Hemorrojder hos barn: symtom, orsaker och behandling

Det är inte vanligt att barn får hemorrojder, men när de uppstår är det något som verkligen kan påverka livskvaliteten hos de små.
Hemorrojder hos barn: symtom, orsaker och behandling
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 08 oktober, 2023

Även om hemorrojder tenderar att förekomma oftare hos vuxna, är det ett tillstånd som också kan förekomma hos barn. Dessutom kan symtomen och tecknen avsevärt förändra små barns livskvalitet. Därför är det viktigt att man diagnostiserar och löser det tidigt. Här är allt du behöver veta om hemorrojder hos barn.

Vad är hemorrojder?

Hemorrojder är vaskulära formationer av submucosa som ligger i analkanalen. De kallas också corpus cavernosum recti, och en av deras funktioner är att hjälpa till med avföring och förhindra läckage av avföring. Dessa kärl kan vidgas som en konsekvens av en utvidgning av bindväven, och börja sticka ut från analkanalen. Som ett resultat blir de symtomatiska och genererar hemorrojder.

Klassificeringen av hemorrojder hos barn

Det finns olika typer av hemorrojder som kännetecknas av olika symtom och tecken:

 1. Externa hemorrojder : Dessa är de som ligger i mittersta området av anus och är täckta av hud.
 2. Inre hemorrojder : De är belägna i den övre delen av analkanalen och är täckta av epitel. De är vidare indelade från grad I (mild och med måttlig inflammation, utan utskjutande) till grad IV (med svår inflammation, utskjutande och utanför anus), enligt en publikation i American Family Physician.

Manifestationen av yttre och inre hemorrojder hos barn liknar de hos vuxna.

Ett barn som står i badrummet i sina underkläder och håller händerna över rumpan.
Även om hemorrojder är smärtsamma, är de inte livshotande och går ofta över av sig själva utan behandling.

Vad orsakar hemorrojder hos barn?

Hemorrojder hos barn förekommer oftast under det andra decenniet av livet. Följande är några av de riskfaktorer som vanligtvis är relaterade till att de uppstår:

Avslappning av strukturerna med åldrande ökar förekomsten av hemorrojder. Detta förklarar varför det inte förekommer så ofta hos barn under 10 år.

Kliniska manifestationer av hemorrojder hos barn

Symtomatiska hemorrojder kallas externa eller interna beroende på var de sitter. Följande är några av de symtom och tecken de uppvisar:

 • Perianal svullnad eller klumpar
 • Rektal smärta eller svårigheter att sitta
 • Slemmiga flytningar
 • Blödning
 • Klåda

Signalerna som kommer från barns kroppar är grundläggande för att göra en korrekt och snabb diagnos av hemorrojder. Med andra ord, minderåriga kan eller vet inte hur de ska uttrycka sitt obehag angående den kliniska bilden, och kan i stället uppvisa tecken som gråt i stunder som är förknippade med att gå på toaletten.

Behandlingsalternativ för barn med hemorrojder

Konservativ behandling är tillräcklig för att hantera yttre hemorrojder hos barn på grund av den låga återfallsfrekvensen. Denna bygger på två grundläggande pelare:

 1. Identifiera och behandla den utlösande orsaken.
 2. Ge konservativ, icke-kirurgisk behandling initialt, inklusive kostvårdsåtgärder.

Tillräcklig näring och vätska

Det är viktigt att barn har en kost som innehåller mycket fibrer, grönsaker och vatten. Även om frukt och grönsaker inte faller i smaken, är dessa livsmedel avgörande för att matsmältningssystemet ska fungera korrekt, enligt American Academy of Pediatrics rekommendationer. Dessutom hjälper fysisk träning till att hålla tarmen frisk och kan förhindra uppkomsten av hemorrojder.

En liten barnflicka som äter en tallrik med grönsaker.
Frukt och grönsaker hjälper matsmältningssystemet att fungera korrekt och hjälper till att förebygga hemorrojder.

Oral medicinering

Hos barn under 12 år rekommenderas en kost som inte gynnar förstoppning, mycket vatten, lokala analgetika och varma sittbad. Hos patienter äldre än 12 år kan venotoniska läkemedel läggas till i 14 dagar, efter indikation av läkare.

Vårdåtgärder och krämer

Ibland kan exempelvis kortikosteroidbaserade krämer vara mycket användbara. Användning av dem rekommenderas dock endast för korta kurer på mindre än 7 dagar. Även bedövningskrämer med lidokain är ofta indikerade, som endast tillfälligt lindrar tecken och symtom på hemorrojder.

Kirurgiskt ingrepp

Tromboserade hemorrojder kräver sjukhusvistelse och kirurgisk behandling inom de första 72 timmarna. När det gäller interna hemorrojder kan antingen ligation, kryoterapi eller skleroterapi eller elektrokoagulation utföras. När det gäller hemorrojdektomi eller kirurgiskt avlägsnande av hemorrojder, är det smärtsamt för vuxna och tolereras vanligtvis mycket mindre hos unga patienter.

Hemorrojder hos barn och livskvalitet

Hemorrojder är inte lika vanliga hos barn som hos vuxna, men förekommer de kan det vara kopplat till andra sjukdomar. I de flesta fall finns det inga andra symtom, varför det kan räcka med att ändra kosten och undvika förstoppning. Tänk på livskvaliteten minskar för barn som lider av hemorrojder, så det är avgörande att de får rätt behandling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Grossmann O, Soccorso G, Murthi G. LigaSure Hemorrhoidectomy for Symptomatic Hemorrhoids: First Pediatric Experience. Eur J Pediatr Surg. 2015 Aug;25(4):377-80. doi: 10.1055/s-0034-1382258. Epub 2014 Jun 11. PMID: 24918403.
 • Jacobs DO. Hemorrhoids: what are the options in 2018? Curr Opin Gastroenterol. 2018 Jan;34(1):46-49. doi: 10.1097/MOG.0000000000000408. PMID: 29076869.
 • Watanabe T, Ohno M, Tahara K, Tomonaga K, Ogawa K, Takezoe T, Fuchimoto Y, Fujino A, Kanamori Y. Efficacy and safety of sclerotherapy with polidocanol in children with internal hemorrhoids. Pediatr Int. 2021 Jul;63(7):813-817. doi: 10.1111/ped.14506. Epub 2021 May 26. PMID: 33045763.
 • https://www.researchgate.net/publication/326711016_HEMORRHOIDS_IN_CHILDHOOD_A_WELL-KNOWN_AND_OFT-NEGLECTED_PATHOLOGY
 • Mott T, Latimer K, Edwards C. Hemorrhoids: Diagnosis and Treatment Options. Am Fam Physician. 2018 Feb 1;97(3):172-179. PMID: 29431977.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.