Mollusker hos barn: Vad du bör veta
Molluscum contagiosum, eller mollusker, hos barn är ett godartat och ganska vanligt tillstånd på hudens yta. Det kännetecknas av typiska lesioner och är mycket smittsamt. Även om det inte är ett allvarligt hälsoproblem är det viktigt att diagnostisera tillståndet tidigt och påbörja behandlingen.
Vad är mollusker hos barn?
Mollusker orsakas av ett poxvirus som kallas molluscum contagiosum-virus. Det är ett ganska vanligt medicinskt hudtillstånd som förekommer över hela världen. Faktum är att det är en frekvent anledning till konsultation inom pediatrisk dermatologi.
Atopisk dermatit förändrar också immunförsvaret och hudbarriären. Därför tenderar lesionerna att öka på grund av den reaktiva och erytematösa huden.
Du kanske också är intresserad av: Naturläkemedel mot atopisk dermatit hos barn
Hur smittar de?
Mollusker hos barn smittar genom direkt kontakt hud mot hud. Det kan också smitta genom indirekt kontakt genom exempelvis handdukar, leksaker, underkläder, rakhyvlar och tatueringsmaterial. Det även spridas genom autoinokulering till frisk, normal hud efter när en drabbad person kliat och rispat sönder sina lesioner. Även om det inte finns några studier som bevisar det, tror man att överföring också kan ske genom att dela våta miljöer eller simbassänger.
Inkubationstiden för mollusker kan variera från två veckor till sex månader. I sin tur är hudskadorna begränsade till endast epidermisskiktet, och har ingen systemisk spridning. När man vidrör lesionerna för hårt kan det läcka ut ett vitaktigt innehåll från dem. Denna vätska är mycket smittsam varför det inte är någon bra idé att försöka klämma sönder dem.
Kliniska manifestationer av mollusker
Molluscum contagiosum är vanligtvis asymtomatiskt, men kan ibland bli kliande eller smärtsam. Därför kan man råka klia sönder dem och orsaka blödningar. Inflammatoriska reaktioner som också kan komma som ett resultat av sönderkliade lesioner uppenbara och bör särskiljas från sekundära bakterieinfektioner. Lesionerna karakteriseras som pärlvita till köttfärgade, fasta, pärlformade papler med en upphöjning i mitten.
Paplerna är vanligtvis mellan en millimeter och en centimeter i diameter, enligt en publikation i FP Essentials. De förekommer oftast på utsatta områden, som följande:
- Ansikte
- Hals
- Extremiteter
Lesionerna kan vara ensamma, flera eller grupperade. De kan också ha en nedsjunkning i mitten eller ha en cirkel runtomkring.
Behandlingar för mollusker hos barn
Det finns flera behandlingar för detta, och valet beror på föräldrarnas preferenser. Tillståndet går vanligtvis över spontant, men man brukar inleda en behandling för att förhindra autoinokulering och överföring av lesionerna. Terapeutiska alternativ inkluderar topiska mediciner, fysiskt avlägsnande av molluskerna och systemisk behandling.
Fysiskt avlägsnande av mollusker hos barn
De två vanligaste procedurerna är kryoterapi med flytande kväve och curettage. I själva verket kan båda teknikerna utföras tillsammans. Laserbehandling är också ett alternativ, men inte som förstahandsbehandling.
- Fysisk borttagning: Detta är ofta mycket smärtsamt för barn och kan kräva lokalbedövning. Följaktligen har dessa ingrepp en hög potential för kvarvarande ärrbildning.
- Curettage: Detta är en kirurgisk teknik där man tar bort molluskerna med en kniv.
Topiska läkemedel
Följande är några av de läkemedel som används på huden för att få bort lesionerna:
- Podofyllotoxin
- Kaliumhydroxid
- Salicylsyra
- Bensoylperoxid
- Tretinoin
Läkemedlen används lokalt på varje lesion för att generera en inflammatorisk reaktion och påskynda återhämtningen. De topikala lösningarna har vanligtvis olika koncentrationer och appliceras under flera på varandra följande dagar. Efter 4 veckor bör lesionerna ha försvunnit, men om de kvarstår bör man upprepa proceduren.
Systemisk behandling för mollusker
Användning av oral cimetidin har föreslagits som ett säkert alternativ för fysiskt avlägsnande av lesioner hos barn som är rädda för smärta.
Du kanske också är intresserad av: 10 barnsjukdomar som kan undvikas genom att tvätta händerna
Förebyggande åtgärder
Mollusker är inte bland de enklare tillstånden att förutse, dock kan det förebyggas med vissa åtgärder. Här är några allmänna rekommendationer:
- Att bära rätt skor som isolerar foten från ytor
- Tvätta händerna regelbundet
- Efter vattenaktiviteter, anta en sköljrutin
- Dela inte handdukar eller baddräkter
- Torka kroppen ordentligt, inklusive veck
- Återfukta huden efter daglig hygien.
Mollusker och hur de utvecklas
Även om mollusker endast orsakar estetiska bekymmer, bör de behandlas omedelbart. På så sätt kan man undvika självinokulering. Dessutom rekommenderas inte huskurer eller manipulation av lesionerna. Tvärtom är det bäst att konsultera en läkare för att inleda specifik och lämplig behandling.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Peterson AR, Nash E, Anderson BJ. Infectious Disease in Contact Sports. Sports Health. 2019 Jan/Feb;11(1):47-58. doi: 10.1177/1941738118789954. Epub 2018 Aug 14. PMID: 30106670; PMCID: PMC6299350.
- Rayala BZ, Morrell DS. Common Skin Conditions in Children: Skin Infections. FP Essent. 2017 Feb;453:26-32. PMID: 28196318.
- Rush J, Dinulos JG. Childhood skin and soft tissue infections: new discoveries and guidelines regarding the management of bacterial soft tissue infections, molluscum contagiosum, and warts. Curr Opin Pediatr. 2016 Apr;28(2):250-7. doi: 10.1097/MOP.0000000000000334. PMID: 26900921.