3 sätt att inkludera grönsaker i barnens måltider

Det är viktigt att inkludera grönsaker i barnens kost för att säkerställa en tillräcklig tillgång på antioxidanter och vitaminer.
3 sätt att inkludera grönsaker i barnens måltider
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 01 december, 2022

Det är viktigt att inkludera grönsaker i barnens måltider för att de ska få god hälsa under årens lopp. Annars kan näringsbrister utvecklas vilket påverkar den normala funktionen av deras fysiologi. Detta kan också orsaka förändringar i tillståndet med inflammation och oxidation, något som anses vara mycket negativt.

Innan du börjar är det viktigt att betona att det är fördelaktigt att förbättra kosten redan från de tidiga stadierna av livet för att förhindra utvecklingen av kroniska sjukdomar i framtiden. Det viktigaste är att säkerställa variation och balans. Denna sista punkt används under barndomen för att främja tillväxt vilket kräver ett litet energiöverskott.

Sätt att inkludera grönsaker i barnens kost

Här kommer vi att visa dig hur man effektivt inkluderar grönsaker i barnens kost. Kom ihåg att det alltid är positivt att konsumera dem färska och under deras säsong för att få ut mesta möjliga näring samt dra nytta av deras organoleptiska egenskaper.

1. Förbered puréer

Grönsakspuréer är i allmänhet väl accepterade av barn. I dem kan du kombinera ett stort antal livsmedel av vegetabiliskt ursprung, vilket säkerställer ett optimalt vitaminintag. C-vitamin sticker ut framför allt, eftersom det har visat sig hjälpa till att stärka immunförsvaret. Dessutom förbättrar vitamin C det medfödda och förvärvade immunsystemet, vilket garanterar en lägre förekomst av infektionssjukdomar som annars kan orsaka obehag.

Samtidigt måste vi nämna att puréer på grund av deras vätskeinnehåll är utmärkta för att förbättra ett barns vätskebalans. Detta är goda nyheter vid varmt eller torrt väder. Puréerna kan också konsumeras kalla för att ge en uppfriskande effekt. Detta hjälper till att kompensera för vätskeförluster genom svettning, vilket förhindrar att den inre miljöns fysiologi förändras.

En puré av mosade ärter.
Puréer är vanligtvis väl accepterade av barn, det är en bra idé att blanda in grönsaker i receptet.

2. Använd tomatsås för att dölja smaker

Tomatsås är ofta ett favorittillbehör för små barn. Du kan använda den för att täcka grönsaksrätter och på så sätt dölja de starkaste organoleptiska egenskaperna. På så sätt kommer barnen gradvis att vänja sig vid att inkludera växtbaserad mat i sina rätter.

Dessutom är tomatsås en utmärkt källa till fytokemikalier med antioxidantkapacitet. Bland dem sticker lykopen ut över resten. Detta element är kapabelt att minska risken för att drabbas av sjukdomar som påverkar hjärtat, vilket framgår av forskning publicerad i tidskriften Atherosclerosis. Det kan till och med hjälpa till att fördröja tumörtillväxt i vissa typer av maligna massor, såsom prostatacancer.

3. Använd originella presentationer

Aptiten aktiveras ofta genom ögonen. Arrangemanget av maten på tallriken eller hur den presenteras kan betinga den efterföljande acceptansen bland de små. I denna mening kan det vara mycket fördelaktigt att investera lite tid i att skapa originella presentationer. På så sätt kommer du att få barnen att äta dem villigt, vilket resulterar i större följsamhet till kosten över tid.

Kom också ihåg att grönsakerna måste vara väl tillagade. Det är viktigt att de förblir möra så köp färskvaror av god kvalitet. Sålunda kommer även deras organoleptiska och näringsmässiga egenskaper bli bättre.

En liten flicka som äter grönsaker.
Ett av sätten att inkludera grönsaker i barnens kost är att presentera rätter på ett originellt sätt, vilket fångar deras uppmärksamhet.

Att inkludera grönsaker i barnens måltider är viktigt

Som du har sett är det avgörande att inkludera grönsaker i barnens måltider för att säkerställa att de växer upp med mindre risk att utveckla kroniska och komplexa sjukdomar. Dessa produkter ger viktiga vitaminer och en bra mängd fytokemikalier, som är element som hjälper till att kontrollera den inflammatoriska och oxidativa balansen i den inre miljön. Men kom ihåg att proteinbehovet också måste täckas för att allt ska fungera som det ska.

Slutligen, kom ihåg att etablerandet av goda vanor under de tidiga skedena av livet kommer att göra skillnad. På så sätt kan du underhålla dem på ett enkelt sätt allteftersom åren går, vilket förhindrar att hälsan försämras. Och naturligtvis ska du aldrig glömma att det inte räcker med att äta bra – det är också viktigt att barn utför regelbunden fysisk aktivitet och får tillräckligt med sömn på natten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Cheng HM, Koutsidis G, Lodge JK, Ashor A, Siervo M, Lara J. Tomato and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis. Atherosclerosis. 2017;257:100-108. doi:10.1016/j.atherosclerosis.2017.01.009

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.