Hur undviker man hudirritation hos spädbarn?

Hudirritation hos spädbarn uppstår på grund av en skadad eller förändrad hudbarriär. Det är ett vanligt tillstånd som går att förebygga.
Hur undviker man hudirritation hos spädbarn?
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 12 juli, 2023

Hudirritation hos spädbarn är ett ganska vanligt tillstånd på grund av egenskaperna i deras hud jämfört med vuxnas. Därmed uppstår skador och irritationer lättare under detta skede av livet. Men deras hud har även förmågan att återhämta sig snabbt vid genomförandet av några åtgärder.

Bebisars hud

Bebisars hudbarriär är kompetent vid födseln och mognar under de första levnadsåren. Under hela denna process är det viktigt att få rätt hudvårdsprodukter. Förutom att agera som en fysisk barriär så är några av de viktigaste funktionerna följande:

  • Termoreglering
  • Upprätthålla adekvat vätskebalans
  • Gasutbyte
  • Immunfunktion och skydd mot patogener

Du kanske är intresserad av: Hudutslag hos spädbarn: vad du bör veta

Dessa är de vanligaste typerna av hudirritation hos spädbarn

Nyfödd hud är mer mottaglig för irritation och dermatit. Detta beror på att hudbarriären ännu inte är helt utvecklad.

Atopisk dermatit

Atopisk sjukdom är en specifik form av eksem som kännetecknas av en kronisk inflammation i huden. Det uppträder i form av klåda, torr hud, eksemutslag och ibland lichenifiering. I 60 % av fallen inträffar det från ett års ålder, och de vanligaste platserna är på kinderna, pannan och extremiteterna.

En bebis som bär en virkad mössa en varm dag.
Sudamen är en irritation av hudytan orsakad av svett. Det är övergående och försvinner vanligtvis när barnet svalnar eller när varma kläder tas av.

Hudirritation hos spädbarn på grund av svett

Bebisar tenderar att svettas mer än vanligt på grund av deras ökade reaktion på temperaturförändringar. Svettdropparna irriterar hudens porer och utvecklar ytliga utslag. Sudamen kännetecknas av små finnar på de delar av kroppen där det är hög temperatur. Det uppstår också på ryggen, övre bålen eller armbågsveck.

Blöjutslag

Blöjutslag är det vanligaste hudtillståndet bland spädbarn. Det kännetecknas av irriterad hud med tecken på erytem eller minimal rodnad på blöjtäckta delar av kroppen.

Det är vanligast hos barn under 12 månaders ålder. I sin tur kan mer allvarliga fall inkludera fjällande förhårdnader eller till och med lätt blödning. Därmed rekommenderas användning av mjukgörande medel och blöjor som inte håller området fuktigt, enligt en publikation av Pediatric Dermatology.

Rekommendationer för att undvika hudirritation hos spädbarn

Bebisars hud är mycket ömtåligare än vuxnas, vilket kräver större omsorg och skydd för att undvika irritation. De grundläggande och enkla råden bygger på att hålla barnets hud ren och torr.

Att välja rätt hygienprodukter

Det är bäst att välja produkter att använda på spädbarn som inte ändrar pH-balansen på hudytan eller stör skyddsbarriären. Till exempel är det lämpligt att använda milda tvålar, utan kemikalier eller tillsatser. Faktum är att upprätthållande av hudbarriären är avgörande för överlevnad, eftersom spädbarns hud är mer mottaglig för infektioner.

Upprätthåll en god blöjrutin

Rutinmässigt blöjbyte håller huden i området i optimalt skick. Det förhindrar också att urin, avföring eller svett förblir i kontakt med huden för länge. Att torka hela området ordentligt efter varje byte och använda specifika produkter är också bra tips.

En kvinna som sätter en blöja på en bebis.
Rutinen för blöjbyten bör utföras med försiktighet. Dessutom bör blöjor som är för åtsittande undvikas så att de inte hela tiden gnuggar huden

Var försiktig när du badar

När man badar en bebis rekommenderas användning av milda tvålar med icke-irriterande ytaktiva ämnen som ligger nära hudens pH. Dessutom bör varmt vatten användas och dess varaktighet bör vara kort för att förhindra torrhet och irritation. Efteråt är det bäst att torka huden med försiktiga beröringar utan att gnugga eller skapa friktion.

Återfukta huden dagligen

Återfuktande krämer hjälper till att bibehålla hudbarriären oskadad, funktionell och hälsosam. Av denna anledning är det bäst att applicera mjukgörande medel över hela kroppen efter badet. Om det behövs kan det appliceras igen under dagen i de områden som är flagnande eller uttorkad.

Att välja rätt kläder

Överdriven klädsel på spädbarn kan leda till utvecklingen av irritationer över hela kroppen. Det är också lämpligt att välja kläder gjorda av naturliga material som andas, som bomull eller linne. Dessutom bör kläder tvättas med en skonsam produkt som är fri från klor, blekmedel och starka rengöringsmedel.

Hudirritation hos spädbarn och dess utveckling

I de flesta fall innebär hudirritation hos spädbarn inte feber. Men när det åtföljs av olika tecken och symtom, då bör en barnläkare konsulteras. Relevant vårdpersonal bör också konsulteras i de fall av dermatit där ingen förbättring observeras eller tillståndet inte förbättras med de åtgärder som vidtagits.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Weidinger S, Novak N. Atopic dermatitis. Lancet. 2016 Mar 12;387(10023):1109-1122. doi: 10.1016/S0140-6736(15)00149-X. Epub 2015 Sep 13. PMID: 26377142.
  • Blume-Peytavi U, Kanti V. Prevention and treatment of diaper dermatitis. Pediatr Dermatol. 2018 Mar;35 Suppl 1:s19-s23. doi: 10.1111/pde.13495. PMID: 29596731.
  • Blume-Peytavi U, Hauser M, Stamatas GN, Pathirana D, Garcia Bartels N. Skin care practices for newborns and infants: review of the clinical evidence for best practices. Pediatr Dermatol. 2012 Jan-Feb;29(1):1-14. doi: 10.1111/j.1525-1470.2011.01594.x. Epub 2011 Oct 20. PMID: 22011065.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.