Mastit: Orsaker, symtom och behandling

Det är faktiskt mycket vanligt bland kvinnor. Man tror att 1 kvinna på 20 kan lida av det under amningsperioden. Men vad exakt är det?
Mastit: Orsaker, symtom och behandling

Senaste uppdateringen: 06 augusti, 2019

Mitt under amningen kan man plötsligt känna en klump i en av mjölkkanalerna. Strax efter börjar man känna sig lite sjuk, något som liknar influensan. Om det händer med dig kan du lida av mastit.

Läs vidare för att ta reda på vad mastit faktiskt är.

Vad är mastit?

Mastit är en bröstinfektion som vanligtvis drabbar kvinnor under amningsperioden.

Som sagt inträffar det när en av mjölkkanalerna blockeras, vilket förhindrar det normala flödet av vätska. Detta leder i sin tur till en rad sjukdomar.

Kort sagt betyder det att när vätskan inte flyter genom bröstet ordentligt under amningen, eller om bröstet inte töms, kan mastit uppstå.

Mikroorganismerna ackumuleras i mjölkkanalerna och infekterar den. Det påverkar direkt vävnaden runt bröstkanalen, vilket orsakar inflammationen som vi kan se med blotta ögat.

De vanligaste orsakerna

Förutom obstruktionen av kanalen (mjölkstasis) är en annan orsak till mastit sprickor i bröstvårtan. Dessa små sår, som ofta är oundvikliga när man ammar, är den perfekta platsen för bakterier att invadera bröstvävnaden.

Vad som händer är att dessa bakterier kommer in i bröstvårtan i dessa små sprickor i huden och gör smärtan värre. För att undvika det måste du lära dig att undvika skador och tömma bröstmjölken ordentligt.

Så nu kanske du undrar: Kan kvinnor som inte ammar få denna obekväma infektion? Svaret är ja.

Mastit: kvinna håller sig för bröstet, läkare i förgrunden


Vad händer när mamman inte ammar?

Mammor som inte ammar sina barn kan få större komplikationer med sina bröst, på grund av att överflödig mjölk ackumuleras. När det händer under en längre tid kan det lätt leda till infektion.

Därför är det mycket viktigt för kvinnor som producerar bröstmjölk att tömma sina bröst ordentligt och kontinuerligt för att undvika onödig ackumulering. Det gäller både de som ammar sina barn och de som inte gör det.

Som sagt bör även mammor som regelbundet ammar sina barn ha kontroll över flödet av mjölk. Dessutom har kvinnor som har ett försvagat immunförsvar mycket lättare att drabbas av mastit.

Vanliga symtom på mastit

1. Inflammation: En irriterande och märkbar svullnad i en av de två brösten.

2. Allmän sjukdomskänsla: En känsla av trötthet, du känner dig nere och/eller har feber. Intensiteten av dessa symtom beror på kroppens tillstånd och infektionens utveckling.

I de allvarligaste fallen av mastit kan kvinnan uppleva frossa, skakningar och stor trötthet.

Som du ser är dessa vanliga symptom på en mild infektion. Om du har ett starkt immunförsvar kommer infektionen bara att vara i några dagar, men om den inte behandlas kan den vara i flera veckor.

baby ammar

Behandling

Behandlingen för mastit är mycket enkel när tillståndet är milt till måttligt.

  • Lägg kompresser med varmt vatten på bröstet. Detta kan avsevärt minska smärtan. Du kan göra det under de första timmarna och infektionsdagarna.
  • Om obehaget efter några dagar ökar bör du gå till läkaren så att han kan ordinera antibiotika och smärtstillande medel. Självmedicinering är inte ett alternativ när du ammar.

Ska jag amma när jag har mastit?

Svaret är ja. Faktum är att något som kan hjälpa dig att bli av med mastit är att tömma brösten ordentligt. Genom att se till att flödet av bröstmjölk har ett utlopp kommer det inte att finnas några hinder i kanalen och inga komplikationer.

Om betten och sugandet från barnet är smärtsamt kan du använda en bröstpump som hjälper dig att pumpa ut bröstmjölken.

När bröstet är helt tömt kan du använda en flaska för att mata barnet med mjölken utan något verkligt obehag.

Mastit påverkar mamman, inte barnet. Därför behöver du inte oroa dig för att barnet ska smittas av mastit.

Andra intressanta fakta

  • Mastit är mycket vanligare bland kvinnor under 30 års ålder, med tidiga graviditeter.
  • Det förekommer också hos kvinnor som föder mellan 50 och 60 års ålder. Dessa fall är extremt ovanliga.
  • Enligt experter uppträder infektionen lättare under de första 12 veckorna av amningen. Det är känt som postpartum mastit.

Lyckligtvis är mastit lätt att bota. Med noggrann övervakning och uppföljning går allt snart tillbaka till det normala.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.