Ursprung och betydelse av namnet Lia

Ett alternativ med tre bokstäver men mycket personlighet. Vi ska berätta hemligheterna bakom namnet Lia.
Ursprung och betydelse av namnet Lia
Marcela Alejandra Caffulli

Granskad och godkänd av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Tänker du på någon som har fått den enorma nåden att tilldelas namnet Lia? Eller har du blivit så hänförd av det här alternativet att du funderar på att ge det här namnet till din framtida flicka? Oavsett anledningen har vi från Att vara mamma sammanställt all fakta om detta speciella namn.

Vi kommer att berätta ursprunget och historien för detta namn, och vi kommer också att berätta om de kända personerna som bär detta namn med stolthet.

Vad är ursprunget och betydelsen av Lia?

Lia är en variant av Leah, ett feminint namn av hebreiskt ursprung som numera väljs av många föräldrar runt om i världen. Speciellt av de som vill ha ett kort och traditionellt namn för sin lilla flicka, men som håller fräschören och moderniteten intakt. Ordet Leah betyder “trött, melankolisk, trög”, såväl som “hårt arbetande”.

Samtidigt är det värt att nämna Leahs historiska karaktär för att förklara historien om detta underbara namn. Leah är erkänd som Jakobs första fru och förekommer i ett av avsnitten i Första Moseboken, i Bibelns Gamla testamente. Genom gudomlig gunst hade denna kvinna sex söner, som utgör hälften av Israels tolv stammar. Hon hade också en dotter som hette Dina.

Sidovyn av en gravid kvinnas mage.
Namnet Lia har mycket styrka och personlighet. Dess historia går tillbaka till antiken och återspeglar essensen av starka kvinnor.

Kända personer som heter Lia och varianter på andra språk

Namnet Lia har segrat bland italienska föräldrar, och det är den italienska varianten av Lea (Leah). Det är även en kortform av Amelia och Rosalia. Av denna anledning är det ett ganska vanligt val när det gäller att namnge den framtida drottningen av huset. Enligt uppgifter från National Statistics Institute (INE), namnges faktiskt 6 700 flickor med en medelålder på 9 år på detta sätt i Spanien. De är främst koncentrerade till de galiciska och katalanska områdena. I USA har namnet Lia blivit ganska trendigt, medan namnet Leah är ett väldigt populärt och klassiskt alternativ. I Sverige hittar vi omkring 500 kvinnor med namnet, och bland dem har tre fjärdedelar det som tilltalsnamn.

Med tanke på dessa resultat råder det inte det minsta tvivel om att det är ett alternativ som har blivit globaliserat och är populärt nuförtiden. Det är därför följande kändisar sticker ut.

  • Lia Marie Johnson: Berömd amerikansk skådespelerska
  • Lia McHugh: Amerikansk skådespelerska
  • Lia Amanda: Italiensk skådespelerska på 1930-talet
  • Lia Walti: känd schweizisk fotbollsspelare

Vi ska berätta ett märkligt faktum: De flesta av dessa personligheter är dedikerade till konstvärlden och den stora skärmen, men de är också exempel på uthållighet och ansträngning när det gäller att uppnå stora mål.

En kvinna som håller rosa tofflor över sin gravida mage.
Om du väntar en flicka, missa inte detta söta och kraftfulla namn, som aldrig går ur stil och överskrider gränser.

Uppskatta detta vackra alternativ ännu mer nu när du vet ursprunget och betydelsen av Lia

För troende föräldrar finns det inget vackrare, kortare och mer känsligt alternativ än det här. Namnet Lia definierar utan tvekan en söt kvinna, men också en kämpe och hårt arbetande, som försöker uppnå allt hon bestämmer sig för. Därför är det perfekt för alla framtida matriarker.

Och du? Vem kunde tro att tre bokstäver skulle ha så många underbara hemligheter gömda däri? Vi hoppas att du har blivit ännu mer kär i detta vackra val och att du kommer att berätta för den älskade som går under det här namnet alla dessa roliga fakta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.