Hur kan man minska sockerkonsumtionen hos barn?

Att minska sockerkonsumtionen hos barn är avgörande för att säkerställa att de utvecklar en god hälsa på medellång sikt.
Hur kan man minska sockerkonsumtionen hos barn?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 03 februari, 2023

Sockerkonsumtion hos barn är en fråga som med rätta väcker oro. Denna ingrediens har en negativ effekt på många biokemiska och metabola parametrar och påverkar hälsan på medellång och lång sikt. Det är bäst att kontrollera intaget för att undvika negativa effekter.

Det är dock inte alltid lätt att begränsa förekomsten av socker i barns kost. Livsmedlet finns ofta i många olika produkter. Av denna anledning är det alltid tillrådligt att titta på innehållsförteckningen för att välja det bästa alternativet.

Tips för att minska sockerkonsumtionen hos barn

Följande tips hjälper dig att avsevärt minska mängden socker i barns kost, vilket kommer att få en positiv inverkan på deras hälsa på medellång sikt.

Undvik chokladdryck till frukost

Industrialiserad chokladmjölk eller den som är gjord av sötat chokladpulver är en av de produkter som har ett högt innehåll av tillsatta sockerarter. Av denna anledning är dessa inte något bra alternativ att erbjuda till frukost, och det är inte bra att inkludera det i ditt barns vardagskost.

Istället är det en mycket bättre idé att köpa mörk choklad med hög kakaohalt och smälta en viss mängd i ditt barns mjölk. Detta livsmedel innehåller flavonoider som kan modulera blodtrycket, bland andra fördelar. Detta bevisas av forskning publicerad i The Cochrane Database of Systematic Reviews.

Om ditt barn tycker att det är för bittert till en början kan du även lägga till en liten mängd fruktpuré eller dadlar till beredningen. På så sätt används de naturliga sockerarterna som finns i frukterna.

Ett barn som dricker chokladmjölk.
Mörk choklad är ett bra alternativ, till skillnad från sötat chokladpulver. Även om dess smak är mycket mindre söt, är det ett livsmedel som sticker ut för sin höga näringstäthet.

Byt ut flingorna

De flesta frukostflingor som finns i snabbköpet har för stora mängder tillsatt socker. Av denna anledning är det viktigt att titta noga på märkningen för att välja de som är fria från tillsatt socker. Ett utmärkt alternativ är havregryn, även om inte alla gillar det.

Akta dig för mejeriprodukter

Att äta efterrätt kan förbättra barns hälsa, så länge det är av god kvalitet. De bästa alternativen är färsk frukt och naturlig yoghurt. Men i snabbköpet kan du hitta en mängd olika mejeridesserter med överdrivna mängder tillsatt socker. Dessa är inte hälsosamma alternativ.

Smaksatt eller sötad yoghurt är inte något bra val. Dessutom kan de som innehåller konstgjorda sötningsmedel, även om de inte innehåller många kalorier, skada mikroflorans och metabolismens korrekta funktion.

Prioritera alltid naturliga produkter eller till och med de av grekisk stil. För att ge dem en söt eller krispig touch kan du lägga hackad frukt inuti, eller en näve nötter.

Eliminera sockerhaltiga läskedrycker

Det bör stå klart att det bästa verktyget för att säkerställa en god vätskebalans är rent vatten. Därför är det viktigt att undvika att ge barn söta läskedrycker. Dessa är bland de värsta produkterna som kan erbjudas för metabol hälsa, detta enligt en studie publicerad i European Journal of Epidemiology.

Socker, när det administreras genom en vätska, har en mycket snabbare absorptionstakt. Därför är effekten det ger på bukspottkörteln större. I det här fallet finns det inga fibrer för att fördröja magtömning eller inträde av glukos i blodomloppet.

En ung flicka som dricker ur ett paket med juice.
Sockerhaltiga läskedrycker är bland de sämsta alternativen att inkludera i barns kost eftersom de påverkar metabol hälsa. Mineralvatten är det bästa alternativet för att säkerställa god återfuktning.

Det är viktigt att minska sockerkonsumtionen hos barn

Som du har sett kan en minskning av sockerkonsumtionen hos barn få mycket positiva effekter på hälsan på medellång sikt. Denna ingrediens finns i många olika ultrabearbetade produkter, så det är bäst att alltid prioritera intaget av färska livsmedel.

Kom ihåg att det också är viktigt att främja andra hälsosamma vanor hos barn. Det är till exempel en bra idé att de ägnar sig åt regelbunden fysisk aktivitet. Detta är ett mycket användbart verktyg för att förhindra övervikt och förändringar i metabolisk funktion. Det är också viktigt att säkerställa en god nattsömn för att främja tillväxten och undvika problem i barnets hormonbalans på medellång sikt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ried, K., Fakler, P., & Stocks, N. P. (2017). Effect of cocoa on blood pressure. The Cochrane database of systematic reviews4(4), CD008893. https://doi.org/10.1002/14651858.CD008893.pub3
  • Qin, P., Li, Q., Zhao, Y., Chen, Q., Sun, X., Liu, Y., Li, H., Wang, T., Chen, X., Zhou, Q., Guo, C., Zhang, D., Tian, G., Liu, D., Qie, R., Han, M., Huang, S., Wu, X., Li, Y., Feng, Y., … Zhang, M. (2020). Sugar and artificially sweetened beverages and risk of obesity, type 2 diabetes mellitus, hypertension, and all-cause mortality: a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. European journal of epidemiology35(7), 655–671. https://doi.org/10.1007/s10654-020-00655-y

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.