Fördelarna med sex under graviditeten

Många kvinnor bekymrar sig över om de kan fortsätta ha sex under graviditeten. Är det en positiv sak eller inte?
Fördelarna med sex under graviditeten

Senaste uppdateringen: 30 december, 2019

Många kvinnor undrar om de kan fortsätta ha sex med sin partner under graviditeten. Så är det möjligt? Och i så fall, vilka är fördelarna med sex under graviditeten?

Dessa frågor och denna oro är inte exklusiv för kvinnor. Deras partners är ofta oroliga för att älska med sin gravida partner. De vanligaste rädslorna är:

 • Kan barnet skadas?
 • Tänk om fostervattenssäcken går sönder?
 • Kan förlossningen utlösas i förtid?
 • Kan vi överföra en infektion till det växande barnet?

Generellt är det dock helt säkert. Faktum är att många rapporterar om de stora fördelarna med sex under graviditeten.

Naturligtvis måste man inte alltid ha ett faktiskt penetrerande samlag; man kan också hålla sig till smekningar, onani, oralsex etc.

Fördelarna med sex under graviditeten

Några av fördelarna är:

 • Sex under graviditeten ökar blodtillförseln till mammans bäcken, vilket säkerställer korrekt tillförsel av näring och syresättning till moderkakan. Detta främjar barnets välbefinnande.
 • Det frisätter endorfiner och oxytocin, som får oss att må bättre. Detta kan naturligtvis minska några av de typiska besvären under graviditeten.
 • Att nå orgasm stärker muskulaturen i bäckenbotten.
 • Kan hjälpa till att eliminera spänningar.
 • Stärker bandet med ens partner.

Låt oss nu titta på ett pars sexliv, trimester för trimester.

Första trimestern:

Under de första tre månaderna har par ofta mindre sex. Sexlusten dvalar särskilt för kvinnor om de har de typiska obehagen: illamående och kräkningar.

Par med sexproblem

Dessutom är kvinnor ofta mycket trötta på grund av hormonella förändringar och kan somna på ett ögonblick. Detta kan göra det svårt att upprätthålla sexlivet de första veckorna.

Andra trimestern:

Andra trimestern är ofta den med mest sexuell aktivitet. Sexlusten kommer tillbaka och ökar ofta, och kvinnan har också mer energi.

Kvinnans mage är ännu inte för stor, och därför begränsar det inte rörelserna under sex. Illamående och kräkningar har också försvunnit. Detta är när kvinnan är mer mottaglig för att ha sex.

Dessutom är kvinnans könsorgan mer vaskulariserade (fyllda av blod) och det finns mer fukt. Detta kan stärka åtrån och förbättra sexet markant.

Tredje trimestern:

Detta är när ett par kan börja bli mer oroliga för att ha sex eftersom barnet är helt bildat och mycket större. Man kan vara rädd för att barnet under djup penetration kan skadas eller att det kan sätta igång värkar.

Fördelarna med sex under graviditeten

Kvinnan känner sig mycket mer obekväm eftersom magen är mycket större, och många upplever ryggsmärta. Om barnet redan har intagit förlossningsläge kan kvinnan få kramper i bäckenet eller känna smärta eller obehag i den djupaste delen av slidan.

Ibland känner vi oss inte attraktiva när vi ser så stora ut.

Det är därför sexlivet kan påverkas under de sista månaderna, och många par har sex mindre ofta.

Under sista trimestern finns det dock fortfarande stora fördelar med att fortsätta ha sex:

 • Under orgasm frigör vi endorfiner och oxytocin. Detta är ett hormon som också hjälper förlossningen genom att producera sammandragningar. (Men oroa dig inte, man kan inte framkalla förlossning innan barnet är redo att födas!)
 • Om mannen ejakulerar i kvinnan främjar sperman mognaden av livmoderhalsen på grund av innehållet av prostaglandiner. Detta hjälper till att inducera värkar när tiden är inne.

Så om din gynekolog inte rekommenderar dig annat kan du lyssna på din kropp och fortsätta ha ett aktivt och roligt sexliv under graviditeten.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.