8 tips för föräldrar som jobbar hemifrån
Föräldrar som jobbar hemifrån åtar sig en enorm utmaning: att ta hand om familjen och vara produktiva på samma gång. Det kan låta spännande att jobba hemifrån, men det är inte alltid lätt. Om du vill göra det, eller redan jobbar hemifrån, måste du veta att disciplin är nyckeln.
När man jobbar hemifrån är det svårt att inte bli distraherad av familj, grannar, sociala nätverk och hushållsarbete. Det senare är redan i sig ett stort ansvar, men detta ansvar dubblas när man också måste jobba. Allt är dock möjligt om du sätter mål för och strukturerar dina uppgifter.
Hur kan föräldrar som jobbar hemifrån organisera sig?
1. Gör ett schema
Det bästa du kan göra för att hålla koll på dina uppgifter är att avsätta tid för var och en av dem. Gör ett schema istället för att skjuta upp eller vänta på att bli inspirerad. Tilldela en rimlig mängd tid för ditt arbete så att du kan börja ta kontroll över dina dagliga mål.
Friheten kan i sig vara ett problem och leder ofta till ovanor som att fördröja saker, dålig tidsplanering, en stillasittande livsstil, ångest, apati, rädsla… Hur kan man övervinna dessa hinder? Det största problemet är tendensen att skjuta upp saker till morgondagen (eller ännu senare) istället för att göra dem på en gång.”
–Sergio C. Fanjul–
2. Upprätta vissa gränser
Kom ihåg att det är en precis lika dålig idé att leka med dina barn medan du jobbar som att jobba medan du leker med dina barn. När du kombinerar två icke relaterade aktiviteter fokuserar du inte på någon av dem, och du tillbringar då heller inte kvalitetstid med någon av dem.
Precis som när du är på kontoret, fokusera på uppgiften som står på ditt schema och låt dig inte bli distraherad. Lär dina barn att respektera när du arbetar.
3. Be om hjälp om du behöver det
Om din yrkesmässiga belastning är mycket krävande kan du anställa en barnvakt eller ta hjälp av en familjemedlem. Många föräldrar som jobbar hemifrån väljer att anställa någon för att hjälpa dem att ta hand om barn och hushåll.
Om du har ett svårt eller krävande jobb, använd dig av ditt sociala nätverk. Även superhjältar behöver en sidekick.
4. Undvik att göra för mycket
Oavsett om det gäller jobbet eller hemmet riskerar du att ta på dig för många ansvar. Familjen är ett lag som ska komplettera och hjälpa varandra. Var tydlig med dina prioriteringar, ta hand om dig själv och lär dig att delegera uppgifter.
5. Ta dig tid att vila
En trött och sur person kan inte utföra sina uppgifter på bästa sätt. Innan du börjar jobba varje dag, se till att du har fått sova tillräckligt natten innan.
När man inte får tillräckligt med sömn känner man sig fysiskt och mentalt utmattad. Man kan till och med bli sjuk. Det är viktigt att veta när man måste ladda sina batterier.
6. Ta dig ut ur huset när det är möjligt
Även om du är med din familj och i kontakt med dina medarbetare behöver du något mer. Alla är vi sociala varelser. Människor måste ha kontakt med andra för att prestera bättre.
I schemat du gör för dig själv, avsätt tid till någon form av distraktion. Det kan vara något så enkelt som att träffa någon för att ta en fika ute. Du anar inte hur hälsosamt det är. Det är väldigt bra för att minska stress.
7. Underhåll dina barn
Om du ger dina barn en timmes kvalitetstid kommer du att få mycket mer tid för ditt eget arbete. Glada barn är mer förmögna att utforska och vara kreativa med de verktyg du ger dem.
När du ger dem chansen att ha kul kommer de att underhålla sig själva. Som ett resultat avbryter de dig inte. Ge dem små projekt, pyssel och spel.
8. Använd dig av tiden när barnen sover
När du sätter upp ditt dagliga schema, planera in de svåraste arbetsuppgifterna när dina barn vilar. Då kan du bättre koncentrera dig och ägna all din uppmärksamhet åt en aktivitet. När dina barn är vakna kan du utföra de uppgifter som inte kräver lika mycket aktiv tankeverksamhet.
Även om det är svårt att skilja arbete från föräldraskap är det möjligt att uppnå en balans. Kom återigen ihåg att nycklarna är disciplin och tidsplanering. Ta alltid hand om din hälsa och du ska se att du kan balansera en framgångsrik karriär med ett lyckligt föräldraskap.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Goldsmith, E.B. (1989). “Work and Family. Theory, research and applications”. Newbury Park. Sage Publications.
- Greenhaus, J. & Powell, G. (2006). “When work and family are allies: A theory of work-family enrichment”. Academy of Management Review, 31, 72-92.
- Greenhaus, J., Collins, K. & Shaw, J. (2003). “The relation between work-family balance and quality of life”. Journal of Vocational Behavior, 63, 510-531
- Jiménez Figueroa, A., & Moyano Díaz, E. (2008). Factores laborales de equilibrio entre trabajo y familia: medios para mejorar la calidad de vida. Universum (talca), 23(1), 116-133. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0718-23762008000100007&script=sci_arttext
- MSCBS. (n.d.). Conciliación y corresponsabilidad de la vida familiar, laboral y personal. Ministerios de Sanidad, Consumo y Bienestar Social. Gobierno de España. https://www.mscbs.gob.es/ssi/familiasInfancia/conciliacion/conciliacion.htm