3 tips för att förstå din partner

I ett förhållande kan det bli bråk ibland - det är normalt. Men ibland kan det kännas som att man bråkar nästen hela tiden, utan någon verklig anledning bakom det. I den här artikeln ger vi dig några tips för att bättre förstå din partner och få en mer positiv syn på era meningsskiljaktigheter.
3 tips för att förstå din partner
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Livet i ett förhållande är inte alltid lätt. Det finns skyldigheter och rutiner i varje förhållande och ibland slutar par att kommunicera med varandra. Allt kan dock bli bättre om båda parter går med på att anstränga sig för att få relationen att fungera. I den här artikeln kommer vi att dela med oss av tre tips för att förstå din partner bättre.

I en relation ägnar man mycket tid med sin partner. Han eller hon är den som känner dig bäst i hela världen, men denna samexistens kan även leda till flera bråk.

förstå din partner: man och kvinna sitter med ryggarna mot varandra

Distans kan hjälpa dig att förstå din partner

Föreställ dig det här: Du är alltid med din partner, ni gillar samma saker, ni har samma hobbyer och delar samma humor. Men en dag bråkar ni non-stop om minsta lilla detalj – de minst betydelsefulla sakerna. Du kommer inte ihåg hur det började eller varför, men du vill att det ska sluta.

Förhållanden förlitar sig på feedback. Ju bättre kommunikation, desto bättre blir er relation i alla avseenden. Med dålig kommunikation kommer ni tvärtom slösa bort tiden med att bråka och argumentera utan att ens veta varför eller hur det började.

Många gånger händer det för att man har varit så upptagen i sina egna rutiner och tankar. Kanske är du överarbetad, kanske är det barnen, hushållsarbetet och allt annat och du tar ut den stressen på din partner.

förstå din partner: mamma och pappa bråkar med nedstämd flicka i bakgrunden

3 tips för att förstå din partner bättre

Vidga dina vyer och ta ett steg tillbaka

Alla tycker att deras eget sätt är bäst. Baserat på dina tolkningar av världen förväntar du dig att din partner ska bete sig som du vill att han eller hon ska göra. Du börjar bygga förväntningar på vad din partner ska göra eller säga, och när detta inte är fallet blir du besviken och arg.

Kom ihåg att vi alla är olika och det som kan tyckas uppenbart för dig kanske inte är det för din partner. Arbeta med att vara mer flexibel och empatisk och sätt dig själv i din partners skor. Ta inte hans eller hennes avsikter för givet. Ge dem en chans först.

Respekt

Om du vill vara en del av en fin och kärleksfull relation bör båda parterna respektera varandra. Att attackera din partner fysiskt eller verbalt är aldrig okej. Undvik att förnedra eller skada din partner. Du måste behandla honom eller henne med kärlek och respekt, även om ni är mitt uppe i det värsta bråk ni någonsin haft.

En respektfull attityd kommer göra det lättare för din partner att öppna upp sig för dig. Låt din partner dela sin rädsla och sina bekymmer utan rädsla för att bli avvisad eller förlöjligad.

Er relation måste vara en fristad där ni båda är välkomna. Om det inte finns någon respekt blir det svårare att uttrycka era mest innersta tankar. Om ni inte kan lära känna varandra förstår ni inte varandra.

man och kvinna framför öppen eld med muggar

Stå upp för dig själv

Genom att stå upp för dig själv gör du inte bara din röst hörd, utan ser även till att den andra personen förstår vad du försöker säga. När du inte använder rätt ord eller rätt ton kan ditt budskap förvrängas. En uppriktig fråga om att tillbringa mer tid tillsammans kan låta som gnäll i den andra personens öron, och bråken börjar som ett brev på posten.

Lär dig att uttrycka dig tydligt och klart. Säg hur du känner och vad du vill utan att döma din partner för hans eller hennes känslor och behov. Det är ett mycket effektivare sätt att komma fram till en överenskommelse. Ge din partner det utrymme han eller hon behöver, så att även han eller hon kan förklara sina känslor och åsikter och så att ni förstår varandra.

Kort sagt, om du försöker förstå din partner, ge honom eller henne utrymme att uttrycka sig. Respektera din partners åsikter och tankar, försök att nå respektfulla och vänliga överenskommelser. När denna positiva dynamik tar vid blir det lättare att fortsätta med den.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.