Varför går så många par isär efter deras första barn?
Födelsen av ett barn medför många förändringar och justeringar i föräldrarnas liv. När ett par inte vet hur de ska anpassa sig till dessa förändringar kan det leda till att de går isär.
Ett barns första levnadsår kan utmana föräldrarnas äktenskap, även i par som verkligen ville ha ett barn och kände sig redo att bli föräldrar.
Anledningar till att par går isär efter att ha fått barn
Relationen hamnar på andra plats
Vissa par går isär efter att ha fått barn helt enkelt för att barnet blir huvudfokus i deras förhållande. Föräldrarnas uppmärksamhet ägnas nästan exklusivt åt att ta hand om barnet, så de slutar vara medvetna om varandra.
Det kan leda till att föräldrarna slutar ha intima stunder och dela tankar, prata och skratta tillsammans. Allt kretsar kring barnet och hushållsarbetet. Efter att ha fått ett barn börjar många par uppträda som robotar för att bara ta sig framåt i livet. Med en bebis i familjen hamnar föräldrarnas förhållande på andra plats.
Överväldigande känslor och utmaningar
Ett barns ankomst är ett kritiskt ögonblick som kräver justeringar och anpassningar i sina föräldrars förhållande. Det finns nya utmaningar, tvivel, beslut som ska fattas.
Stress, trötthet och överväldigade känslor kan hindra föräldrarna från att tänka klart. Det är möjligt att man utan att inse det börjar agera defensivt och kräva saker från sin partner. Man kan börja se sin partner som en fiende istället för en vän.
Förlossningsdepression
Under de första månaderna av barnets liv genomgår mammans kropp flertalet förändringar, både fysiskt och mentalt. Alla dessa kan kulminera i att mamman går in i en förlossningsdepression.
Det är mycket vanligt och kommer med en känsla av sårbarhet, sorg, ångest och humörsvängningar. Depressionen behöver inte någon specifik behandling, men man behöver mycket kärlek och förståelse från sin partner och omgivningen.
Känslorna stormar och man kan missförstå sin partners handlingar eller ord. Partnern måste tänka sig in i mammans situation och ge henne stöd på denna känslomässiga berg-och dalbana.
Inga intima stunder tillsammans
Båda medlemmarna i paret kan uppleva låg sexlust, samt brist på tid och energi. Om ni inte pratar om detta kan förbittring och låg självkänsla få er att gå skilda vägar.
Tips för att hålla ihop efter att ha fått ett barn
- Inse att saker har förändrats och det kommer vara så ett tag. Det är svårt i början, men det kommer inte vara så här för alltid. Efter den fjärde månaden blir saker och ting bättre. Mamman kommer att ha återhämtat sig, pappan blir mer engagerad och barnets schema blir mer förutsägbart.
- Var empatisk mot din partner. Om det blir bråk, kom ihåg att det är din utmattning som pratar. Försök att förstå din partner och kom ihåg att ni är ett team. Visa respekt för varandra.
- Låt barnets pappa skapa ett band med barnet. Det är bra att båda tar hand om barnet så att du som mamma kan få lite vila och pappan behöver inte känna sig som en främling i sin egen familj.
- Prata om vad du känner och om dina rädslor. Försök att reda ut saker tillsammans. Kom ihåg att det inte betyder att en av er har rätt, det handlar om att uppskatta sin partner.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Romero-Gutiérrez, G., Dueñas-de la Rosa, E. M., Regalado-Cedillo, C. A., & Ponce-Ponce de León, A. L. (2010). Prevalencia de tristeza materna y sus factores asociados. Ginecol Obstet Mex, 78(1), 53-57.
- Oiberman, A. (1994). La relacion padre-bebe: una revision bibliográfica. Revista Hospital Materno Infantil Ramón Sardá, 13(2), 66-72.