4 fördelar med frukt för barn

Är du medveten om alla fördelar som finns med frukt för barn? I följande artikel kommer vi att berätta allt om dem.
4 fördelar med frukt för barn

Senaste uppdateringen: 12 augusti, 2022

Är du medveten om alla fördelar som finns med frukt för barn? Frukt är oumbärliga element i barnens kost eftersom de innehåller en stor mängd kvalitetsnäringsämnen som är avgörande för tillväxt och god hälsa. Näringsbrister i livets tidiga skeden kan påverka kroppens funktion negativt och predisponera den för sjukdom på medellång och till och med kort sikt.

Av denna anledning rekommenderar näringsexperter att man konsumerar minst 3 portioner frukt och grönsaker om dagen, för att säkerställa ett adekvat intag av vitaminer, mineraler och andra viktiga ämnen. Dessutom är det alltid bäst att välja årstidens frukter och bär eftersom dessa har bättre organoleptiska egenskaper och ger en större mängd fytokemikalier.

Fördelarna med frukt för barn

Nedan kommer vi att diskutera de viktigaste fördelarna som frukter ger barn. Det finns ingen sort som är bättre än en annan, men det är bäst att säkerställa variation och öka spektrumet av frukt och grönt som konsumeras dagligen.

Var uppmärksam på alla fördelar med frukt för barn så att du kan öka deras fruktintag redan idag!

1. Frukter optimerar immunförsvaret

Många frukter innehåller en betydande mängd C-vitamin, en nyckelfaktor för att förbättra immunsystemets funktion eller försvar. Dess regelbundna konsumtion säkerställer stabila blodnivåer, vilket i sin tur gynnar medfödd (bestämd av generna) och adaptiv (utvecklad från tidigare infektioner) immunitet.

C-vitamin minskar inte bara risken för att drabbas av infektionssjukdomar utan bidrar också till att kontrollera symtomen.

Det är dock alltid mer fördelaktigt att nå vitaminets krav genom kosten snarare än genom farmakologiska kosttillskott. Därför bör barn konsumera citrusfrukter regelbundet, som apelsiner eller grapefrukt, samt jordgubbar och kiwi.

Hela och skurna kiwifrukter.
Kiwi är en utmärkt källa till C-vitamin och fiber. Det är också gott och uppfriskande under de varmare månaderna.

2. Frukter förhindrar utvecklingen av komplexa sjukdomar

Många komplexa sjukdomar är följden av inflammatoriska processer som förvärras och skadar kroppens olika vävnader.

Frukt innehåller ämnen som kallas fytokemikalier, vars mest framstående egenskap är som antioxidanter. De tjänar till att neutralisera de fria radikalerna som produceras av inflammation och förhindra dem från att ackumuleras och orsaka skadorna som beskrivs ovan. Denna mekanism har associerats med en minskning av uppkomsten av kroniska sjukdomar, enligt en studie publicerad i European Journal of Medicinal Chemistry.

3. Förbättrar vätskebalansen

Att upprätthålla en god vätskebalans är en nyckelfaktor till hälsan, särskilt när det gäller barn, som är mer benägna att bli uttorkade. För att säkerställa vätskebalansen räcker det inte bara att dricka vatten, utan också att införliva det genom maten. Och i den meningen kan frukt bidra med mycket.

Förutom vatten tillhandahåller frukt och grönsaker elektrolyter, som är viktiga element för nervsignaler och cellutbyten. Ett underskott av dem kan påverka organismens funktion negativt på kort sikt.

4. Fördelar med frukt för barn: De bidrar till att matsmältningssystemet fungerar korrekt

Slutligen bör det noteras att frukt är en utmärkt källa till fiber, ett mycket positivt element för tarmen som stimulerar peristaltiken och bekämpar förstoppning.

Fiber fungerar också som ett energisubstrat för bakterierna som utgör tarmfloran, vilket säkerställer en bra funktion av tarmen och korrekt absorption av näringsämnen.

En flicka som håller ett äpple med en hjärtform utskuren ur det.
Äpplen innehåller pektin, en kolhydrat som absorberas långsamt, vilket bidrar till att bibehålla tarmflorans hälsa. Det är den perfekta frukten för höstens första kyla.

Dra nytta av fruktens fördelar för dina barns hälsa!

Nu när du vet de viktigaste fördelarna med frukt för barn, införliva då det i dina barns kost så snart som möjligt. På så sätt undviker ni underskott av vitaminer och viktiga ämnen för kroppen i ett avgörande skede av livet, som barndomen.

Slutligen är det viktigt att betona behovet av att etablera en rad goda vanor som helhet för att upprätthålla hälsotillståndet under åren. Det räcker inte att bara ta hand om kosten, utan det är också nödvändigt att uppmuntra till träning samt tillräcklig sömn på natten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.