4 förbjudna livsmedel för barn under 2 år
Det är viktigt att ta hand om barnets kost för att säkerställa en god utveckling. Därför är det viktigt att veta att det finns vissa förbjudna livsmedel för barn som inte bör erbjudas till dem före de når cirka 2 års ålder. Antingen för att de kan orsaka kvävning eller för att de kan orsaka hälsorisker på medellång sikt.
Innan du börjar vill vi nämna att det är viktigt för barn att ha en varierad och kost med ett lätt överskott av kalorier under de första levnadsåren. Ett underskott av viktiga näringsämnen i detta skede kan äventyra kroppens funktion och orsaka förändringar i barnens tillväxt och utveckling.
Var uppmärksam på vilka livsmedel du bör undvika till varje pris.
Känn till vilka livsmedel som är förbjudna för barn före 2 års ålder
Här visar vi dig vilken mat som är förbjudna för barn före 2 års ålder, och varför. Det är viktigt att undvika att de ingår i kosten, även i små mängder.
1. Honung
Under det första levnadsåret kan förtäring av honung leda till ett potentiellt allvarligt tillstånd som kallas spädbarnsbotulism, vilket framgår av forskning publicerad i tidskriften Läkartidningen.
Små barns kropp är inte beredd att bearbeta toxinet från bakterien Clostridium botulinium, som ofta koloniserar denna matprodukt.
Det är inte heller någon bra idé att inkludera honung i kosten för barn under 2 år, eftersom i denna ålder kan risken för att barn utvecklar pollenallergi öka. Dessutom ökar den tjocka texturen sannolikheten för kvävning.
2. Godis
Konsumtionen av stora mängder socker under barndomen ökar risken för att utveckla metabola sjukdomar på medellång och lång sikt. Av denna anledning bör förekomsten av livsmedel med högt glykemiskt index, såsom enkla kolhydrater, vara mycket begränsad.
Dessutom innehåller godis ett antal tillsatser som kan skada tarmfloran hos de små. Dessa är livsmedel som ger “tomma” kalorier, så det är viktigt att undvika deras konsumtion under de första stadierna av livet. Från och med denna tidpunkt är det bäst att äta sötsaker med måtta.
3. Hela nötter
Nötter är mycket hälsosamma livsmedel eftersom de ger en bra mängd protein och högkvalitativa fetter. De innehåller även höga koncentrationer av mikronäringsämnen som järn, zink och kalcium.
Men de har en hög allergiframkallande potential, så de bör inte inkluderas i kosten för barn om det förekommer en historia av atopi.
Det bör också noteras att när de erbjuds hela så kan nötter orsaka kvävning på grund av deras hårdhet och storlek. Hos spädbarn och små barn är det möjligt att dra fördel av näringsämnena i dessa ätbara produkter genom att erbjuda dem malda.
4. Läsk
Med läsk händer något liknande det vi sa om godis. De är drycker som inte ger något bra ur näringssynpunkt och som, för att göra saken värre, innehåller en överdriven mängd enkla sockerarter och konstgjorda tillsatser. Av denna anledning, ju mindre de konsumeras, desto bättre.
Undvik förbjudna livsmedel för barn under 2 år
Som du har kunnat se finns det en rad livsmedel som är förbjudna för barn under 2 år. De flesta av dem är livsmedel som inte har en hög näringstäthet och kan inkluderas i gruppen industriella ultrabearbetade livsmedel. Dessa bör undvikas i kosten för nästan alla.
Glöm inte att optimering av näring under de tidiga stadierna av livet är väsentligt. Det är nyckeln till att främja en rad goda vanor och seder som lätt kan upprätthållas med åren. Faktum är att bra rutiner som implementerats i barndomen skapar en bra grund för att undvika utvecklingen av sjukdomar i framtiden.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Wikström, S., & Holst, E. (2017). Spädbarnsbotulism – skäl att inte ge honung till barn under ett år [Infant botulism – why honey should be avoided for children up to one year]. Lakartidningen, 114, ELMF.
- Fidler Mis, N., Braegger, C., Bronsky, J., Campoy, C., Domellöf, M., Embleton, N. D., Hojsak, I., Hulst, J., Indrio, F., Lapillonne, A., Mihatsch, W., Molgaard, C., Vora, R., Fewtrell, M., & ESPGHAN Committee on Nutrition: (2017). Sugar in Infants, Children and Adolescents: A Position Paper of the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Committee on Nutrition. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition, 65(6), 681–696. https://doi.org/10.1097/MPG.0000000000001733