Därför bör du inte bada barnet efter födseln

Därför bör du inte bada barnet efter födseln
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det finns många teorier gällande om man ska eller inte ska bada barnet omedelbart efter födseln. Åsikterna går brett isär men medicinska studier kan besvara frågan. Vill ni veta svaret?

Enligt forskning bör det nyfödda barnet inte badas för att bevara fostertalgen. Fostertalg är ett krämliknande fettlager som täcker barnets hud vid födseln.

Varför är det viktigt att bevara fostertalgen?

Fostertalg och dess betydelse

Fostertalg är ett krämliknande fettlager som täcker huden på det nyfödda barnet.

Det är en blandning av talgkörtelsekret och överblivna hudceller, och består även av vatten, hårpartiklar, vitamin E och proteiner.

bada bebisen

Flera barnläkare hävdar att fostertalgen skyddar det nyfödda barnets hud mot världen utanför moderkakan samt hindrar infektioner.

Nyfödda barn är känsliga för eksem och hudtorrhet, och läkare hävdar att forstertalgen fungerar som ett skydd mot dessa besvär. Fettlagret underlättar också barnets passage genom födelsekanalen vid förlossning.

Födseln representerar början till allt. Det är nutidens mirakel och framtidens hopp.

-Anonym-

Fostertalg reglerar kroppstemperaturen och även om det verkar motsägelsefullt hjälper talgen till att hålla huden ren. Den är samtidigt en kraftfull antioxidant som skyddar mot skadlig UV-strålning.

Nyföddas hygien

Det viktigaste att komma ihåg om hygienen på nyfödda är att man ofta måste byta blöja.

Barn föds inte smutsiga och när de placeras i sin mammas armar har barnmorskor och barnläkare redan rengjort dem från blodresterna. Allting annat – inklusive navelsträng och fostertalg – följer med vid hemgång.

Nyfödda behöver inte få sina huvuden tvättade med tvättsvampar eller schampo och de behöver heller inte få sina små öron rengjorda.

Under deras första levnadsdagar behöver du endast koncentrera dig på att rengöra ditt barns mun efter amning, byta blöjor och tvätta rumpan med en våtservett.

Barnbeck (nyföddas första avföring) kan vara svårt att rengöra. Blöt en handduk i varmt vatten och fukta rumpan i några minuter. Efter en stund blir det lättare att tvätta av bajset utan att gnugga huden.

När är det dags för första badet?

första badet

Det första badet dröjer till slutet av första levnadsveckan, när fostertalgen inte längre behövs. Det är efter första veckan som smuts, avföring och urin börjar lukta illa.

Under den första levnadsveckan bör du bara rengöra barnets mage och rygg med en varm och våt handduk.

Det finns ingen specifik dag för det första badet. Var och en vet själv när och hur de ska ta hand om sitt nyfödda barns hygien.

Fostertalgen behöver dock sitta kvar under de första levnadsdagarna. Blöjor och kläder gnider mot kroppen och hjälper på så sätt talgen att absorberas av huden och försvinna.

Vänta med det första badet

Vi vill avsluta artikeln med att informera om möjliga problem som kan uppstå genom att bada barnet på en gång efter födseln och, i och med det, avlägsna fostertalgen.

Var medveten om att:

  • Barnets skydd mot mikroorganismer försvinner
  • Barnet kan utsättas för infektioner och patogener som kan absorberas genom huden
  • Barnet blir tidigt mottagligt för allergier
  • Barnet kan komma att lida av hudinfektioner från födseln och i framtiden
  • Du avlägsnar en naturlig substans som behåller hudens fuktighet
  • Du utsätter det nyfödda barnet för ev. sår. Fostertalg är inte lätt att avlägsna och genom att skrubba huden ren kan du orsaka ganska stor skada.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.