Att stöta bort sin partner under graviditeten
Graviditeten är ett skede som är fullt av förändringar som påverkar alla aspekter av en kvinnas liv: från det hormonella området till andra fysiska, psykologiska, känslomässiga och sociala aspekter. Sanningen är att den nya rollen med att bära en bebis och att vara en mamma börjar bli central, och därför kan det upplevas som att man börjar stöta bort sin partner under graviditeten.
Det är relativt vanligt att gravida kvinnor rapporterar att de inte riktigt förstår vad som händer med dem. Faktum är att vissa beskriver detta skede som en berg-och-dalbana, från att ha känt sig euforiska och upprymda i ett ögonblick, till att känna sig arga, osäkra eller upprörda i följande. Som en del av detta finns det stunder då man känner som en påtaglig drivkraft till att stöta bort sin partner.
Innan vi närmare går in på detta ämne måste vi betona att allt detta är helt normalt, vanligt och till och med något man kan förvänta sig under graviditeten. Även om du inte ska klandra dig själv för att du känner på det här viset, så är det bra att veta lite mer om vad det handlar om så att du och din partner kan samverka mer harmoniskt under övergången till föräldraskapet.
Värt att hålla i tanken då det kommer till att stöta bort sin partner
Att känna för att stöta bort sin partner under graviditeten kan förväntas, även om inte alla agerar på det.
Många gånger, när man börjar märka de enorma förändringarna som sker i kroppen, inser man att man måste ta hand om sig själv mer än tidigare, och det kan leda till irritation i fall där man inte känner att man får något gehör för det.
Till detta kommer obehaget av att inte passa in i sina kläder, svårigheterna i att få en bra vila och oförmågan att utföra enkla uppgifter i det dagliga livet. Allt detta obehag kan projiceras på andra och i det fallet få en att stöta bort sin partner.
I allmänhet är det en tillfällig avstötning, nära kopplad till de hormonella förändringarna under graviditeten. Det kan dock motverkas om mamman får det stöd som behövs. Ibland behöver hennes partner ge henne utrymme, medan den andra gånger behöver erbjuda henne sällskap. Ni måste tillsammans rannsaka situationen och detta involverar båda parter.
Men utöver de rent fysiologiska frågorna är det också sant att graviditeten ofta drar upp till ytan och förstärker andra, tidigare konflikter som kan finnas i relationen, och dessa kan leda till att man vill stöta bort sin partner. Till exempel när graviditeten inte var planerad eller önskad av båda parter.
Å andra sidan kan vissa frågor ges för stort utrymme eller överdrivas under denna period. Om frustration över saker som ekonomin upplevdes redan före graviditeten är det möjligt att situationen i detta sammanhang blir än mer plågsam.
Sammanfattningsvis är hormonella faktorer viktiga, men de är inte de enda orsakerna som leder till att stöta bort sin partner.
Hur man undviker att stöta bort sin partner under graviditeten
Om du är den som går igenom graviditeten finns det några saker du bör känna till så att du kan försöka ändra dem:
- Normalisera dina känslor. Det är inte så att du har blivit galen, och det är inte heller sant att detta känslomässiga tillstånd kommer att vara för evigt. Det är viktigt att du arbetar med de skuldkänslor du kan ha drabbats av, för även om du lär dig att hantera dina känslor så är du inte ansvarig för vad du känner.
- Försök att dämpa vissa känslor. Tänk på att denna livsförändring också involverar din partner. Så trots din ilska eller ditt obehag, kom ihåg att du kan orsaka svårläkta sår hos din partner. Kämpa därför med att undvika handlingar som inte går att ta tillbaka.
- Uppmuntra dialog och kommunikation. Det här är en bra övning för att få insikt i hur illa vissa saker är eller hur länge de har stört dig på dem. Försök att relativisera problemen för att slippa bråka hela tiden. Det är till exempel en sak att bli upprörd över att din partner inte engagerar sig i förberedelserna inför bebisens ankomst, men det är en helt annan sak att bli arg på honom för att han pratar i en väldigt hög ton (vilket han alltid gjorde, och nej, han gör det inte med vilje för att skada dig).
- Överväg att börja psykoterapi om du känner dig överväldigad, behöver hjälp med humöret eller om detta påverkar dig mer än du skulle vilja.
Du kanske är intresserad av: Hur kan pappor förbereda sig inför förlossningen?
Om du är partner till den som är gravid, ta då hänsyn till följande tips:
- Det är viktigt att du engagerar dig i vad som händer med din gravida partner, att du ställer frågor till henne och att du deltar olika aktiviteter med henne. Det är till exempel bra att själv söka information och hålla sig uppdaterad med de förändringar som sker i detta skede för att bättre kunna följa henne.
- Tålamod och empati är nyckeln. Undersvåra dagar, ledsaga din partner med förståelse istället för att explodera tillsammans med henne. Ibland är den första impulsen att vilja lämna huset och lämna henne ifred, men det hon behöver mest i dessa ögonblick är ditt stöd. Ofta hjälper det att komma ihåg att det inte är något personligt, vilket hjälper dig att sympatisera, samt stå ut, med vad som händer.
- Hjälp henne att hitta lösningar på problem istället för att bli arg över hennes dåliga humör. Du är den mest stöttande pelaren i relationerna i detta sammanhang.
För båda personerna är det viktigt att stärka kommunikationen, eftersom det låter er båda att ärligt uttrycka era känslor och behov. Dessutom hjälper det till att undvika feltolkningar och att anpassa era förväntningar till verkligheten.
Graviditeten är den bästa tiden att prata om projekt, mål inom föräldraskapet och era planer för framtiden. Detta gör att ni också kan upptäcka gemensamma drag och kompromissa om skillnader innan barnets ankomst.
Du kanske också vill läsa: Fördelarna med sex under graviditeten
Likt allt annat kommer även detta att gå över
Under graviditeten finns det stunder som upplevs som särskilt spännande, och andra som mest fyller oss med stress. Till exempel är kvällarna innan undersökningar som visar hur barnet mår ofta ångestfyllda sådana.
Det är viktigt att veta att saker och ting kommer att ordna sig med tiden, och att de nio månaderna går snabbare än vad man först tror. Därför är det bäst att försöka vara lugn och hålla bekymmer på avstånd så att graviditeten kan bli njutbar, både individuellt och som par.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Vargas, Sonia. (2011). Educación de la inteligencia emocional, social y espiritual de la mujer embarazada. Actualidades Investigativas en Educación, ISSN 1409-4703, Vol. 8, Nº. 1, 2008. 8. 10.15517/aie.v8i1.9310.
- Oesterheld, F. H., & Pavicevic, Y. (2016). Anticipando la Paternidad: Ella es la que está embarazada. Masculinidades y cambio social, 5(2), 107-133. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5560151