De 6 bästa kosttillskotten för att öka din energi

Det är ofta praktiskt taget omöjligt att undvika en känsla av konstant trötthet. Allt du har att stå i under dagen i kombination med en brist på näringsämnen börjar ta ut sin rätt. Här följer några tips för att öka din energi.
De 6 bästa kosttillskotten för att öka din energi

Senaste uppdateringen: 08 april, 2022

Den goda nyheten är att det finns ett brett utbud av kosttillskott tillgängliga som hjälper till med att öka din energi när tröttheten börjar bli övermäktig. Även om det är sant att de flesta av våra näringsämnen i en perfekt värd skulle kunna intas genom vår ordinarie kost, så är dessa kosttillskott behändiga då våra kroppar känns trötta eller behöver öka sitt näringsintag såväl som sin energi.

Alltför ofta orsakar vår för långt gångna stress och dess resulterande trötthet en minskning av produktiviteten, vilket lätt kan påverka vårt arbete, våra akademiska prestationer eller vårt familjeliv. Dessutom behöver vi knappt ens nämna att många människor tvingas genomlida perioder av sömnlöshet, eller känslomässiga problem som också stör deras sömnmönster. Så vilka är då de mest rekommenderade kosttillskotten?

6 kosttillskott du kan ta för att öka din energi

Det är många av oss som är angelägna om att hitta de bästa kosttillskotten för att öka vår energi. Just nu finns det en mängd olika alternativ på marknaden, som alla kommer med sina unika fördelar. Men för att välja rätt måste du först ta hänsyn till dina individuella behov. På grund av detta är det bäst att konsultera med en läkare eller en dietist innan du bestämmer dig.

Dessa experter kan ge dig råd om de lämpligaste kosttillskotten just för dig. Detta med hänsyn till orsakerna till din pågående trötthet, din ålder samt andra faktorer som din dagliga rutin eller typ av arbete. De kommer också att informera dig angående rätt dosering och hur du tar dina kosttillskott på ett säkert sätt. Med allt detta i åtanke, låt oss nu ta en närmare titt på de mest populära alternativen för att hantera trötthet.

1. Koenzym Q10

Utan tvekan är Koenzym Q10 (CoQ10) ett av de bästa kosttillskotten du kan ta för att öka din energi. Det rör sig om en antioxidant som förekommer naturligt i kroppen, men dess nivåer tenderar att sjunka med tiden, antingen på grund av din ålder eller på grund av sjukdomar.

En av dess viktigaste funktioner är hur det hjälper mitokondrierna att optimera energiproduktionen. Att ta detta ämne som ett tillskott kan därför förbättra den fysiska prestationen och dessutom ge en känsla av välbefinnande. Ämnet kan för närvarande köpas som kapslar, såväl som tuggtabletter och i flytande form. Som medicinsk behandling kan det på begäran av läkare även administreras intravenöst.

2. Vitamin B-komplex

Låga energinivåer kan bero på en brist på B-vitaminer. De spelar en viktig roll för din fysiska kondition eftersom mitokondrierna behöver en optimal mängd för att producera tillräckligt med energi. Dessutom minskar ämnen som vitamin B6 din stress och hjälper till att utsöndra signalsubstanser som får dig att må bra.

3. Withania

Withania är det svenska namnet på en vintergrön buske som vanligtvis växer i Asien och Afrika. Den är också känd som ”indisk ginseng”, eller under produktnamnet ”Ashwagandha”, och dess vetenskapliga namn är ”Withania somnifera”.  Växten distribueras som kosttillskott eftersom den tros besitta egenskaper som hjälper oss med vår anpassningsförmåga till omgivningen, det som inom komplementärmedicinen kallas för adaptogen.

Dess konsumtion hjälper till att upprätthålla stabila nivåer av kortisol, ett stresshormon som också är kopplat till låg energi. Den innehåller antioxidanter och har även antiinflammatoriska egenskaper, vilket har visat sig fördelaktigt för god hälsa

4. Citrullin

Citrullin är en aminosyra som finns naturligt i kroppen, och den kan även fås från till exempel vattenmelon. En av dess främsta fördelar är hur den ökar nivåerna av arginin i blodet, vilket i sin tur förbättrar kväveoxidsyntesen.

Dessa effekter är förknippade med ett förbättrat immunförsvar, en god cirkulation och ett ökat skydd av konsumentens kardiovaskulära hälsa. Den stöder också muskelhälsan och bekämpar trötthet.

5. Melatonin

När tröttheten orsakas av sömnproblem, kan ett melatonintillskott hjälpa. Melatonin hjälper till med att balansera dygnsrytmer och uppmuntrar till en djupare sömn, vilket återspeglas i kroppens energinivåer.

Det är också involverat i metabolismen av sockerarter, vilket kroppen använder för att öka sin energi. Ämnet fungerar bland annat som en antioxidant och hjälper till med att modulera kroppens inflammatoriska respons.

6. Magnesium

Låga magnesiumnivåer kan orsaka trötthet samt vissa sjukdomar. Otroligt nog har det visat sig att mineralen är involverad i över 300 olika funktioner i kroppen. I synnerhet är den avgörande för musklerna, nerverna och de kognitiva funktionerna. Den är också viktig när det gäller att upprätthålla en god fysisk och mental prestationsförmåga.

Vill du öka din energi?

Att konsumera dessa kosttillskott kan ta dig en bra bit på vägen mot god energi och en aktiv livsstil. Men deras konsumtion bör gå hand i hand med andra hälsosamma vanor, såsom en bra kost, gott om fysisk träning och tillräckligt med sömn av god kvalitet. Om tröttheten kvarstår även efter att dessa kosttillskott har börjat verka, då bör du rådfråga din läkare om vad som kan vara problemet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.