Är det en bra idé att sätta vantar på bebisar?

Användning av vantar på bebisar rekommenderas inte eftersom händerna är deras främsta verktyg för att få kontakt med världen.
Är det en bra idé att sätta vantar på bebisar?
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 11 mars, 2023

Ibland, i vår oro för att hålla spädbarn varma och mysiga, glömmer vi deras händer och fötter, som då blir kalla. Av denna anledning rekommenderar vissa användningen av vantar på bebisar. Men är vantar verkligen bra under detta utvecklingsstadium? Faktum är att vissa barnläkare avråder från att använda dem i tidiga åldrar.

Orsakerna till kalla händer hos spädbarn

Spädbarns händer kan verka ännu kallare än de verkligen är på grund av att vuxna händer är varmare. I sin tur finns det flera anledningar till att din lilla kan ha kalla fingrar.

Temperaturreglering

Nyfödda barn håller något högre kroppstemperatur än vuxna. Men deras händer, armar, ben och fötter kommer alltid att vara svalare. Tänk på att deras ringa storlek gör det omöjligt för dem att värma upp eller reglera sin temperatur snabbt.

Följaktligen bör de kläs i ett lager mer än vad som är bekvämt för en vuxen, även i varma hem. Normal kroppstemperatur för spädbarn är 36,3 till 37,5 °C, enligt publikationer från American Academy of Pediatrics.

En nyfödd med vantar.
I allmänhet har spädbarn mindre blodflöde till sina extremiteter på grund av den normala bristen på rörelse. Så med tiden, när de börjar leka och blir mer alerta, kommer deras händer och fötter att bli varmare.

Daglig aktivitet

Spädbarns dagliga rutin kännetecknas av ätande och sömn. Därför rör eller anstränger barnet sig inte överdrivet under större delen av dagen, vilket är hälsosamt och normalt för dem.

Blodcirkulation

Blod, förutom att tillföra syre i hela kroppen, bär också värme. Nyfödda barn har mindre blod som når de delar som är längst bort från hjärtat. Därför är fördelningen av blodflödet koncentrerad till de utvecklande lungorna, hjärnan och olika delar av kroppen, så det är begränsat när det kommer till händer och fötter.

Feber

När bebisar har feber kan deras fötter och händer vara kalla. Detta beror på att blodflödet och immunförsvaret är avsedda att bekämpa de medel som orsakar den höga temperaturen.

Användningen av vantar för kalla babyhänder

Vantar på bebisar hjälper till att hålla dem från att riva sin ömtåliga hud med sina vassa naglar. De rekommenderas även så att de inte tappar kroppsvärme genom sina kalla händer och fötter.

Fördelarna med att använda vantar på bebisar

Enligt en publikation av den spanska föreningen för pediatrik kan vantar vara användbara under den nyföddas första dagar för att undvika skador från sina egna naglar. Dessa skador är dock inte djupa och är inte allvarliga för den nyföddas hud, så genom att fila naglarna med jämna mellanrum kan dessa klösmärken undvikas, åtminstone enligt en publikation i American Academy of Pediatrics.

Därför är det tillrådligt att fila barnets naglar under de första dagarna, speciellt kanterna. Efter en månad kan du använda nagelklippare eller sax med trubbig spets.

En bebis med vantar.
Händerna är barnets länk till omvärlden. Även hud-mot-hud-kontakt är avgörande i anknytningen med dess föräldrar.

Nackdelarna med att sätta vantar på bebisar

Vissa barnläkare avråder från användning av vantar eftersom de hävdar att de ger fler nackdelar än fördelar. Det vill säga, de berövar spädbarn känslan av direkt kontakt med saker i sin omgivning.

Dessutom spelar händerna en viktig roll vid amning, eftersom barnet behöver känna på mammans bröst när den ammar, vilket stimulerar produktionen av oxytocin och hjälper till att frigöra mjölk. Faktum är att känselsinnet är det första som utvecklas inuti livmodern och hjälper till att utforska världen från födseln.

Du kanske är intresserad av: Utvecklingen av barns synförmåga

Slutsatser om att sätta vantar på bebisar

Nyföddas händer är deras främsta verktyg för att kunna ansluta och uppleva nya stimuli och förnimmelser i omgivningen. Därför är det viktigt att lämna dem fria och avtäckta så att de kan utforska olika texturer, förnimmelser och temperaturer. Det är med andra ord en helt ny sinnesvärld.

Efter några månaders liv tenderar bebisar att föra händerna mot munnen som en viktig del av deras utveckling. Faktum är att denna orala fas också hjälper dem att utforska den nya miljön och sammanhanget. Därför är det bäst att undvika att använda vantar även under detta skede.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.