Barns tillväxt: När slutar de växa?

Få saker är mer tillfredsställande för föräldrar än att se sina barn växa, utvecklas och gå igenom olika stadier av livet. Vet du när bar egentligen slutar växa?
Barns tillväxt: När slutar de växa?

Senaste uppdateringen: 08 april, 2019

Från födseln till slutet av tonåren växer barnen nästan non-stop. Det finns olika faktorer som påverkar barns tillväxt och utveckling. Olika aspekter i deras liv kommer att avgöra i vilken ålder de till slut slutar växa.

För det första är det viktigt att klargöra att medan längd är en grundläggande komponent i tillväxten hos barn är det inte den enda. Du kan också tänka på hur de blir tyngre, hur deras muskelmassa ökar och andra fysiska förändringar som uppstår under puberteten.

Med tanke på detta kommer vi att förklara i detalj varför barn växer så länge som de faktiskt gör. Dessutom kommer vi att ta en djupare titt på varje fas i deras utveckling.

Faktorer som bestämmer ett barns tillväxt

Som vi har nämnt tidigare finns det flera medfödda egenskaper och yttre faktorer som påverkar utvecklingen av ett barn och en tonåring. Naturligtvis kan dessa påverka positivt eller negativt.

Här tar vi upp de viktigaste aspekterna som påverkar barns tillväxt:

Kön

Pojkar växer inte på samma sätt som flickor gör. Detta har att göra med vissa genetiska orsaker: hormonella skillnader mellan flickor och pojkar innebär att vissa faser, som puberteten, kommer att inträffa tidigare än andra.

I genomsnitt växer pojkar i allmänhet till att vara längre än flickor. Dock kommer flickor att nå sin slutliga längd före pojkarna.

Generna

Gener spelar en stor roll i denna process. Därför har vissa etniciteter eller personer från en viss geografisk region, som på höga höjder, medfödda egenskaper som ökar eller minskar tillväxten.

när slutar barn växa? läkare mäter pojke

Kost

Naturligtvis är en hälsosam och balanserad kost viktig för barns tillväxt. Barn som växer upp i områden med dåliga förhållanden kan vara undernärda. Detta kan menligt påverka deras fysiska utveckling.

Vila

Visste du att tillväxthormonet somatotropin produceras när du sover? Det är därför sömnen är så viktig. Det är också anledningen till att små barn behöver mer sömn än vuxna.

Sömn är nödvändig för barnens kroppar att genomföra sina grundläggande processer medan de fortfarande växer. Därför är det en bra idé att se till att ditt barn får tillräckligt med sömn.

Aktivitet och hälsa

Fysisk aktivitet, om den är från lek eller organiserad utövning av en sport, hjälper benutvecklingen och stimulerar muskelförstärkningen och tillväxten.

Å andra sidan kan vissa sjukdomar, som kan vara kroniska – hjärtsjukdom, glutenintolerans eller till exempel brist på tillväxthormon – ha motsatt effekt. Med andra ord, om ditt barn lider av någon av dessa, kommer det att påverka deras längd.

Pojkarna växer inte på samma sätt som flickor gör. Detta har att göra med vissa genetiska skillnader.

Vid vilken ålder upphör barns tillväxt?

Så länge ditt barn inte har några av de negativa förutsättningarna som vi nämnde ovan finns det en “normal” ålder när barn slutar växa. Denna tillväxtprocess slutar vanligen när de är omkring 18 till 21 år. Vid denna ålder har ungdomarna gått igenom följande fysiska förändringar:

  • Röstförändringar i målbrottet
  • Viktökning
  • Utveckling av större och starkare muskler
  • Uppkomst av behåring på kroppen, i ansiktet och på könet
  • Utvecklingen av deras könsorgan, åtföljt av deras första sexuella lustar

Stadier i barns tillväxt

Barn utvecklas fysiskt mycket gradvis och långsamt. Under de första åren av livet kommer deras motoriska färdigheter och kognitiva förmågor att växa. Barn lär sig att röra sig, uttrycka sig och relatera sig själva till omvärlden.

Under nästa skede i barndomen verkar de sluta växa en stund för att sedan växa snabbt. Detta kan skrämma vissa föräldrar. Det är dock helt naturligt.

när slutar barn växa? läkare mäter barn

De mest märkbara förändringarna i barns tillväxt uppträder under puberteten, vilken hos pojkar sker mellan 10 och 15 års ålder. Det är då några av de fysiska förändringarna vi nämnde tidigare börjar äga rum. Övergången till vuxenlivet har redan börjat.

Slutligen, någon gång mot slutet av tonåren, kommer deras utveckling att sakta ner. När de är 20 eller 21 år gamla, har de vuxit färdigt och de slutar växa. Naturligtvis kan denna ålder variera från person till person då inte alla människor utvecklas i samma takt.

Till slut bör du inte ignorera de psykologiska och känslomässiga aspekterna av denna process. Växtprocessen kan göra barnen ängsliga och oroliga. Både när de går igenom en tillväxtfas och när de slutar växa.

Det är viktigt att du som förälder använder din visdom och erfarenhet för att få ditt barn att känna sig lugn och säker på sin kropps förändringar och de känslor som det för med sig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.