De känslomässiga konsekvenserna av en separation i familjen

Vilka är de känslomässiga konsekvenserna av en separation i familjen? Idag kommer vi att försöka förklara vilka de är, samt ge dig några riktlinjer för hur man kan hantera känslor på ett hälsosamt och effektivt sätt.
De känslomässiga konsekvenserna av en separation i familjen
Marián Carrero Puerto

Skriven och verifierad av psykologen Marián Carrero Puerto.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det finns många familjer som av en eller annan anledning går igenom en separation. Kanske några av er som läser den här artikeln har upplevt hur det är att separera från de ni älskar? Den här situationen är inte lätt för någon, särskilt om omständigheterna är helt utanför din kontroll. Det är därför vi tycker det är viktigt att titta på de känslomässiga konsekvenserna av en separationen i familjen.

När en separation inträffar i familjen som ett resultat av våld blir situationen ännu mer svårhanterlig och ibland i det närmaste outhärdlig. Därför försöker vi i följande punkter förklara de känslomässiga konsekvenserna av en separation i familjen.

Dessutom kommer vi att ge dig några riktlinjer för hur du kan ta dig igenom den här tiden på ett så bra sätt som möjligt. Om du lyckas få kontroll över dina känslor kommer du att kunna hitta ett sätt att må bra trots de olyckliga omständigheterna.

En separation i familjen: Att leva skild från dina nära och kära

Det finns tillfällen då familjer inte har något annat val än att gå skilda vägar, åtminstone under en tid. Det kan till exempel bero på jobb eller utbildning. Eller så kan det vara resultatet av mer extrema omständigheter som tvingar familjer att leva åtskilda mot sin vilja.

Oavsett orsaken till separationen för detta med sig konsekvenser på flera plan. Idag vill vi titta specifikt på de känslomässiga konsekvenserna av en separationen i familjen. Vi tittar också på hur man kan hantera dessa känslomässiga tillstånd på bästa sätt.

känslomässiga konsekvenserna av en separation: illustration av två människor
“Våra känslor är där för att kännas, men inte för att dominera våra liv, förblinda oss, stjäla vår framtid eller beröva oss på vår energi, för de blir istället giftiga om vi låter dem göra det.”

– Bernardo Stamateas –

De känslomässiga konsekvenserna av en separationen i familjen

För de som bor långt borta från sina familjer kan det vara svårt att hantera och leda till extrema känslor av ensamhet att inte kunna röra, kyssa och omfamna sina nära och kära. Det innebär att man måste lära sig att acceptera en ny livsrytm. Och det kräver att man använder sig av möjligheter att hålla kontakten med sin familj på andra sätt än vad man är van vid.

Så befinner du för närvarande långt borta från din familj under en längre tid? Du kan planera att tillbringa tid online med dem regelbundet och skapa en daglig rutin. Modern teknologi ger oss möjlighet att vara tillsammans i realtid genom videosamtal, till exempel. Detta gör separationen mycket lättare att uthärda och minskar känslorna av isolering och ensamhet.

Utöver dessa känslor av ensamhet kan sorg också ta sig in i vardagen. Och dessa känslor kan med tiden leda till en depression. Stressen från dessa omständigheter, oavsett om man gillar det eller inte, kan vara destabiliserande på ett destruktivt sätt.

Förhöjd stress under en längre tid kan snabbt leda till posttraumatiskt stressyndrom, PTSS, i de mest extrema fallen. Att behöva leva åtskild från sin familj kan dessutom få individer att uppleva känslor som ilska och raseri. Så, vad kan man göra för att förhindra allt detta?

”Ta kommando över din uppmärksamhet. Priset för frihet är permanent vaksamhet. Kom ihåg att vart du än vänder din uppmärksamhet så kommer dina känslor och din energi också att gå år det hållet. Vad du än fokuserar på blir mer verkligt för dig.”

– Mario Alonso Puig –

känslomässiga konsekvenserna av en separation: kvinna i säng

En separation i familjen: Riktlinjer för att kunna reglera sina känslor

Ett sätt att hantera dina känslor är att använda mindfulness. Program som MBSR (mindfulness-baserad stressreduktion) använder sig av bland annat känslomässig reglering baserad på meditation. Den första som introducerade detta program var Jon Kabat Zinn. Men idag finns det fler och fler metoder baserade på att fokusera inåt.

Mindfulness-baserade program försöker etablera emotionell kontroll genom att använda sig av kroppen. Så när en känsla ger sig tillkänna i kroppen kan vi identifiera den för att sedan reglera den. På detta sätt öppnar vi en intern dialog och låter dig utvecklas utifrån dina känslor.

Med andra ord, om du kan reglera dina känslor genom att fästa din uppmärksamhet på din kropp kan du bli av med onödiga känslor som automatiskt ger negativa tankar om den första känslan.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.