7 tips för att bekämpa förstoppning hos barn

7 tips för att bekämpa förstoppning hos barn

Senaste uppdateringen: 15 december, 2018

I den här artikeln ger vi dig sju tips som hjälper till att bekämpa förstoppning hos barn, vilket kan orsakas av ett antal faktorer.

Matsmältningssystemet hos barn är mer känsligt än hos vuxna. Det är också lite svårt att få barn att äta en balanserad kost eftersom de ofta vill ha söta och feta livsmedel istället för grönsaker och nyttigare livsmedel.

Detta har uppenbarligen stor inverkan på matsmältningsprocessen. Även om barn har friska och starka kroppar, kan komplikationer uppstå när ett barn inte äter tillräckligt med fiber eller inte får i sig tillräckligt mycket vätska.

Därför är det viktigt att lära barn värdet av att äta en god kost för att undvika dessa problem.

Du kan börja med att försöka ge ditt barn hälsosamma livsmedel i form av en fruktsallad. Om det helt avvisar det, försök att blanda i bitar av choklad eller en topping det gillar för att få det att öppna upp sig för nya alternativ.

Nyckelfaktorer för att bekämpa förstoppning hos barn

Ett av de vanligaste problemen med peristaltiken under barndomen är förstoppning.

Men förstoppning hos barn kan också vara ett resultat av stress orsakad av föräldrar och andra faktorer, förutom deras kost.

Nedan kommer vi att berätta för dig om 7 sätt att bekämpa förstoppning hos barn. Det skadar inte att känna till dessa typer av åtgärder eftersom de kan göra att ni slipper besöka barnläkare eller akuten.

1. Ta det försiktig med alltför stort sockerintag

Som vi redan har nämnt tidigare kan barn vara ganska fästa vid sitt sockerintag eftersom sötsaker är mycket attraktiva produkter för dem.

Det finns emellertid bevis på att när barn är under 6 år, är det normalt att de har problem med att bearbeta socker.

Sträcker ut blå tunga

Det är därför ett vanligt misstag föräldrar gör att använda sylt och söta fruktpuréer som ett botemedel mot förstoppning hos barn.

Dessa är rika på socker, så det är osannolikt att de kommer att smältas korrekt och de kan också leda till att flera gastrointestinala problem uppstår.

Det bör också noteras att plommonsylt eller katrinplommonpuré, vilket är den typ av sylt som flest mammor använder sig av för att bota förstoppning hos barn, är en mycket stark produkt för barn under 2 år.

Denna blandning kan orsaka gaser, kolik och magknip.

Det rekommenderas att du använder frukter som är rika på fiber. Om du använder dig av sylt, se till att den är hemlagad så att du kan vara säker på att det är en helt ekologisk produkt.

2. Ge vindruvor att äta på morgonen

Ett annat recept som används för att bekämpa förstoppning hos barn är vindruvor. De är lätta att smälta och hjälper till med att förbättra matsmältningen, vilket eliminerar förstoppningen.

För att få alla fördelar med denna frukt är det bäst att ge ditt barn mellan 6 och 8 vindruvor, inklusive skalet, på morgonen. Vänta sedan 20 minuter innan ni äter frukost.

För att försöka förhindra kronisk förstoppning måste du verifiera att ditt barn inte lider av någon typ av intolerans eftersom det oftast är orsaken till återkommande tarmproblem.

3. Servera en kost rik på fiber

Att ha god matsmältning beror främst på intag av fiber eftersom det här är det ämne som ansvarar för att transportera avfall genom tarmen på ett mer flytande sätt.

Så ett av recepten mot förstoppning hos barn är utan tvekan en tallrik fullkornsgröt.

Du kan också erbjuda ditt barn en frukost med fullkornsgröt och en fruktsallad, med till exempel jordgubbar, kiwi eller päron.

På så sätt kan barnet börja dagen med att absorbera fibrerna från frukt och spannmål.

Tänk på att mängden fiber som barn ska konsumera kan bestämmas genom att lägga till 5 till deras ålder. Så om ett barn är 9 år är den rekommenderade mängden fiber 14 gram.

4. Undvik dessa livsmedel

Det finns utan tvekan vissa livsmedel som förvärrar förstoppningen och även kan orsaka detta problem.

Därför måste vi undvika att inkludera dessa i alltför stora mängder i våra barns kost.

Barn ska inte äta godis eller sötsaker ofta och regelbundet. De bör också undvika glass, ost, mjölkprodukter med mycket grädde, ris och vitt bröd.

5. Se till att barnet dricker mycket

Ett av de bästa sätten att bekämpa förstoppning hos barn är att se till att de dricker mycket och undviker uttorkning.

Dricksvatten hjälper oss inte bara att släcka vår törst, utan det påverkar också vår matsmältning väsentligt.

Om det är svårt för en vuxen att få i sig tillräckligt med vatten, kan du tänka dig att det är ännu svårare för ett barn. Barn brukar föredra mer “roliga” drycker, särskilt söta.

Därför kan du välja att använda vattenflaskor med deras favoritkaraktärer på. Om förpackningen är superfin eller tuff är den mer attraktiv för barn.

Förstoppning hos barn: barn dricker vatten ur flaska

6. Massage med olivolja och varmt vatten

Detta är ett mycket effektivt recept mot förstoppning hos barn. Det är ett knep och en huskur som alltid fungerar.

Om ditt barn lider av förstoppning, ge det ett bad med varmt vatten som varar minst 15 minuter för att få det att helt slappna av i kroppen.

Använd sedan olivolja för att massera magområdet med cirkulära rörelser.

Detta kommer att förbättra tarmrörelserna och eliminera förstoppningen.

7. Ta hänsyn till stress

En av orsakerna till förstoppning hos barn kan vara stress.

Barn som har stora krav på sig eller får mycket ovett och skäll reagerar ofta med tarmproblem.

I det här fallet är det bästa du kan göra att ta hänsyn till orsaken och prata med barnet så att det lugnar ner sig så snart som möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16.
  • Boilesen SN, Tahan S, Dias FC, Melli LCFL, de Morais MB. Water and fluid intake in the prevention and treatment of functional constipation in children and adolescents: is there evidence? J Pediatr (Rio J). 2017 Jul-Aug;93(4):320-327.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.