10 naturliga botemedel för torr hud hos spädbarn

Det finns ett antal naturliga botemedel för torr hud hos spädbarn. Men alla är inte lämpliga för användning hos nyfödda.
10 naturliga botemedel för torr hud hos spädbarn

Senaste uppdateringen: 21 oktober, 2022

Det finns en uppsättning naturliga botemedel för torr hud hos spädbarn, även om inte alla är lämpliga för användning på nyfödda barn. Torr hud är relativt vanligt under barndomen och som en anledning av detta kommer vi att beskriva några icke-farmakologiska alternativ för att bekämpa det.

Naturläkemedel för torr hud hos spädbarn

Torr hud hos spädbarn blir ibland ett problem som föräldrarna måste åtgärda. Specifika huskurer kan implementeras för att förbättra tillståndet.

1. Luftfuktare

För att förhindra torr hud hos spädbarn är det bäst att hålla miljön varm och lätt fuktig.

Luftfuktare av olika typer är specifikt utformade för att uppnå en sval och behaglig miljö som inte torkar ut hud eller slemhinnor. Dess effekt håller inte bara hudytan återfuktad utan gör också mjukgörande medel ännu mer effektiva.

Det bör noteras att ultraviolett strålning och temperatur inte är de enda yttre faktorerna som påverkar hudens hälsa. Luftfuktighet vid dess extrema nivåer bestämmer mängden vatten i stratum corneum, som utgör det yttersta lagret av överhuden.

2. Calendula

Calendulakrämer, det vill säga krämer med inslag från ringblomssläktet, används för att stimulera sårläkning och behandla hudåkommor, inklusive eksem. Dessutom hjälper de till med att minska inflammation, förbättra strukturen och utseendet på hudens yta samt eliminera bakterier.

Det är alltid tillrådligt att välja produkter som innehåller naturliga extrakt och utan kemiska tillsatser för att undvika irritation av spädbarnens ömtåliga hud.

3. Eteriska oljor

Eteriska oljor är produkter som härrör från aromatiska växter som har fördelaktiga biologiska egenskaper och medicinska användningsområden. Bland dem är avokadoolja en av de mest återfuktande på grund av dess höga innehåll av vitamin E, vitamin A och fettsyror.

Det är värt att förtydliga att det är viktigt att vara försiktig när man applicerar oljor eller krämer på barns hud, eftersom den då blir halare och risken för fall ökar.

4. Kolloidalt havre

Malda havregryn, även kända som kolloidalt havre, används ofta för att lindra kliande och irriterad hud. Detta beror på att dess antiinflammatoriska kraft och reglerande av hudens pH-värde sticker ut bland dess egenskaper.

Ett bad i kolloidalt havre är en av de enklaste och billigaste metoderna för att lugna torr och irriterad hud hos spädbarn. Enligt en studie som nyligen publicerats av Journal of Drugs in Dermatology, reparerar detta spannmål defekter i hudbarriären och förbättrar sammansättningen av mikrofloran som lever på dess yta.

Skopor av havregrynsflingor.
Ett bad i kolloidalt havre är en enkel, billig och mycket effektiv strategi för att återfukta huden samt reparera hudvävnadsskador.

5. Korta och åtskilda bad

Hos spädbarn med torr hud är det bäst att undvika alltför frekventa bad. Faktum är att i allmänhet behöver de flesta bebisar bara bada en eller två gånger i veckan.

När du utför badet är det dessutom viktigt att ta hänsyn till några rekommendationer:

 • Använd milda rengöringsmedel.
 • Sänk inte ner barnet i vattnet i mer än 10 minuter.
 • Torka huden med en bomullshandduk och så lite friktion som möjligt.

6. Neutrala och kemikaliefria tvålar

Enligt en publikation i tidskriften Pediatric Dermatology har nyfödda barn torrare hud än äldre barn. Därmed hjälper användningen av lämpliga produkter dem att hålla sin känsliga överhud återfuktad, skyddad och oskadad.

Att oaktsamt välja en kommersiell olja eller tvål kan förändra pH-nivåerna i huden och orsaka eksem, irritation eller klåda.

Enligt en recension publicerad i Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, rekommenderas användning av mjuka neutrala tvålar som inte innehåller parfymer och som inte producerar för mycket skum.

7. Probiotika

Användningen av probiotika hjälper till att upprätthålla en balanserad tarmflora. Dessutom främjar det utvecklingen av en frisk slemhinna genom att reglera antalet tarmbakterier.

På så sätt hjälper administrering av Lactobacillus GG, till barn som har börjat med kompletterande matning, till med att minska risken för att utveckla atopisk dermatit samt torr hud. Resultaten är dock inte omedelbara och det krävs tillräckligt med tid för att tillåta cellomsättning och balans av dessa mikroorganismer.

8. Gel med Aloe vera

Denna kosmetiska produkt är ett derivat av växten Aloe vera, den som används för att lindra åkommor, såsom irritation från solbränna.

Som beskrivs i en vetenskaplig studie har Aloe vera fördelaktiga egenskaper för hälsan, såsom följande:

 • förhindrar utveckling av bakterier
 • stimulerar immunförsvaret
 • läker sår.

9. Melaleuca alternifolia

Teträdolja kommer från bladen på växten Melaleuca alternifolia, en av de mest använda produkterna för behandling av olika dermatologiska tillstånd, inklusive eksem.

Dess effektivitet är baserad på dess läkande, antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Dessutom hjälper teträdolja inte bara till med att förbättra utseendet på torr hud, det lindrar även klådan.

Bebiskläder i bomull.
Att välja ekologiska kläder är en bra vårdåtgärd för torr, känslig eller atopisk hud.

10. Korrekt klädsel

När du har torr hud är det bäst att välja kläder gjorda av 100 % bomull eller andra naturliga tyger. Du kan till och med välja kläder som inte innehåller kemiska produkter i beredningen.

Vissa plagg har sömmar eller märkesetiketter som kan vara irriterande för bebisar. Därför är det lämpligt att skära eller ta bort dem för att förhindra eventuella reaktioner.

Grundläggande vård för att förhindra torr hud hos spädbarn

Naturläkemedel är inte det enda alternativet för torr hud hos spädbarn; det finns andra vårdåtgärder för att hålla huden funktionell och bevara dess skyddande barriär. Några av dessa strategier inkluderar användningen av kosmetiska produkter, regelbunden hudrengöring och konstant återfuktning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Akhtar N, Zaman SU, Khan BA, Amir MN, Ebrahimzadeh MA. Calendula extract: effects on mechanical parameters of human skin. Acta Pol Pharm. 2011 Sep-Oct;68(5):693-701. PMID: 21928714.
 • Maharjan H. Radha, Nampoothiri P. Laxmipriya, Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review, Journal of Traditional and Complementary Medicine, Volume 5, Issue 1, 2015, Pages 21-26,
  ISSN 2225-4110, https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2014.10.006.
 • Capone K, Kirchner F, Klein SL, Tierney NK. Effects of Colloidal Oatmeal Topical Atopic Dermatitis Cream on Skin Microbiome and Skin Barrier Properties. J Drugs Dermatol. 2020 May 1;19(5):524-531. PMID: 32484623.
 • Saijo S, Tagami H. Dry skin of newborn infants: functional analysis of the stratum corneum. Pediatr Dermatol. 1991 Jun;8(2):155-9. doi: 10.1111/j.1525-1470.1991.tb00308.x. PMID: 1923986.
 • Blume-Peytavi U, Cork MJ, Faergemann J, Szczapa J, Vanaclocha F, Gelmetti C. Bathing and cleansing in newborns from day 1 to first year of life: recommendations from a European round table meeting. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2009 Jul;23(7):751-9. doi: 10.1111/j.1468-3083.2009.03140.x. PMID: 19646134.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.