Hur du anställer en familjerättsadvokat som du kan lita på

Äktenskap, skilsmässa, vårdnad om barn och liknande frågor hanteras av en familjerättsadvokat. Vad behöver du veta innan du anställer en?
Hur du anställer en familjerättsadvokat som du kan lita på

Senaste uppdateringen: 01 februari, 2020

Du kommer förmodligen någon gång i ditt liv att behöva juridisk rådgivning i familjerättsliga frågor. Det är viktigt att ha stort förtroende för den familjerättsadvokat man anställer. Det är ju mycket personliga frågor!

Han eller hon ansvarar för att hantera frågor som skilsmässa eller separation, vårdnad om barn, underhåll, arv och många andra familjerättsliga problem. Därför är det viktigt att veta vad man ska leta efter i en familjerättsadvokat för att göra det bästa möjliga valet.

Vi ska titta på några aspekter som är värda att tänka på när man väljer familjerättsadvokat.

En specialiserad advokat

En av de viktigaste sakerna att tänka på när man väljer en familjerättsadvokat är att se till att personen är specialiserad inom familjerätt. Om möjligt är det bäst att leta efter någon som är specialiserad inom det specifika området som har fått dig att leta efter en i första taget. Det kan verka uppenbart, men det är inte alltid så enkelt.

familjerättsadvokat pratar med klient
Familjerättsadvokaten du väljer kommer att behöva ha djupgående kunskap om alla familjerättsprocesser  och denna kunskap måste vara aktuell med alla de senaste fallen.

Om advokaten är specialiserad inom det område du är i behov av ser det till att saker går så smidigt som möjligt. Ibland behöver man emellertid någon som har kunskap om flera olika rättsliga områden, och då rekommenderar vi att du hittar en advokatbyrå som har ett multidisciplinärt stödnätverk så att de kan erbjuda dig en heltäckande och komplett lösning.

En erfaren familjerättsadvokat

Situationerna man behöver anlita en familjerättsadvokat för har stor inverkan på livet. Konsekvenserna kan därför vara katastrofala om man väljer fel person.

Du bör därför aldrig överlåta ärendet till en oerfaren advokat. Det är bäst att inte överlåta något till slumpen och inte snåla med pengar med tanke på vad som står på spel.

Oavsett om det handlar om ältenskap eller vårnad om barn kan dålig rådgivning vara mycket dyrare på lång sikt än att redan från början anställa en bra familjerättsadvokat, även om du måste betala lite mer.

Vi rekommenderar alltid att du letar efter en erfaren advokat för alla rättsliga fall som rör familjärenden. Det är de som vet hur alla delar av processen fungerar.

En empatisk advokat

När man hanterar personliga situationer där många och starka känslor uttrycks måste familjerättsadvokaten också vara en empatisk person, en som kan lyssna och förstå alla sidor av fallet.

Familjerättsliga frågor är ofta svåra att hantera, för det är aldrig lätt att splittra en familj. För att lösa konflikten är det viktigt att man kan vara säker på man kan uttrycka sig öppet och tydligt om allt.

Familjerättsadvokaten måste känna till de verkliga omständigheterna, in i minsta detalj, för att kunna styra dig in på den bästa vägen. Han eller hon måste kunna vara empatisk gällande din situation och engagera dig på ett sådant sätt att ni försöker få det bästa resultatet för er alla.

Tyvärr är inte alla advokater så här. Du kommer att behöva en familjerättsadvokat som förstår din sida och som vet hur man lagenligt löser din situation.

familjerättsadvokat med familj

En realistisk familjerättsadvokat

Det är viktigt att familjerättsadvokaten är ärlig och realistisk om vilken lösning som är möjlig. Det är till ingen nytta om du har någon som försäkrar dig om att allt kommer gå bra när chansen egentligen är väldigt liten.

Falska förhoppningar kan ge obehagliga överraskningar. Vad du behöver är en advokat som talar uppriktigt och tydligt om vad du kan förvänta dig.

Kostnaden är viktig

När du väljer familjerättsadvokat kan du inte ignorera kostnaden. Advokaten bör tydligt informera dig om kostnaden för alla individuella processer och förfaranden som är inblandade. Han bör göra det innan ni börjar.

Det visar på öppenhet och skapar förtroende mellan advokaten och dig. Du kan be advokaten om ett officiellt budgetblad med information om varje åtgärd och förfarande samt kostnaderna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.