Min bebis har reaktiv hud

När en bebis har reaktiv hud behöver den särskild omsorg för att hålla sin hudbarriär funktionell; den är mycket sårbar.
Min bebis har reaktiv hud
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 15 november, 2022

Bebisar får ofta reaktiv hud på grund av deras känslighet och omognad. Faktum är att värme och kyla ofta är utlösande faktorer. Reaktiv eller intolerant hud kännetecknas av rodnad och torrhet på hudytan som leder till klåda och kliande. Det är dock ett godartat och icke-smittsamt tillstånd. Om din bebis har reaktiv hud, fortsätt då att läsa artikeln nedan.

Vad är reaktiv hud?

Reaktiv hud beskrivs som uppkomsten av obehagliga förnimmelser till svar på stimuli vilka normalt inte skapar sådana reaktioner. Dessutom kan de inte förklaras som de karakteristiska utslagen för någon annan sjukdom.

Vissa ämnen, produkter eller tillstånd kan utlösa hudutslag eller torr hud hos spädbarn. Ett barn som har något av följande symtom är också mer benägna att drabbas av reaktiv hud:

 • En hudreaktion efter ett bad med tvål.
 • Hudförändringar efter applicering av en salva som orsakas av en komponent eller doft.
 • Hudförändringar efter påklädning eller täckning med en filt. I de flesta fall orsakas det av tvättmedel eller färgämnen i textilerna.
En bebis med reaktiv hud.
Reaktiv hud hos spädbarn innebär torrhet och rodnad. Det är dock ett godartat tillstånd som inte är smittsamt.

Vad utlöser reaktiv hud hos spädbarn?

Reaktiv hud är en kronisk manifestation som ses allt oftare hos spädbarn. Det utlöses ofta av miljöfaktorer och vid användningen av irriterande produkter.

Tillståndet uppstår genom perioder av utbrott och tillbakadraganden. Den mest drabbade delen av kroppen är ansiktet. Dessutom förekommer det oftare hos flickor och för ljus hud som utsätts för solbränna.

Intolerant hud är mer predisponerad för yttre aggression och orsakar en förvärrad reaktion på yttre ämnen som vanligtvis tolereras väl, såsom följande:

 • Solen
 • Värme
 • Föroreningar
 • Kyla
 • Vind
 • Luftkonditionering

Bebisar yngre än 6 månader bör hållas borta från ultravioletta strålar enligt American Academy of Pediatrics. Solskyddsmedel med solskyddsfaktor 50 kan dock appliceras på personer som är äldre än 6 månader för att undvika överdrivna reaktioner på solen.

Kom ihåg att svettkörtlarna hos bebisar inte är fullt utvecklade. De är alltså mer benägna att få värmeutslag. Detta kan dock undvikas genom att klä dem i lätta, löst sittande kläder och accessoarer som hattar.

Normala utslag på bebisars hud

Bebisars hud är mer känslig eftersom den inte är fullt utvecklad. Det finns därmed utslag eller yttringar på huden som anses vara normala. Enligt Seattle Children’s Hospital inkluderar några av dessa utslag följande:

 • Acne miliaria: Dessa är små vita finnar som uppstår i ansiktet.
 • Utslag från saliv: Detta är mycket vanligt och kan observeras när som helst under spädbarnsåldern.
 • Bebisakne: Detta är vanligt mellan den andra och fjärde veckan efter födseln.
 • Erythema toxicum: Detta är ett ofarligt utslag som kännetecknas av röda prickar med små vita centra som dyker upp inom två dagar efter födseln och försvinner av sig själv, enligt The American Osteopathic College of Dermatology.

Hur man tar han om en bebis med reaktiv hud

Det primära är att ta reda på vad som utlöser hudreaktionerna hos barnet. I de fall där orsaken är okänd kan följande försiktighetsåtgärder vidtas:

 • Undvik att använda tvättmedel med färgämnen eller doftämnen.
 • Använd milda tvålar under badet och när du tvättar ditt barn.
 • Håll alltid blöjområdet torrt och rent.
 • Använd specifika produkter för känslig hud.
 • Applicera mjukgörande och fuktighetsbevarande krämer dagligen.
En mamma applicerar kräm på sitt barns ansikte.
Att hålla spädbarns hud återfuktad är viktigt eftersom den är mycket känslig. Mjukgörande och fuktgivande krämer kan med fördel appliceras flera gånger om dagen.

Rekommendationer för badtid

Nyfödd hud är känslig och mjuk, en av de viktigaste indikationerna är att hålla hudytan återfuktad.

Appliceringen av en mjukgörande kräm absorberas bättre efter badet, som inte bör vara för länge utan snarare pågå mellan 3 och 5 minuter. Dessutom bör vattnet vara ljummet vid en idealisk temperatur för att inte förvärra huden. Innan du sätter på blöjan bör området torkas korrekt och försiktigt för att undvika efterföljande dermatit på grund av maceration eller irritation. Faktum är att det finns doftfria och allergivänliga blöjor för känslig hud.

Bebis med reaktiv hud

Vår hud kännetecknas av de många funktioner den utför, såsom skydd, temperaturreglering, absorption av ämnen eller produkter och utsöndring, bland annat. Dessa funktioner är väsentliga för livets gång. Därför måste den naturliga skyddsbarriären på hudytan hållas intakt och kompetent.

Hygien, återfuktning och skydd av hudytan är de grundläggande baserna om ditt barn har reaktiv hud för att bibehålla en funktionell och frisk hud.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Fernandes JD, Machado MC, Oliveira ZN. Children and newborn skin care and prevention. An Bras Dermatol. 2011 Jan-Feb;86(1):102-10. English, Portuguese. doi: 10.1590/s0365-05962011000100014. PMID: 21437530.
 • Cooke A, Bedwell C, Campbell M, McGowan L, Ersser SJ, Lavender T. Skin care for healthy babies at term: A systematic review of the evidence. Midwifery. 2018 Jan;56:29-43. doi: 10.1016/j.midw.2017.10.001. Epub 2017 Oct 6. PMID: 29055852.
 • Misery L. Peaux sensibles, peaux réactives [Sensitive skin, reactive skin]. Ann Dermatol Venereol. 2019 Sep;146(8-9):585-591. French. doi: 10.1016/j.annder.2019.05.007. Epub 2019 Jul 15. PMID: 31320184.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.