7 fraser från Pixar-filmer som innehåller livsläxor

Värdet av familj, vänskap och att kämpa för det du vill är bara några av de positiva budskap vi kan hitta i Pixar-filmer. Läs mer för att upptäcka de livsläxor som finns i dem.
7 fraser från Pixar-filmer som innehåller livsläxor
Natalia Cobos Serrano

Skriven och verifierad av socialpedagogen Natalia Cobos Serrano.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Många av oss har vuxit upp och tittat på animerade Pixar-filmer. Vi har alla förälskat oss i karaktärerna och lärt oss flera värdefulla livsläxor från dem.

Att anstränga sig, vara uthållig samt lita på kraften i vänskap och familj är bara några av de mest relevanta värderingarna vi ser i Pixar-filmer. Fortsätt läsa för att upptäcka 7 citat från Pixar-filmer som innehåller kraftfulla budskap för livet.

Fraser från Pixar-filmer med värdefulla livsläxor

1. Toy Story (1995)

“Jag är din bäste vän
Jag är din bäste vän
När din väg känns tung att gå
När du är mycket långt från din trygga vrå
När du är ensam ska du tänka på
Att jag är din bäste vän
Ja, jag är din bäste vän.”

-Toy Story-

Denna emblematiska film från Pixar Animation Studios markerade en vändpunkt för den animerade filmen som konstnärlig form. Toy Story lär oss ett mycket viktigt budskap om värdet av vänskap.

Som filologen Jaume Duran påpekar visar Toy Story begreppet att vänskap innebär kamratskap och solidaritet. Men inte bara det… Det verkliga budskapet i filmen, säger Duran, är att lycka betyder att göra andra lyckliga.

Därför är en livsläxa vi kan lära av Toy Story att sann vänskap är när du önskar det bästa för din vän, även om det innebär att du förlorar honom eller henne.

2. Monsters, Inc. (2001)

”Du och jag är ett team. Det finns inget viktigare än vår vänskap. ”

-Monsters Inc.-

Sully och Mike, huvudpersonerna i filmen, är två bästa vänner som inte kunde vara mer olika varandra. Monsters, Inc. är en annan Pixar-film som ger oss ett värdefullt budskap: döm inte andra efter deras utseende.

Monsters Inc
© Walt Disney Pictures & Pixar Animation Studios

Filmen tar först och främst en ståndpunkt mot stereotyper och fördomar och har roligt åt begreppet ”monster.” I slutet av filmen upptäcker vi att dessa monster, istället för att skrämmas, finner mer tillfredsställelse i att få andra att skratta.

3. Hitta Nemo (2003)

”När livet är svårt, vet du vad du måste göra? Fortsätt bara simma!”

-Hitta Nemo-

Denna film, som visar styrkan i familjen och vänskap, lär oss om uthållighet och att övervinna utmaningar. Marlin måste med hjälp av sin vän Doris möta sin rädsla och fördomar för att hitta sin son. Och han slutar inte förrän han har lyckats med det.

I Hitta Nemo lär vi oss att oavsett hur fel saker går måste vi fortsätta kämpa för våra drömmar och mål. Ingen sa att livet skulle vara lätt, och vi kommer alltid att ha misslyckanden och hinder på vägen. Vi får dock aldrig ge upp hoppet.

4. Superhjältarna (2004)

“Vi är starkare när vi alla är tillsammans.”

-Superhjältarna-

Familjen kan sägas vara den största superkraften i denna fantastiska film med superhjältar från Pixar. Även om deras dagliga interaktioner ibland kan vara komplicerade lär Superhjältarna oss att familjen är där vi får vår styrka.

I filmen bråkar karaktärerna och blir arga, men de lär sig att arbeta tillsammans som en familj – som ett team. På det här sättet visar filmen oss att deras verkliga superkraft, även med alla deras övernaturliga förmågor, är deras styrka som familj.

Fler kloka fraser från Pixar-filmer

5. Ratatouille (2007)

“Om du fokuserar på vad du lämnade bakom dig kommer du aldrig se vad som ligger framför dig.”

-Ratatouille-

För det första erbjuder filmen, i sig själv, ett värdefullt budskap. Även om andra säger att du aldrig kommer att kunna göra det du älskar, låt inte det hindra dig. Huvudpersonen i filmen är en råtta som vill bli kock. Han gör uppror mot sina medråttor för att visa att man med passion kan göra vad man drömmer om.

Samtidigt uppmuntrar Ratatouille oss att hålla blicken riktad mot framtiden, eftersom det förflutna kan vara avskräckande. Att tänka på tidigare misslyckanden hindrar oss från att fokusera på framtiden och från att gå vidare och bli bättre.

Pixar-filmer: scen från Ratatouille
© Walt Disney Pictures & Pixar Animation Studios

6. Modig (2012)

”Det finns de som säger att ödet är något som ligger utanför vår kontroll, att ödet inte är vårt eget. Men jag vet bättre. Vårt öde lever inom oss, man måste bara vara modig nog att se det.”

-Modig-

Utmaningar kan vara skrämmande, och att vara modig är inte alltid lätt. Detta är något som Merida, huvudpersonen i Modig, vet mycket väl. Filmen lär oss att trots alla svårigheter och hinder kan vi alla själva bestämma vilken väg vi ska ta i våra liv. Och för att göra det måste vi vara modiga. Med andra ord måste vi möta vår rädsla.

Filmen sänder budskapet att det är tufft att vara modig, ja, men det är inte omöjligt. Och att med hårt arbete, engagemang och självförtroende kan vi bli oövervinnliga.

7. Insidan ut (2015)

“Det finns alltid ett sätt att vända på saker och ting så att man hittar det roliga.”

Insidan ut

Den här filmen lär oss att våra känslor inte bara är verkliga utan också nödvändiga. Vi måste värdesätta sorg på samma sätt som värdesätter lycka. En av fraserna, som yttras av karaktären Glädje, lär oss dock en viktig läxa. Hennes ord är särskilt värdefulla när det kommer till att lösa problem och konflikter.

När vi befinner oss i en svår situation kan negativa och destruktiva tankar bli överväldigande. Negativitet kan verkligen tynga oss när vi känner oss frustrerade och saker inte går.

Insidan ut lär oss emellertid att om man fokuserar på dessa tankar så kommer man inte någonstans. Istället måste man titta på sina problem från ett nytt perspektiv.

Vad kan vi lära oss av Pixar-filmer?

Värdet av hårt arbete och uthållighet, styrkan i familjen och i vänskap, vikten av att följa sina drömmar… Det här är bara några av de starka värderingarna som Pixar Animation Studios arbetar med i sina animerade filmer.

Men budskapet vi alltid hittar bakom varje Pixar-film är att nyckeln till lycka är att vara sann mot sig själv. Upptäck vad det är du vill och vad som gör dig lycklig och var inte beroende av någon annan för att uppnå det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.