Borde jag väcka barnet för att mata det?

Borde jag väcka barnet för att mata det?

Senaste uppdateringen: 11 januari, 2019

Medan vi anpassar oss till våra nyföddas rutiner blir allting gradvis lättare. Dock kan vi ibland stöta på många tvivel under de första dagarna. Till exempel: Hur och när ska jag mata mitt barn? Ska jag väcka barnet för att mata det?

Amning är nödvändigt och även en fördel för barn upp till minst sex månader. Även om nyfödda visar när de är hungriga på sitt sätt, kan du fortfarande fundera över hur mycket ditt barn egentligen bör äta.

Ibland kan vi tro att om de sover så kan de klara sig ett tag utan mat, medan vi andra gånger kan oroa oss för att de kommer att sova för länge och missa amningstiden.

Visste du att barn vet bättre än vi hur mycket mjölk de behöver samt när de behöver det? Ditt barns näring under den första tiden av dess liv kan bara anpassas efter dess behov.

Du kommer att producera den mängd mjölk som ditt barn behöver, och barnet kommer att äta så mycket som det själv behöver. Under de första månaderna är det inte nödvändigt att väcka barnet för att mata det.

Detta stämmer dock inte i vissa speciella fall, då det kan vara nödvändigt att väcka barnet. Om detta gäller just dig, kommer din läkare att tala om det.

Detta kan gälla till exempel om ditt barn är för tidigt fött, inte helt friskt, går ner i vikt eller inte går upp tillräckligt mycket i vikt. Då kan det vara nödvändigt att mata det oftare. I dessa fall, om ditt barn sover mycket, kan du vara tvungen att väcka barnet för att mata det.

Matning efter behov

Det är normalt att bli orolig när det har gått ett tag sedan ditt barn åt sist. Detta händer speciellt när du matar ditt barn var fjärde timme.

Om tiden har passerat och det fortfarande sover, kan du känna ett behov av att väcka det. Det är också normalt att vi oroar oss om det kommer till förändringar i rutinerna.

Mamma matar barn

Vissa mammor väljer dock att mata sina barn efter barnens efterfrågan. Att mata barnet efter dess efterfrågan innebär att det matas när det visar att det är hungrigt. Detta innebär att de matar barnet oavsett hur lång tid det har gått sedan det åt sist.

Genom att mata barnet på dess egen begäran är det inte nödvändigt att väcka barnet för att mata det igen.

Många specialister rekommenderar att mata barnet vid dess egen efterfrågan när barnet kan visa att det är hungrigt genom att till exempel gråta.

När du ammar vid dess egen efterfrågan kommer barnet att informera dig om när det är dags att äta. Om det sover kommer det självt att vakna för att amma. Ditt barn kommer att äta när det är hungrigt, vilket gör att dess behov för att få i sig näring kommer att uppfyllas.

Det kommer att leta efter ditt bröst, gråta eller suga för att visa att det vill äta. Det är viktigt att mamman matar sin bebis även om det endast har gått ett litet tag sedan den åt sist.

I början är du kanske osäker på många saker. När en amningsrutin skapats kommer ditt barn dock att väcka dig i tid varje gång det är dags att äta.

När är det nödvändigt att väcka barnet för att mata det?

Om ditt barn är friskt behöver du inte väcka det, men i vissa fall måste du mata det, även fast det sover.

Under följande omständigheter måste du väcka barnet för att mata det:

  • Om ditt barn behöver gå upp i vikt, går ner i vikt eller har sovit många timmar i sträck utan att äta.
  • Om ditt barn inte har anpassat sig till en amningsrutin. Detta sker oftast inom de första dagarna efter barnets födsel.
  • Om ditt barn är för tidigt fött eller sjukt.
Dags att väcka barnet för att mata det

Vi rekommenderar alltid att du väcker barnet så försiktigt som möjligt, med undantag för vissa särskilda fall. Genom att ha det nära dig, till exempel i en bärsele, kan du ge det bröstet utan att väcka det tvärt.

Nyckeln till detta är att försöka att inte väcka det från djupsömnen, utan att istället dra nytta av dess rörelser.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lactancia a demanda. Recomendaciones. Comité de Lactancia Materna de la Asociación Española de Pediatría. 2013. [Documento en línea].
  • Ortega-Ramírez ME. Recomendaciones para una lactancia materna exitosa. Acta Pediatr Mex 2015; 36: 126-129.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.