bekant?

Jag kommer inte att säga emot min partner inför våra barn

Visst kan du känna igen dig själv i detta? Du sa att du inte skulle gå emot din partner. Men sedan, när han eller hon disciplinerar ert barn, kritiserar du din partner för att du inte gillar hur han eller hon gjorde det. Det är dock mycket viktigt att båda föräldrarna stöttar varandra när de fostrar sina barn. Särskilt när barnen ser på.

aldrig skulle göra som förälder: föräldrar med barnvagn

Det är alltid bäst att ni är överens om de gränser och regler som ni kommer att genomdriva. Även de beslut och värderingar du ska överföra till dina barn. På det sättet går du inte emot din partner inför era barn.

Jag kommer inte att använda min mobiltelefon eller surfplatta för att underhålla barnen

Det här är en klassiker. Innan vi blev föräldrar var det många av oss som sa det här. Men i en krissituation eller när ni varit på en restaurang och barnet inte slutat gråta och du inte visste vad du skulle göra längre gav du antagligen ditt barn din mobiltelefon. Du var utmattad av allt gråt och tjat, och du gav efter bara för att få lite lugn och ro.

Du ska inte straffa dig själv för detta. Det är helt förståeligt, och om du gör det med måtta är det inte nödvändigtvis en dålig sak.

Ingen tv innan två års ålder

Många föräldrar sätter upp det här målet och sanningen är att många verkligen försöker hålla det. Men ibland kan vardagen vara överväldigande, och kanske i ett desperat ögonblick har du använt dig av tv:n bara för att lugna ditt barn.

Du behöver inte ha skuldkänslor för detta. Känn dig inte dålig – du är verkligen inte den enda som har gjort det!

Jag kommer inte att använda fula ord inför barnen

Något annat som blivande föräldrar ofta säger att de aldrig kommer göra är att använda fula ord eller svära inför sina barn. Men denna “regel” bryts ganska ofta, särskilt om man brukade säga dem regelbundet innan man fick barn.

Vi måste alla föregå med gott exempel. Man kan inte be sitt barn att inte göra något som han eller hon ser sina föräldrar göra. Men vem som helst kan av misstag svära då och då.

Jag kommer inte att skrika eller tappa humöret

Vem har inte någon gång känt sig helt överväldigad av en situation och höjt rösten eller skrikit på barnen? Du är inte den första och kommer inte att vara den sista. Inte heller ska du må dåligt för det. Du bör dock alltid försöka lugna ner dig innan du hanterar en situation för att undvika skrik.

Jag kommer inte använda jultomten eller tandfen för att hota eller muta dem

Att använda dessa magiska personer för att få barn att göra eller inte göra något är ett misstag, men tyvärr har många föräldrar sagt saker som: “Om du inte uppför dig kommer jultomten inte att ge dig några julklappar.”

Vi är alla medvetna om att det inte hjälper barn att förändra sitt beteende till det bättre. Ändå har de flesta föräldrar använt sig av liknande metoder. Oroa dig inte om du också har gjort det – du lär dig av dina misstag!

aldrig skulle göra som förälder: baby med telefon

Våra barn kommer aldrig att sova med oss ​​i vår säng

Det här är en annan klassiker. Många föräldrar vägrar först att ens tänka tanken att deras bebis eller barn ska sova i samma säng som dem. Men när det väl kommer till kritan slutar det med att de låter sina barn sova i föräldrarnas säng.

Det beror ofta på att det inte finns något sätt att få dem att sova i sin egen säng och eftersom föräldrarna är så utmattade kan de inte se något annat alternativ. Eller alternativt kan det bero på att barnet har haft mardrömmar, och det verkar inte finnas något annat sätt att trösta och lugna ner barnet på.

Om du någonsin har befunnit dig själv i den här situationen, oroa dig inte, nästan alla föräldrar har gjort detsamma!

Jag kommer aldrig hota med att packa mina väskor och gå

Kanske sa din mamma när du var liten, “Om du inte uppför dig kommer jag att packa mina väskor och gå!” Du kanske tänkte att du aldrig skulle hota med samma sak, men ändå har du kanske gjort det när du känt dig överväldigad. Och då förstår du precis varför din mamma sa det!

Jag kommer inte tvinga eller muta barnen att äta

Vi vet alla att vi inte ska pressa våra barn för att få dem att äta. Men efter att ha provat tusentals olika sätt att få dem att äta utan framgång kanske du också har sagt de typiska: “Om du inte äter går vi inte till parken” eller “Om du äter upp allt köper jag den där leksaken du ville ha.

Men oroa dig inte, även om du märker att du gör vissa saker du aldrig trodde att du skulle göra finns det fortfarande tid att göra saker bättre!

Kort sagt, det här är bara en del av föräldraskapet. Vem har inte sagt eller gjort åtminstone några av dem? Vi har alla gjort det, eller åtminstone övervägt det. Men du behöver inte känna dig skyldig – du måste bara göra dig medveten om det och försöka undvika det i framtiden.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.