7 tips för att sluta bråka med din partner

Om du vill sluta bråka med din partner måste du ha tålamod; det kommer inte hända över en natt. Båda måste engagera sig att jobba på det och lindra spänningen. Naturligtvis är bra kommunikation viktigt.
7 tips för att sluta bråka med din partner
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Yamila Papa

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Om bråk är en del av er vardag kan er relation sakta men säkert försämras om ni inte gör något åt ​​det. Därför vill vi i den här artikeln ge dig några tips för att sluta bråka med din partner.

Tips för att sluta bråka med din partner

Samexistens kan vara svårt, och ibland finns det dagar då man ständigt bråkar och tjafsar. Man kan tillbringa hela dagen med att skrika eller ta upp något med ens partner som hände för flera månader sedan.

1. Kontrollera dina förväntningar

Perfekta par finns bara i filmer. Att kontrollera dina förväntningar betyder inte att ge med dig, utan att vara förberedd. Diskussioner och bråk är oundvikliga. Allt är inte alltid en dans på rosor, och så är det bara. 

2. Välj ett ord som “pausar” bråket

När saker blir hetsiga kan det kännas som om förhållandet är trasigt eller skadat, men det behöver inte vara det. Det kan då vara bra att ta en paus med ett förbestämt ord eller en fras, en typ av “time out”.

Använd pausen för att andas djupt eller gå på en promenad.

En bra idé att avsluta bråket är att säga en speciell fras, en typ av "time out".

3. Prata

Kommunikation är viktigt för att sluta bråka med din partner. Om du kan uttrycka vad du känner kan du mer sannolikt förhindra ett bråk.

Relationer bygger på överenskommelse och förståelse. Men din partner är inte en tankeläsare och vet inte vad du tycker om du inte berättar för honom eller henne.

Därför är det viktigt att ha bra kommunikation hela tiden. Dra nytta av en helgutflykt eller en stund att prata, även om det inte alltid är trevligt. Ni kommer se att ni bråkar mindre, eller åtminstone kommer överens snabbare.

4. Lär dig av era bråk

Vad kan man få ut av ett bråk? Ganska mycket faktiskt! När ni börjar prata förstår du bättre din partners synvinkel och även din egen. Dessutom kan du kanalisera dina tankar eller känslor om en viss fråga.

Tro det eller ej, men att bråka har också en positiv sida. Du lär dig åtminstone hur du inte ska agera nästa gång för att undvika skrikande eller skadliga ord.

5. Konstruktiv inställning

Det är bättre med en hjälpsam attityd snarare än en destruktiv för att sluta bråka med din partner. Ingen gillar att få höra att de har gjort ett misstag. Ingen gillar att känna sig förnedrad eller värdelös.

Att hålla sig lugn verkar omöjligt i mitten av ett bråk.

6. Skrik inte

Det kan kännas omöjligt att hålla sig lugn mitt i ett bråk, men det är viktigt att jobba på det. Att tala mjukt kommer att minska spänningen. Det är också viktigt att veta när du ska säga något och när det är bättre att låta bli.

7. Respektera varandra

Ni är båda ansvariga för riktningen diskussionen tar. Se till att respektera varandra och komma överens om att lyssna på vad den andra har att säga. Ge din partner utrymme att prata utan att störa eller avbryta, och när det är din tur måste din partner göra samma sak.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Beck, A. T. (2009). Con el amor no basta: cómo superar malentendidos, resolver conflictos y enfrentarse a los problemas de pareja. Barcelona [etc]: Paidós, 2003 Barcelona [etc.]: Paidós, 2003.
  • Morfa, J. D. (2003). Prevención de los conflictos de pareja. Desclée de Brouwer.
  • Vargas, J., & Ibáñez, J. (2007). Solucionando los problemas de pareja y familia: fundamentos teóricos y alternativas de solución a los conflictos desde la perspectiva del vínculo. Editorial Pax México.
  • Willi, J. (1985). La pareja humana: relación y conflicto. Ediciones Morata.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.