10 tips mot ömma bröstvårtor under amning

Ömma bröstvårtor är ett vanligt tillstånd hos nyblivna mammor. I följande artikel kommer vi att dela med oss av tips för att förhindra dem!
10 tips mot ömma bröstvårtor under amning
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 30 september, 2022

Ömma bröstvårtor under amning är en av de vanligaste orsakerna till att kvinnor överger exklusiv amning.  Problemet orsakas ofta av bröstvårtans positionering eller kopplingen, infektioner, inverterade eller platta bröstvårtor, eller störningar i barnets munhåla.

Oavsett orsaken finns det mycket du kan göra för att förbättra ömma bröstvårtor, och vi kommer att berätta allt om detta på följande rader. Missa inte det!

Ömma bröstvårtorna under amning

Bröstvårtsskador är mycket vanliga komplikationer bland ammande kvinnor och kan uppträda tillsammans med intensiv smärta eller sveda i brösten, särskilt när man för barnet till dem för att amma.

En annan svårighet som orsakas av dessa skador är att de kan bli återkommande, och därmed minska graden av epitelisering och fördröja läkningen. Följaktligen skapar det en allvarlig inverkan på amningen och försämrar dess kontinuitet.

Som sagt, det är avgörande att implementera de nödvändiga strategierna för att förbättra tillståndet för mammans bröstvårtor.

1. Korrigera dålig positionering och koppling

Att korrigera spädbarnets positionering och koppling är en av de vanligaste erfarenhetsbaserade rekommendationerna för att hantera irritation och ömhet i bröstvårtorna.

När dessa justeringar görs inom den första veckan efter födseln resulterar de i mer långvariga amningar och färre problem under amningen.

2. Utvärdera risken för mastit

Vid mastit påverkas endast en del av bröstet, vilket yttrar sig som en hård, röd svullnad på bröstets yta som orsakar intensiv smärta vid minsta beröring. Mamman kan till och med ha feber och känna sig svimfärdig.

En kvinna med mastit håller sitt bröst.
Mastit är vanligast under de första 2 till 3 veckorna efter förlossningen, men det kan inträffa när som helst under amning. Den korrekta hanteringen av detta tillstånd är att förbättra mjölkutflödet och försöka korrigera eventuella specifika orsaker.

3. Återfukta huden

Att bibehålla det skyddande lipidskiktet på hudytan är viktigt under amning, och detta uppnås genom applicering av krämer. När bröstvårtorna är irriterade eller visar smärta på grund av friktion kan lanolin eller A-vitaminsalvor användas för att lindra besvären. Vissa jämförande studier utvärderar fördelarna med lanolin jämfört med själva bröstmjölken och positionerar lanolin som ett av de mest effektiva medlen för att lösa hudirritationer på bröstvårtan.

4. Applicera ringblomsolja

Topisk applicering av ringblomsoljor för behandling av spruckna och ömma bröstvårtor under amning har gynnsamma effekter. Denna förening har viktiga antiinflammatoriska, tröstande och regenerativa egenskaper. Samtidigt är det en naturlig fuktkräm som genererar viktiga förändringar i huden.

5. Tillgripa kortikosteroidkrämer

Dermatit kan behandlas genom att undvika irriterande ämnen och kan behandlas genom en kort behandlingskur med topikala kortikosteroidkrämer. Det finns vissa fall där psoriasis utvecklas, och dessa krämer är då det första terapeutiska alternativet.

Denna typ av medicin bör dock inte missbrukas och bör indikeras av en läkare, som väger fördelarna och riskerna med att använda den.

6. Applicera varma förband på brösten

Det är vanligt att ammande kvinnor upplever bröstsvamp, igensättning av kanalerna eller vasospasm i bröstvårtorna. En av åtgärderna för att undvika dessa tillstånd är att applicera varma kompresser över vårtgården innan utfodringen påbörjas.

7. Bär löst sittande kläder för att undvika ömma bröstvårtor

Kläder är inte någon viktig faktor i uppkomsten av bröstvårtsskador under amning, ett bra val av kläder hjälper dock till att förhindra dessa frekventa problem.

Att bära åtsittande behåar orsakar friktion och konstant gnidning, med åtföljande utveckling av dermatit och irritation i bröstvårtan. Av denna anledning är det bäst att välja plagg gjorda av naturliga material som är löst sittande.

8. Utvärdera munhålan hos spädbarn

Spädbarnet ska utvärderas med avseende på orofaciala abnormiteter, såsom utskjutning, förhöjning, lateralisering eller tunggruppering.

Palatala anomalier stör amningen och bedöms visuellt.

När spädbarn upplever svårigheter är en frenotomi under den första levnadsveckan mer fördelaktig än när den utförs senare.

9. Utvärdera lämpligheten av att använda napp eller flaska

En av faktorerna kopplade till bröstvårtsskador är barnets användning av napp. Denna praxis stör barnets fastkoppling till moderns bröst och kan ändra det korrekta sugmönstret. Kvinnan är alltså mer benägen att få ömma bröstvårtor eller hudskador på sina bröst.

Två nappar.
Användning av napp är nu vanligt, även om WHO inte rekommenderar det förrän amningen är väl etablerad. Annars kan det störa barnets sugförmåga, tuggning och sväljning.

10. Undvik vasospasm i bröstvårtan

Vasospasm är sammandragningen av blodkärlen som försörjer huden och musklerna i bröstvårtan. Detta orsakar vanligtvis smärta och en brännande känsla i området.

De vanligaste orsakerna är exponering för kyla eller fysisk och känslomässig stress. Därför bör koffein, rökning och vistelse i miljöer med extrema temperaturer undvikas.

Varma kompresser lindrar snabbt smärtan. Dessutom bör korrekt positionering och koppling till spädbarnet uppmuntras.

Ömma bröstvårtor är inte bara ett hudproblem

Ömma bröstvårtor tillsammans med åtföljande smärta stör moderns humör, allmänna aktivitet och sömn.

Därför måste större tonvikt läggas på att utbilda mammor om korrekt positionering och koppling inom den första veckan efter födseln för att förhindra ömma och irriterade bröstvårtor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cadwell K, Turner-Maffei C, Blair A, Brimdyr K, Maja McInerney Z. Pain reduction and treatment of sore nipples in nursing mothers. J Perinat Educ. 2004 Winter;13(1):29-35. doi: 10.1624/105812404X109375. PMID: 17273373; PMCID: PMC1615851.
  • Abou-Dakn M, Fluhr JW, Gensch M, Wöckel A. Positive effect of HPA lanolin versus expressed breastmilk on painful and damaged nipples during lactation. Skin Pharmacol Physiol. 2011;24(1):27-35. doi: 10.1159/000318228. Epub 2010 Aug 18. PMID: 20720454.
  • Barankin B, Gross MS. Nipple and areolar eczema in the breastfeeding woman. J Cutan Med Surg. 2004 Mar-Apr;8(2):126-30. doi: 10.1007/s10227-004-0116-6. Epub 2004 May 3. PMID: 15129318.
  • Steehler MW, Steehler MK, Harley EH. A retrospective review of frenotomy in neonates and infants with feeding difficulties. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2012 Sep;76(9):1236-40. doi: 10.1016/j.ijporl.2012.05.009. Epub 2012 Jun 16. PMID: 22704670.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.