Bäst temperatur på badvattnet för din bebis

Bäst temperatur på badvattnet för din bebis

Senaste uppdateringen: 13 november, 2018

Här kommer vi att ge tips på hur du hittar bäst temperatur på badvattnet för din bebis och om hur du gör badtiden till ett speciellt ögonblick för er båda. Att hitta rätt temperatur på badvattnet är ett viktigt första steg.

Ankomsten av en bebis leder vanligen till flera problem med det rent praktiska för att ge den nödvändiga omvårdnaden under de första månaderna av livet, särskilt för förstagångsföräldrar.

Bland de många frågorna som föräldrarna undrar över är vad som är idealisk temperatur på badvattnet för deras barns bad.

Temperatur på badvattnet

Värmereglering är en fysiologisk funktion. Den definieras som förmågan att upprätthålla balans mellan värmeproduktion och värmeförlust. Detta för att hålla kroppstemperaturen normal.

Den genomsnittliga kroppstemperaturen hos spädbarn varierar mellan 36,5 och 37,5 °C.

Vi måste dock vara uppmärksamma eftersom barn är mycket känsligare för temperaturförändringar än vuxna.

Vid ett så viktigt och vardagligt tillfälle som ditt barns bad är det nödvändigt att ta hänsyn till både rummets och vattnets temperatur.

För det första rekommenderas att rummets temperatur ligger mellan 20 och 25 °C. Detta skapar en varm atmosfär.

Temperatur på badvattnet

Det är bäst om det inte är en extrem kontrast när barnet avlägsnas från vattnet. Vattnet ska vara ca 37 °C.

Dra nytta av badet för att skapa en speciell anknytning med din bebis.

Vanliga frågor

Här nedan kommer vi att svara på några av de vanligaste frågorna som både mammor och pappor lyfter fram när de börjar bada sina nyfödda spädbarn.

Hur ofta ska jag bada min bebis?

Till att börja med är det viktigt att notera att det beror på varje barns tillstånd och hur det traditionellt görs i varje land eller kultur. Det är dock inte tillrådligt att bada bebisen under barnets första levnadsdagar. Det första badet kan vänta.

Ur ett enbart hygieniskt perspektiv så badar man oftast barn under 6 månaders ålder i Sverige en eller två gånger i veckan. Detta beror på att barn inte blir särskilt smutsiga under dagen förrän de börjar krypa och smaka på fast föda.

Från och med den dagen de börjar ta sig runt för egen maskin är det viktigt att ägna mer uppmärksamhet åt renligheten. Du bör tvätta ditt barns händer och ansikte väl, och även ägna eventuella veck i huden extra uppmärksamhet. Rengör könsområdet försiktigt när du byter blöja.

I många andra länder är det vanligare att bada ett nyfött barn varje dag. Föräldrar inkluderar badet i den dagliga rutinen eftersom de anser att det är avslappnande för barnen.

Många barnläkare rekommenderar att man badar sin bebis inte bara för att hålla den ren, utan också för att det är ett bra sätt att främja kontakten mellan föräldrar och barn. Dessutom är det ett sätt att hjälpa dem att sova bättre.

En sak att ta hänsyn till när du badar ditt barn är att du inte bör sänka ner det helt i vattnet innan navelsträngen helt lossnat. Under denna tid kan du rengöra det försiktigt med en fuktig trasa eller tvättsvamp.

Som vi nämnde ovan beror det på familjens preferenser hur ofta man badar sin bebis. Det är inget problem att ge dagliga bad. Tänk bara på att du använder en mild barntvål som inte irriterar eller skadar dess extremt känsliga hud.

Bada bebisen


Vilken är den bästa metoden för att bada min bebis?

Nu kommer vi att tillhandahålla en hel rad riktlinjer och råd som vi tror kommer att underlätta ditt barns bad.

Med lite uppmärksamhet och tillgivenhet kan du att se till att badtiden blir en av de ritualer som du tycker mest om med din bebis.

  1. Se till att du har allt du behöver för badet tillgängligt: ​​en handduk, ett rent ombyte av kläder, en ny blöja och tvål. Kontrollera rumstemperaturen så att ditt barn inte är kallt.
  2. Fyll baljan. Det är rekommenderat att du fyller den med ca 5-7 centimeter varmt vatten. Var noga med att er temperatur på badvattnet inte är för varm.
  3. Se till att din bebis ligger på en säker plats nära badet och är helt avklädd.
  4. Doppa ner bebisen mycket försiktigt i vattnet. Se till att en av dina händer stöder huvudet och nacken. Detta eftersom dessa är mycket känsliga områden. Häll ibland vatten i små mängder med en liten kopp eller kanna över barnets bröstkorg för att förebygga att hon blir kall. Det viktigaste är att förhindra att barnet glider ur ditt grepp, sväljer vatten eller blir skadat på något sätt.
  5. Använd den minsta möjliga mängd tvål eftersom det är ett främmande ämne som kan irritera huden. Tvätta håret försiktigt med en våt tvättlapp. Använd en bit bomull för att skydda och rengöra ögon och ansikte. Tvätta ditt barns kön ofta. Men i motsats till vad du kanske tror, ​​behöver detta område inte en noggrannare tvätt än någon annan del av kroppen.
  6. Ta upp din bebis mycket försiktigt ur baljan. Svep in honom i en handduk, helst med en huva och torka honom försiktigt. Om du märker att hans hud är torr, särskilt i blöjregionen, applicera då en kräm eller fuktgivande lotion för att avhjälpa det.

Den bästa stunden på dagen

När din bebis blir lite större kan badet bli en av de bästa stunderna på dagen.

Hygien är viktigt för barn, speciellt under de första månaderna i livet för att säkerställa deras hälsa. Detta eftersom det är den viktigaste garantin för att vissa sjukdomar inte sprids.

Badet kan också bli en av de bästa stunderna på dagen i detta skede av ditt barns liv. En avkopplande stund som du delar med din bebis.

Som du kan se är det bara en fråga om övning om du följer dessa enkla steg.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.