Hur man får en hälsosam jul som familj

Julen är en tid för att fira och samlas. Av flera anledningar kan det vara dock vara svårt att organisera en hälsosam jul. Lyckligtvis har vi några förslag till dig i följande artikel.
Hur man får en hälsosam jul som familj
Silvia Zaragoza

Skriven och verifierad av nutritionisten Silvia Zaragoza.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Julen är en tid för samling. Kulturellt firar vi den till bords, eller soffa, med familj och vänner. Ända sedan urminnes tider har den i Sverige firats ordentligt, kännetecknad av ett överflöd av mat och dryck. Så att lyckas med en hälsosam jul behöver du ta hand om både din fysiska och mentala hälsa. Kort sagt, den kräver att du är medveten om dina handlingar.

Under den här tiden på året är sällskapet och nöjet i att äta typiska julmåltider och godsaker en prioritet. I denna mening producerar de en känsla av välbefinnande.

Hur man organiserar en hälsosam jul

Nedan kommer vi att avslöja några faktorer som du kan tänka på så att alla kan njuta av en god måltid utan efterföljande bekymmer.

Planerar för en hälsosam jul

Planering är det första steget till att spara mer och slösa mindre. Dessutom är det viktigt att planera om du delar din måltid med någon som följer en hälsorelaterad begränsning i kosten, eller om det finns någon som följer en specifik diet av etiska eller miljömässiga skäl. Läs vidare om du vill veta vad du bör tänka på.

Hur man får en hälsosam jul som familj

Innan du går ut och handlar, bestäm dig för vilka rätter du ska laga. Gör sedan en lista över alla ingredienser och de mängder du behöver. Och om du får mat över, använd din fantasi för att skapa nya rätter.

Allergier

Detta är då du måste vara som mest försiktig, eftersom matlagandet i hemmen ökar och det är just de typiska rätterna som vanligtvis innehåller de vanligaste allergenerna. Till exempel fisk, skaldjur, nötter och mjölk. Gluten är idag också ett vanligt problem.

Det är nödvändigt att vidta hälsoåtgärder när du förbereder och skapar rätterna, till exempel:

 • Tvätta händerna väl med tvål och vatten innan du lagar en måltid. Även mellan manipulationer av rå och tillagad mat eller med och utan allergener.
 • Använd olika redskap och apparater.
 • Håll rätter åtskilda och täckta, även om det är att föredra att du gör samma rätt för alla matgäster, anpassa recepten.
 • Läs etiketterna väl, var uppmärksam på ingrediensförteckningen och de specifika tätningarna.
 • Förvara maten och produkterna väl tillslutna i skilda skåp eller lådor.

Diabetes

Diabetes kännetecknas av ett fel i regleringen av blodsockret. Det kan bero på brist på eller resistens mot insulin, vilket gör att blodsockret sjunker och stiger. Därför är det viktigt att kontrollera intaget av enkla kolhydrater.

I det här fallet, laga mat med potatis och fullkornsversioner av ris, pasta och bröd. Du har även andra alternativ som quinoa och hirs. Angående godis, gör dem själv eller köp dem med sötningsmedel eller bjud på färsk eller kokt frukt.

Ett annat alternativ, speciellt om personen är insulinberoende, är att konsumera socker så länge den kan räkna ut hur mycket den har fått i sig och justerar dosen.

Vegetarianism

Här är det grundläggande du behöver göra att byta ut kyckling, kalkon, fisk, nötkött eller skinka mot grönsaker eller ägg.

Dessutom bör grönsaker alltid vara en del av en hälsosam kost. Du kommer att se hur du, med örter och kryddor, kan skapa några verkligt utsökta rätter.

En hälsosam meny för alla

Nu är det dags att ge dig idéer om en meny som ni alla kan njuta av.

Hur man får en hälsosam jul som familj

Finns det något bättre sätt att börja festligheterna än med läckra aptitretare. Här är några originella idéer!
 • Hummus eller guacamole med grönsaker att dippa (morötter, gurka och paprika) och rostat franskt bröd med olivolja droppat över.
 • Auberginerullar med soltorkad tomatpaté.
 • Kanapéer med äggröra och svamp.
 • Sallad, ananas, hårdkokt ägg och pumpafrösallad.
 • Potatis, morot, hårdkokt ägg och ärtsallad med majonnäs gjord på sojadryck serverad separat.
 • Chips på sötpotatis och palsternacka. Du kan kombinera dem med några klickar ärtkräm med krutonger.

Som huvudrätt:

 • Ugnsstekt kalkon eller kyckling med rosmarinkryddad bakad potatis.
 • Vegetariskt alternativ: en grönsaks- eller pumpaquiche fylld med kryddiga kikärter.

Som efterrätt:

 • Rostad ananas med kanel, anis och peppar.

Eller så kan du ta en titt på dessa åtta hälsosamma rätter. Och, naturligtvis, pepparkakor.

Andra tips för att njuta av en hälsosam jul

Slutligen kan du fortsätta med din vanliga rutin eller ändra den, beroende på hur mycket tid du har. Tänk på att avsätta tid för att skapa glada minnen med dina nära och kära.

 • Lek med dina barn eller ägna tid åt att leka utomhus och njuta av vintervädret.
 • Utnyttja möjligheten att träna. Om det redan är en del av din rutin, bra.
 • Läs en bok du gillar. Du kan få den i present av jultomten eller gå till biblioteket.
 • Ägna dig åt en avkopplande aktivitet, som ett bubbelbad eller en massage.
 • Dela en rolig historia med din familj och vänner.
 • Lyssna på musik och dansa.

Sammanfattningsvis, ät vad du vill utan att känna skuld och, nästa dag, gå tillbaka till ditt hälsosamma sätt att äta. I slutändan är det bara en måltid och fokus bör ligga på att dela minnen och känslor. Dessutom, genom att inte krångla, kommer du att hjälpa din familj och vänner som kan lida av en ätstörning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.