Andningsfysioterapi för spädbarn: när och varför?

Om ditt barn lider av andningssjukdomar finns det en säker och effektiv behandling du bör veta om. Vi pratar om andningsfysioterapi för spädbarn. Lär dig om dess fördelar och när ditt barn ska använda det.
Andningsfysioterapi för spädbarn: när och varför?
Maria Elisa Lisotti Luppi

Skriven och verifierad av fysioterapeuten Maria Elisa Lisotti Luppi.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Andningsfysioterapi för spädbarn är i många fall ett fördelaktigt alternativ. Det ger omedelbara resultat, utan att orsaka någon form av smärta. Faktum är att barnläkare rekommenderar det eftersom det inte orsakar biverkningar. Dessutom hjälper det till med att minska luftvägsinfektioner och användningen av mediciner.

Under de kallaste tiderna på året ökar antalet luftvägssjukdomar hos spädbarn. Mängden sekret ökar vilket gör att slemhinnan blir inflammerad. Att bli av med allt sekret är komplicerat, vilket påverkar andningen. De vanligaste symptomen är hosta och nässekret.

Det finns många lungsjukdomar hos spädbarn som kan botas genom att nyttja andningsfysioterapi. Faktum är att denna typ av terapi syftar till att eliminera sekret från luftvägarna. Dessutom hjälper det till att förbättra hur barn andas samt deras livskvalitet.

Andningsbehandling.

Fördelarna med andningsfysioterapi för spädbarn

Om barn uppvisar regelbundna problem innan de är två år kommer de troligtvis få andningsproblem när de blir vuxna. Andningsfysioterapi är en effektiv och säker behandlingsmetod som minskar effekterna av andningssjukdomar hos spädbarn. Därmed förbättrar det deras livskvalitet även på lång sikt.

De olika sjukdomarna andningsfysioterapin behandlar har något gemensamt: en inflammation i slemhinnan. Detta membran ansvarar för att försvara kroppen från virus, bakterier, allergener, toxiner, etc. Och dess inflammation är det som orsakar sekret; slem och snor.

När detta inte behandlas fortsätter inflammationen och symptomen varar längre. Som ett resultat kan detta leda till fler komplikationer hos spädbarn. Det är därför det är så viktigt att tillämpa andningsfysioterapi och stoppa den onda cirkeln.

När ska spädbarn få andningsfysioterapi?

Andningsfysioterapi rekommenderas för spädbarn när de lider av lungobstruktion. Dessutom bör de nyttja denna behandlingsform ifall de har problem i luftvägarna medan de andas. Det är dock inte tillrådligt vid tumörsjukdomar eller missbildningar. Faktum kan denna typ av behandling kan förvärra dessa situationer.

Efter bara några få sessioner kan andningsfysioterapi förbättra barnets andning. Ju tidigare du påbörjar behandlingen, desto bättre blir det för ditt barn. Teknikerna som ingår i denna behandling syftar till att minska sekret och förbättra andningen. Dessutom kan du kombinera denna terapiform med andra behandlingar och göra den mer effektiv.

Olika sjukdomar som du kan behandla med andningsfysioterapi

Andningsfysioterapi är fördelaktigt i de fall då lungobstruktionen är reversibel. Den behandlar inte bara sjukdomar, den förhindrar också att nya uppstår i framtiden. Det finns fem grupper av sjukdomar:

  • Akuta och kroniska lungsjukdomar: Bland akuta sjukdomar kan vi hitta bronkit, bronkiolit och lunginflammation. Därutöver finns det många kroniska sjukdomar, såsom allergiska sjukdomar och astma. Dessutom innehåller gruppen cystisk fibros, bronkiektas och regelbundna infektioner.
  • Sjukdomar som påverkar andnings- och matsmältningssystemet: Detta inkluderar problem med att svälja som påverkar andningsaktiviteten.
  • Gastroesofageal refluxsjukdom: Detta ger en ökning av sekret i de övre luftvägarna.
Lungobstruktion.
  • Sjukdomar relaterade till förlossning: Några av dem kan komma från att svälja fostervatten eller på omogna lungor. De inkluderar också lunginfektioner hos nyfödda.
  • Andningssjukdomar i de övre luftvägarna: Dessa inkluderar de som drabbar näsa, mun, hals och struphuvud. En ökning av utsöndringen av sekret i de övre luftvägarna kan sträcka sig till luftstrupen och lungorna.

En konservativ behandling

Den typ av behandling som andningsfysioterapi erbjuder leder till en minskad användning av medicin hos spädbarn. Det här handlar om passiva tekniker, som till och med kan utföras hemma. När det gäller spädbarn är alla tekniker passiva.

Beroende på sjukdomens allvar kan behandlingen vara poliklinisk eller ske hemma. Vid allvarligare situationer utförs andningsfysioterapi helst då barnet är på sjukhus. Denna terapi förbättrar barnets hälsa och minskar den tid de behöver spendera på sjukhuset. Andningsfysioterapi hos spädbarn bör utföras som en lek, i ett trevligt sammanhang, med familj och vänner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.