Så väljer du dina barns sommarskor

Att välja sina barns sommarskor är enkelt om man följer dessa förslag och rekommendationer.
Så väljer du dina barns sommarskor
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Sommaren är här och du måste köpa nya skor till barnen, men du vet inte hur du ska välja de bästa skorna för dem för just denna årstid. Oroa dig inte! Nedan ger vi dig all information så att du vet exakt vad du ska tänka på när du köper sommarskor, allt för att se till att dina barns fötter förblir bekväma och friska, trots värmen!

Sommarskor: Vilka egenskaper bör du leta efter?

Skodon har funktionen att skydda fötterna från miljöpåverkan och därmed undvika skador. Tänk därför på följande egenskaper när du väljer dina barns sommarskor.

Tillverkningsmaterial

Skorna bör vara gjorda av tyg eller material som andas, i alla dess delar: yta, innersula och interiör. När det gäller träningsskor är det lämpligt att undvika syntetmaterial och istället prioritera bomull eller tekniskt avancerade textiler. Speciellt de som är utformade för att hålla huden torr och fri från fukt och dålig lukt.

En tjej som knyter sina skor.
Träningsskor i kanvas är fräscha, lätta och mångsidiga. Det är därför de är ett av de mest eftertraktade alternativen för barn och tonåringar under sommarmånaderna.

Termisk komfort

Designen och materialet ska erbjuda barnets fot skydd mot de höga sommartemperaturerna, allt för att undvika svettning och obehag.

Halkfria sulor

Sommaren är tiden för simbassänger och stranden, så barn trampar ständigt på våta underlag. För att undvika fall, halkningar och olyckliga händelser är det bäst att leta efter skor med bra grepp mot golvet. Om sulan dessutom är tjock garanterar det extra dämpning och större komfort.

Skodonens flexibilitet

Flexibilitet säkerställer att gångansträngningen är normal och att barnen utvecklar stegens rörelsemönster naturligt, utan att tvinga fram någon struktur på fötterna.

Justerbar design

Oavsett om de är öppna eller stängda så måste de sitta tätt mot fötterna. Detta kan uppnås med kardborreband, snören, spännen eller andra tillbehör du föredrar.

Praktiskt

På sommaren älskar barn att ta av sig skorna och gå barfota. Leta därför efter modeller som är lätta att ta av och på igen, så att de små kan klara sig på egen hand.

Rätt storlek

Att välja rätt storlek på skor är viktigt för att barns fötter ska vara bekväma och även för att undvika skav och blåsor som kan skada huden.

Skor måste passa formen på foten och inte tvärtom. Valet av rätt storlek säkerställer i hög grad framgången för skorna.”

-Institutet för biomekanik i Valencia.

Barns sommarskor som du inte får missa

Nu när du vet hur du bör välja dina barns skor för sommaren, då är det din tur att veta vilka typer som är mest praktiska för varma dagar:

  • Skor i kanvasmaterial: Dessa är idealiska för dess andningsförmåga och flexibilitet. Med dessa skor kommer små barn aldrig att drabbas avför varma fötter och kan gå, hoppa och springa med betryggande tilltro till skornas stabilitet. De är perfekta att gå på en promenad, till en nöjespark eller till och med till ett informellt evenemang.
  • Träningsskor: Om ditt barn också idrottar på sommaren är det viktigt att de bär lämpliga skor baserade på aktiviteten. Se till att materialet som används är lättare än vinterskorna, och att de, även om det är varmt, alltid bär strumpor som absorberar svett.
  • Sandaler: Fräschhet är det främsta kännetecknet för denna typ av skor med en öppen design som anpassar sig efter barns fötter. Det finns läder- och gummimodeller med spänne eller kardborrefästen. Beroende på vilket material som används kan barn bära dem på en elegant fest, för att gå till stranden eller för en promenad på stan.
  • Tygplattor: Dessa är fräscha skor gjorda av naturliga tyger, som linne eller läder. De ger en touch av elegans, så de är perfekta för fester.
  • Vattenskor: För poolen och stranden är detta den mest praktiska och säkra modellen, speciellt om du väljer design med dragkedjor.
Barnsandaler på ett sandigt däck.
Sandaler finns i olika material och utföranden, beroende på användningsändamål och barnets ålder.

Väljer dina barns sommarskor varje år!

Det är vanligt med barnskor att man gör misstaget att använda ärvda skor eller försöker återanvända dem från en sommar till en annan. Det behöver inte sägas att detta är nästan omöjligt, eftersom utvecklingen av fötterna är konstant och förändringarna från ett år till nästa är radikala.

Enligt en artikel publicerad av National Institute of Pediatrics of Mexico, är utvecklingen som följer:

“Fram till treårsåldern ökar fotens längd 2 mm per månad. Mellan tre och fem års ålder ökar längden 1 mm per månad. I perioden mellan två och tolv års ålder ökar längdökningen är 0,8 till 1 cm per år. De flesta flickor når sin slutliga längd vid 12-13 års ålder och pojkar två år senare.”

Var beredd varje sommar med rätt skor för ditt barn! På så sätt får ni hälsa och säkerhet för dessa underbara dagar av vila och njutning tillsammans som en familj.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.