4 fördelar med honung för barn

Det finns många fördelar med honung om den introduceras i barns kost på ett kontrollerat sätt. Läs mer i följande artikel.
4 fördelar med honung för barn

Senaste uppdateringen: 18 september, 2022

Är du medveten om fördelarna med honung för barn? Honung är ett livsmedel som kan ge ett antal fördelar för barn om det konsumeras med måtta. Det rekommenderas dock inte för barn under 1 år. Då små barn äter honung kan en potentiellt allvarlig sjukdom utvecklas, känd som spädbarnsbotulism.

Innan vi börjar måste vi betona att intaget av enkla sockerarter i kosten alltid måste vara måttligt och kontrollerat. Dessa näringsämnen kan snabbt öka blodsockernivåerna. Om detta händer upprepade gånger kan det generera metabola dysfunktioner, såsom diabetes.

Efter att ha sagt allt detta vill vi berätta om fördelarna med honung för barn. Missa inte det!

Lär dig 4 fördelar med honung för barn

Visste du att honung är bra för barns kroppar? Naturligtvis är det bäst att alltid välja en ekologisk sort, som innehåller både bidrottninggelé och propolis. Båda elementen har studerats väl och deras hälsofördelar har bevisats.

En burk honung.
Honung är ett livsmedel fullt av näringsämnen, och det ger många hälsofördelar när det ingår i en balanserad och varierad kost. Naturligtvis är det viktigt att prioritera ekologiska alternativ framför industriellt bearbetade produkter.

1. Det bidrar till att förebygga anemi

Skogshonung har järn i sitt inre, ett mineral vars underskott kan orsaka anemi. Vi måste dock betona att näringsämnet har en ganska låg absorptionshastighet, och för att förbättra den är det bättre att konsumera det med en dos vitamin C. Detta framgår av forskning publicerad i Annals of the New York Academy of Sciences.

Det är värt att nämna att järn normalt erhålls från livsmedel av animaliskt ursprung, och när det är fallet så är dess biotillgänglighet överlägsen. Av denna anledning rekommenderas en varierad kost för att undvika anemi, och om symtom uppstår är det bäst att konsultera en specialist.

2. Förbättrar nattvilan

Acaciahonung är en källa till magnesium, ett näringsämne som har visat sig ha en positiv effekt på förmågan att vila, särskilt när det förekommer störningar i samband med sömn. Dess resultat förbättras ytterligare när de kombineras med melatonin, även om denna medicin måste ordineras av en läkare.

Vad som är tydligt är att säkerställandet av en god nattsömn är nyckeln till att främja god tillväxt. Under barndomen ökar vävnadsanabolismen, och flera återhämtnings- och reningsprocesser genomlevs dagligen. Många giftiga metaboliter som produceras under dagen elimineras under natten, så det är viktigt för barn att få en god natts sömn.

3. Ökar känslan av vitalitet

Detta är en typisk egenskap hos honung som innehåller bidrottninggelé, en högkvalitativ produkt. Den hjälper inte bara till med att eliminera känslan av trötthet, särskilt i tider av stress eller skiftande årstider, utan ökar också vitaliteten hos barn. Detta leder till en högre grad av fysisk aktivitet och bättre prestation i dagliga aktiviteter.

4. Förebygger problem med luftvägarna

Traditionellt har det föreslagits att en regelbunden konsumtion av honung kan bidra till att förhindra utvecklingen av infektionssjukdomar som påverkar luftvägarna. Detta beror främst på närvaron av propolis, som ökar immunsystemets funktion. Men det är också viktigt att säkerställa ett regelbundet intag av vitamin C och zink för att uppnå detta syfte.

En burk honung och citronskivor.
Vitamin C är ett utmärkt komplement till honung, eftersom det gynnar upptaget av dess näringsämnen och förbättrar dess fördelar för immunsystemet.

Njut av honung med dina barn och fyll dem med energi

Som du har sett kan konsumtion av honung i måttliga mängder ge många hälsofördelar för barn. Det är dock bäst att inte missbruka det eftersom det är en produkt som innehåller en stor mängd enkla sockerarter. På samma sätt är det viktigt att säkerställa regelbunden fysisk träning för att begränsa kolhydraternas inverkan på blodsockernivåerna och för att skydda metabolismens funktion på medellång sikt.

Slutligen är det viktigt att notera att inte alla typer av honung är likvärdiga. Olika sorter finns tillgängliga för allmänheten i stormarknader. Så långt som möjligt är det viktigt att prioritera ekologisk honung eftersom den har en näringsprofil av högre kvalitet än honung med tillsatser.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lynch, S. R., & Cook, J. D. (1980). Interaction of vitamin C and iron. Annals of the New York Academy of Sciences355, 32–44. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.1980.tb21325.x
  • Cao, Y., Zhen, S., Taylor, A. W., Appleton, S., Atlantis, E., & Shi, Z. (2018). Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up. Nutrients10(10), 1354. https://doi.org/10.3390/nu10101354

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.