Typer av utslag hos spädbarn och hur man behandlar dem

Utslag hos spädbarn är vanliga under de första månaderna av livet. Här presenteras de olika typerna och hur man behandlar dem.
Typer av utslag hos spädbarn och hur man behandlar dem
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 03 maj, 2023

Huden hos nyfödda är generellt sett mer känslig än den vi finner hos vuxna, och därmed är den även mer känslig för utslag. När utslag uppstår på hudytan handlar det om något som, om det inte behandlas korrekt och i tid, kan leda till hudinfektioner. Fortsätt läsa för att lära dig mer om utslag hos spädbarn.

Vad menas med utslag hos spädbarn?

Utslag är hudskador som oftast hittas på huden vid skinkorna, ljumsken eller låren. De manifesterar sig som rodnader, fläckar eller svullnader. De kan till och med kännas varma vid beröring, ett kliniskt tecken på inflammation.

Detta kan göra att barnet blir irriterat, får lätt att gråta och vaknar lättare på natten. Det är därför det alltid är bäst att se till att blöjstorleken är korrekt samt att blöjbyte sker minst 5 gånger om dagen.

Du kanske är intresserad av: Min bebis har reaktiv hud

Typer av utslag hos spädbarn

Utslag kan genereras var som helst på kroppen, även om de oftast observeras i blöjområdet. Klädernas friktion kan orsaka utslag även i veck (armveck, knäveck) och på ryggen.

En kvinna som applicerar salva på en kinden hos en bebis.
Utslag hos spädbarn kräver tid för att läka och du bör fortsätta med den föreslagna behandlingen. I de fall där det inte sker någon förbättring, eller där utslagen sprider sig, bör en läkare konsulteras för att utesluta andra sjukdomstillstånd eller för att etablera en annan behandling.

Kontaktdermatit

Denna typ av hudutslag är vanlig under barndomen. I sin tur har den två former som skiljer sig åt baserat på orsak: irritationsbaserad eller allergisk. De utslag som kan uppstå är polymorfa, både i förhållande till utbrott av dermatit och till de olika ämnen som är ansvariga. Även platsen för utslagen är förknippad med området för direkt kontakt, på grund av det faktum att huden hos små barn är tunnare än hos vuxna.

Blöjutslag

Blöjdermatit är en inflammatorisk reaktion på hudytan i de perianala och perineala områdena, mer känd som blöjområdet. Enligt Medecin de famille canadien är det ett av de vanligaste utslagen hos spädbarn.

Även om blöjutslag vanligtvis är ett milt tillstånd som går över av sig självt, kräver det minimalt med ingrepp för att förhindra att det utvecklas till en allvarlig infektion. Hudutslagen inkluderar varfyllda blåsor, erytem, erosioner och fjällning. Dessa uppstår vanligtvis runt pungen, på låren, vid skinkorna och området kring ljumsken.

Orsakerna kan bero på följande faktorer:

 • kemisk irritation
 • candida Albicans
 • atopi.

Allergisk dermatit

Atopisk dermatit är ett återfallande, kroniskt och kliande hudtillstånd som orsakas av förändringen av hudens skyddsbarriär och dess immunförsvar. Det uppstår vanligtvis under tidig barndom och dess karaktäristiska fördelning beror på den drabbades ålder. Det vill säga i ansiktet, i hårbotten och på lemmarna hos spädbarn.

Manifestationerna kännetecknas av finnar med erytem, excoriationer och seröst exsudat, klåda och xerosis.

Seborroiskt eksem

Seborroiskt dermatit hos spädbarn uppträder i form av tjocka hudflagor som liknar mjäll i hårbotten. Denna typ av dermatit, som ibland kallas mjölkskorv, är dock ofarlig och kräver ingen behandling. Dessutom är det en sjukdom som inte orsakar klåda men som kan spridas till ansiktet, halsen, blöjområdet och hudvecken.

En baby med vagghatt.
Seborroiskt eksem förekommer hos spädbarn med gulaktiga, feta hudflagor som inte lätt lossnar från hårbotten.

Hur behandlar man utslag hos spädbarn?

Det är bäst att förhindra uppkomsten av utslag hos spädbarn för att undvika lidande och att behöva ta till efterföljande behandlingar. Utslag hos spädbarn kan orsaka inflammation, irritation, rodnad eller obehag:

 • Håll barnet sanerat och torrt.
 • Generera inte friktion när du torkar huden.
 • Använd lätta bomullskläder.
 • Byt blöjor oftare.
 • Använd specifika hypoallergena fuktgivande krämer för spädbarn.
 • Håll barnets naglar korta för att undvika rivsår.
 • Använd produkter som inte innehåller alkohol eller parfym.

Blöjutslag hos spädbarn och medicinsk konsultation

Vid skador från blöjutslag, kontakta alltid en specialistläkare för att påbörja behandling med en specifik produkt. I dessa fall rekommenderas inte användningen av huskurer eller naturläkemedel eftersom spädbarn har mycket tunnare hud som inte är fullt utvecklad, det finns en större sannolikhet för negativa effekter på grund av större absorption.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • American Academy of Allergy, Asthma and Immunology; American College of Allergy, Asthma and Immunology. Contact dermatitis: a practice parameter. Ann Allergy Asthma Immunol. 2006 Sep;97(3 Suppl 2):S1-38. Erratum in: Ann Allergy Asthma Immunol. 2006 Dec;97(6):819. Beltrani, Vincent S [removed]; Bernstein, I Leonard [removed]; Cohen, David E [removed]; Fonacier, Luz [removed]. PMID: 17039663.
 • Kellen PE. Diaper dermatitis: differential diagnosis and management. Can Fam Physician. 1990 Sep;36:1569-72. PMID: 21233927; PMCID: PMC2280139.
 • Schneider L, Tilles S, Lio P, Boguniewicz M, Beck L, LeBovidge J, Novak N, Bernstein D, Blessing-Moore J, Khan D, Lang D, Nicklas R, Oppenheimer J, Portnoy J, Randolph C, Schuller D, Spector S, Tilles S, Wallace D. Atopic dermatitis: a practice parameter update 2012. J Allergy Clin Immunol. 2013 Feb;131(2):295-9.e1-27. doi: 10.1016/j.jaci.2012.12.672. PMID: 23374261.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.