Hudfärgsförändringar hos nyfödda

Den nyföddas hudfärg beror på att barnet ännu inte är helt utvecklat. Lär dig mer om dessa hudfärgsförändringar hos nyfödda och när du kan behöva söka vård.
Hudfärgsförändringar hos nyfödda
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 09 juli, 2023

Nyföddas hud förändras över tiden. Faktum är att färgförändringarna de genomgår beror på situationer som uppstår i kroppen. Vissa kan faktiskt även vara tecken på något problem. Det kan ta flera månader för barnets permanenta färg att utvecklas. Fortsätt läsa för att upptäcka mer om hudfärgsförändringar hos nyfödda.

Varför inträffar hudfärgsförändringar hos nyfödda?

När ett barn föds är hudfärgsförändringar nära relaterade till barnets miljö och hälsa. Detta är tillstånd som kan vara normala om de inte varar för länge.

Blå fötter och händer

Acrocyanos är en blå färgning av fötter och händer hos nyfödda. Efter födseln är detta tillstånd vanligt och varar under de första timmarna av livet. Denna färg kommer av att syre och blod prioriterar att cirkulera genom andra, viktigare delar av kroppen, såsom lungor, hjärna och njurar. Det har med andra ord inte kommit ut till fötterna och händerna än.

Allt eftersom tiden går vänjer sig barnets kropp vid den cirkulationsdynamik som den kommer att ha i framtiden. Denna nyans kan dock uppstå tillfälligt om bebisen till exempel känner sig kall efter ett bad.

En nyfödd bebis med en blåaktig hudton.
Acrocyanos kan uppstå över hela kroppen eller i vissa områden och ger barnet en blåaktig färg. Detta beror på att de röda blodkropparna inte transporterar tillräckligt med syre till organen och vävnaderna.

Hudfärgsförändringar hos nyfödda: Lila läppar och naglar

“Blue baby syndrome” är ett tillstånd som man kan se vid födseln eller under de första månaderna av livet. Den huvudsakliga egenskapen är en allmän lila missfärgning av huden, kallad cyanos. De mest märkbara områdena av cyanos är de med tunnast hud, såsom läppar, nagelbäddar och örsnibbar. Cyanos kan uppträda över hela kroppen eller bara i ansiktet eller runt munnen.

Gul hud

Gulsot är gulfärgning av huden eller ögonvitorna. I de flesta fall börjar manifestationen i ansiktet och sprider sig sedan till bröstet, nedre delen av buken och benen. Den gulaktiga färgen uppstår eftersom kroppen bryter ner röda blodkroppar, vilket är en normal process hos nyfödda.

Produkten av denna nedbrytning är bilirubin, som metaboliseras av levern och orsakar den gula färgen. Denna pigmentering tenderar att försvinna av sig själv. Men det finns tillfällen då den nyföddas lever inte kan metabolisera bilirubin tillräckligt snabbt.

Rosa eller rödaktig hud

Nyfödda har ofta ett ljust utseende eller en rosa hudton. Denna nyans beror på blodkärlen som är synliga genom barnets känsliga, tunna hud. Denna nyans kommer inte att vara den slutliga nyansen, utan allteftersom kommer kroppen att producera en större mängd naturligt pigment och ge en annan färg. Nyfödda kan också ha färgade födelsemärken, som smultronmärken.

Du kanske är intresserad av: Vanliga kraniofaciala missbildningar hos barn

Hudfärgsförändringar hos nyfödda: Blek hud

Bebisar har vid födseln ett underutvecklat blodcirkulationssystem. Därför är det vanligt att olika nyanser uppstår som ett resultat. Faktum är att mikrovaskulaturen fortsätter att utvecklas i cirka fyra månader. Därtill har spädbarn också en lägre koncentration av melanin jämfört med vuxna i hud som utsätts för solens strålar.

En vidrörande person som håller händerna på ett nyfött barn insvept i en blå stickad filt.
Nyfödda kan ha blek hud eftersom deras hudlager ännu inte är helt utvecklade. De har inte tillräckligt med melanin för att ge mer färg.

När ska jag söka vård?

Vissa förändringar i hudfärgen hos nyfödda kan indikera ett hälsoproblem och kräver läkarvård. Om den lila nyansen inte försvinner efter ett tag, kan det vara ett tecken på ett omoget cirkulationssystem eller ett andningsproblem. Detta kan även gälla om barnet har cyanos i läppar, naglar och hud.

Hjärtfel orsakar cyanos hos spädbarn eftersom syrenivåerna i blodet är lägre än de borde vara.

Nyfödd hud är inte ännu mogen

Den nyföddas hudton förändras när barnet mognar och barnets omogna blodcirkulation förändras. Nyfödda har också mycket tunn hud och är känsliga för extrema temperaturer. Efter ett års ålder börjar hudytan att mogna helt och bli funktionell och tjockare och börjar fungera som naturlig isolering.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fluhr JW, Darlenski R, Taieb A, Hachem JP, Baudouin C, Msika P, De Belilovsky C, Berardesca E. Functional skin adaptation in infancy – almost complete but not fully competent. Exp Dermatol. 2010 Jun;19(6):483-92. doi: 10.1111/j.1600-0625.2009.01023.x. Epub 2010 Mar 23. PMID: 20353516.
  • Steinhorn RH. Evaluación y manejo del neonato cianótico. Clin Pediatr Emerg Med . 2008; 9 (3): 169-175. doi: 10.1016 / j.cpem.2008.06.006
  • Mitra S, Rennie J. Neonatal jaundice: aetiology, diagnosis and treatment. Br J Hosp Med (Lond). 2017 Dec 2;78(12):699-704. doi: 10.12968/hmed.2017.78.12.699. PMID: 29240507.
  • Piazza J, Douin C, Bodson L, Ghuysen A, D’Orio V. Le cas clinique du mois. Syndrome du bébé bleu: la vérité cachée au fond du puits [Blue baby syndrome: the source of the truth]. Rev Med Liege. 2014 Apr;69(4):175-9. French. PMID: 24923096.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.