4 övningar för att stärka spädbarns nackar
Bebisar föds svaga på motorisk nivå, vilket är anledningen till att vi föräldrar behöver ge dem konstant hjälp och skydd. Det är en del av vårdgivarnas instinkt. Samtidigt måste vi vara noga med att hitta det bästa sättet att stärka spädbarns nackar så att de kan hålla huvudet upprätt. Nackens bräcklighet är en verklighet som inte kan ignoreras.
Idag hjälper vi dig att lära dig att stärka musklerna i detta område på ett sätt som är säkert för ditt barn.
Varför är det nödvändigt att stärka spädbarns nackar?
I princip alla barn föds med en viss motorisk slapphet. Detta varierar från barn till barn och är inte nödvändigtvis en anledning till oro.
Utöver detta har utvecklingen hos varje barn sin egen rytm. Det vill säga, oavsett hur många månader de är så kan ditt barn mogna snabbare eller långsammare än andra i samma ålder.
När det gäller motorisk utveckling är stärkande övningar en viktig stimulans för barnet och kan göras hemma med vederbörliga försiktighetsåtgärder.
Övningar för att stärka spädbarns nackar
Under de första månaderna av livet är bebisar beroende av föräldrarna för att röra på sig. Deras motorik är grundläggande och deras muskler måste bli tränade för att uppnå full utveckling.
I detta första skede är det viktigt att röra barnet lugnt och tålmodigt, eftersom tanken är att lära hjärnan rörelsesekvenserna steg för steg.
Här är några fysiska stimuleringsövningar du kan utföra redan idag.
1. Lek på golvet med bröstet nedåt
Tidig stimulering utförs från första levnadsdagen och övningarna varierar beroende på barnets ålder. Detta är mycket viktigt för hjärnans utveckling, så det är viktigt att du implementerar det.
Bland stimuleringsövningarna finns de du kan använda för att stärka spädbarns nackar. I enlighet med detta rekommenderar vi att du lägger ditt barn på magen på ett stadigt underlag och under uppsikt av vuxen. Gör detta bara när din bebis är vaken.
Barnet kan stanna i denna position så länge det vill, men det är vanligt att de blir obekväma efter några minuter.
När de ligger på magen försöker bebisar lyfta upp huvudet och åt sidan. På så sätt börjar musklerna i nacke, rygg och axlar gradvis att stimuleras.
Det är viktigt att notera att spädbarn måste ligga på rygg när de sover, eftersom denna position är den säkraste och förhindrar plötslig spädbarnsdöd.
2. Stretcha deras nacke försiktigt
Normalt har de flesta bebisar för vana att vända huvudet åt sidan, särskilt när de blir hållna mot bröstet.
Försök att dra nytta av denna position för att sträcka ut ditt barns nackmuskulatur och förhindra att barnet stannar i ohälsosamma positioner. Försök med hjälp av dina händer att röra barnets haka mot din axel. Gör sedan samma sak för den andra sidan. Kom ihåg att utföra rörelserna mycket lugnt och försiktigt.
Om du tror att ditt barn är irriterat, inte vill följa dina instruktioner eller flyttar huvudet till andra sidan, tvinga inte någonting. Plötsliga rörelser kan orsaka en skada, så det är bäst att inte tvinga dessa övningar.
3. Lyft upp barnet över en dyna
I det här fallet, precis som i den första övningen, vill du börja med att ditt barn ligger med ansiktet nedåt. Denna övning bör dock göras efter 3 månaders ålder, eller när barnet lyckas hålla upp huvudet på egen hand.
Rekommendationen här är att lägga dem med framsidan nedåt, på ett bekvämt och mjukt underlag, som kan vara en kudde eller en dyna. Från denna position kan du ta dem med båda händerna och lyfta dem lite i taget. Denna rörelse stärker musklerna på i ryggen och nacken.
4. Fånga dess uppmärksamhet
Att fånga ditt barns uppmärksamhet tvingar barnet att röra sig och detta hjälper till att stärka musklerna i nacke, huvud och bål. Det kan ske från vilken position som helst: sittande eller liggande.
För att fånga deras uppmärksamhet bör du därmed använda iögonfallande föremål eller sådana som din bebis gillar. Visa dem frontalt först för att fånga barnets uppmärksamhet. Börja sedan flytta föremålen runt i rummet, inte långt från barnet. Försök att komma bakom det och se till att det följer föremålet med blicken.
Kanske är du intresserad av följande: Hur man väljer de bästa leksakerna för varje ålder
Att stärka är inte synonymt med att tvinga
Som blivit nämnt ovan har varje bebis alltså sin egen utvecklingsrytm och övningarna är helt enkelt tänkta att stimulera förstärkningen av nacken. Detta betyder inte att de ger omedelbara resultat eller att du ska tvinga fram kapaciteten. Försök att ta det lugnt och gå fram i ditt barns takt.
Om du inte känner dig säker på hur du kan utföra den här typen av träning, kontakta din läkare. Och om något oroar dig angående deras utveckling, be om nödvändiga råd.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Virginia Manjón Nieto (2017). INDICADORES DEL DESARROLLO DE LA DIMENSIÓN PSICOMOTRIZ (0-3 AÑOS). https://gredos.usal.es/bitstream/handle/10366/133339/2017_TFG_Manj%F3nNieto,VIrginia_Indicadores%20del%20desarrollo%20de%20la%20dimensi%F3n%20psicomotiz%20(0-3%20a%F1os).pdf;jsessionid=F3D57CC03093E5F08982EB0A1BDCF3F1?sequence=1
- Agustina Vericat Alicia Bibiana (2013). Ciencia y Salud Colectiva. Orden El desarrollo psicomotor y sus alteraciones: entre lo normal y lo patológico. https://www.scielo.br/j/csc/a/mMZtpnJqrbFpFQ7WMsFvXtf/?lang=es