Hur bör man klä spädbarn som lider av atopisk hud?

Bebisar med atopisk hud kräver mer vård på grund av sin reaktiva hud. Därmed är valet av kläder för den lilla viktigt.
Hur bör man klä spädbarn som lider av atopisk hud?
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 04 februari, 2023

Atopisk dermatit är en av de vanligaste hudsjukdomarna hos små. Förutom sina kliniska manifestationer kan det också orsaka ett stort obehag hos dem som lider av det. Även om symtomen inte är allvarliga kommer vi att berätta hur du väljer kläder för spädbarn med atopisk hud samt förbättrar deras livskvalitet.

Vad är atopisk hud?

Atopisk hud, eller atopisk dermatit, är det vanligaste inflammatoriska tillståndet i hudytan under barndomen. I allmänhet drabbar det 15 till 30 % av barnen. Det kännetecknas av uppkomsten av kroniska klåda som tenderar att återkomma i tidig barndom vid cirka 3 till 6 månaders ålder.

Dessutom skiljer sig placeringen av utslagen med åldern, med spädbarn och nyfödda som vanligtvis lider av utslag på kinderna, på extremiteterna och i hårbotten.

Vad orsakar atopisk dermatit?

Den vanligaste utlösande faktorn för ett utbrott hos spädbarn med atopisk hud inkluderar följande:

  • Svettningar
  • Värme
  • Ångest
  • Infektioner

Även hos yngre barn kan en födoämnesallergi vara förknippad med utslagen. Kliniska manifestationer tenderar att öka med åren när fler och fler syntetiska produkter blir tillgängliga.

En bebis med utslag på låret från kontakt med hans blöja.
Svett, värme och infektioner är de främsta orsakerna till atopisk hud. Det är viktigt att känna igen vilket medel som utlöser utslagen hos barnet för att undvika kontakt eller användning.

Hygien och skötselåtgärder

Spädbarns hud kännetecknas av ett tunnare ytskikt, högre vattenhalt, förhöjt pH, ökad transepidermal vattenförlust och en accelererad förnyelseprocess. Av denna anledning är fuktgivande krämer stöttepelaren i behandlingen av atopi, detta eftersom xerosis är en av de viktigaste kliniska egenskaperna.

Det är viktigt att applicera den fuktgivande krämen inom några minuter efter badet. Enligt rekommendationer bör badning ske med ljummet vatten (27-30 °C) och under korta perioder. Dessutom är de rekommenderade rengöringsmedlen milda, med ett pH nära hudens och utan dofter. Dessutom bör barnet varsamt handdukstorka, med klappande rörelser istället för att gnugga.

Du kanske är intresserad av: De vanligaste hudproblemen hos ungdomar

Valet av kläder för spädbarn med atopisk hud

En annan av de stora pelarna i hanteringen av atopi hos spädbarn är baserad på rätt val av kläder för att undvika irritation och efterföljande utbrott. Klädtyger interagerar nära med huden på spädbarn för att forma och konditionera hudens mikromiljö.

Bra typer av tyg

Löst sittande, ljusa eller vita kläder rekommenderas för spädbarn med atopisk hud. I sin tur är det bäst att tygerna inte är syntetiska, utan snarare mjuka och naturliga, som bomull eller linne, så att de har egenskapen att absorbera svett. Dessutom rekommenderas sådant som bambu eller sådana som har gjorts med naturliga färgningsprocesser, utan tungmetaller eller bly.

Vissa tyger kan öka risken för att spädbarns hud blir irriterad eller att det uppstår utslag. Försök därför undvika ull eller syntetiska tyger, som nylon eller polyester.

Ett barn kläs.
Det är bäst att klä spädbarn som lider av atopisk hud i ljusa, mjuka tyger, som bomull eller linne. Å andra sidan bör syntetiska material som nylon eller polyester undvikas.

Tvättar kläder

Alla nya kläder ska tvättas med neutrala tvättmedel och sköljas noggrant före användning, utan att lämna några rester. Användning av sköljmedel eller rengöringsmedel som innehåller parfymer eller färgämnen i deras formulering bör undvikas, de kan fungera som allergener. Det är bäst att använda flytande tvättmedel, eftersom det kan sköljas ur bättre än de som kommer i pulverform.

Undvik direktkontakt med allergener

Klädetiketter, såväl som tryckknappar, sömmar eller nickelknappar, bör inte vara i direkt kontakt med huden. Du bör även undvika nylon eller mycket grova lakan, syntetiska fibrer eller vuxnas skägg. Svettning kan till och med fungera som ett utlösande faktor för ett utbrott av atopi, så det är bättre att inte klä ditt barn för mycket.

Samtidigt rekommenderas inte användning av parfymer eller rakvatten för kläder på grund av den nära kontakten med huden. Detta beror på att de kan verka irriterande och orsaka dermatit.

Atopisk hud är mer än en hudsjukdom

Atopi är inte smittsamt och har ingen specifik behandling för att bota den. Det finns dock åtgärder som håller den under kontroll över tid. Dess kliniska manifestationer är irriterande och obekväma och tenderar att påverka den drabbades livskvalitet. Av denna anledning bör utlösande faktorer uppmärksammas för att undvika uppkomsten av utslag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Simpson EL, Chalmers JR, Hanifin JM, Thomas KS, Cork MJ, McLean WH, Brown SJ, Chen Z, Chen Y, Williams HC. Emollient enhancement of the skin barrier from birth offers effective atopic dermatitis prevention. J Allergy Clin Immunol. 2014 Oct;134(4):818-23. doi: 10.1016/j.jaci.2014.08.005. PMID: 25282563; PMCID: PMC4180007.
  • Schneider L, Tilles S, Lio P, Boguniewicz M, Beck L, LeBovidge J, Novak N, Bernstein D, Blessing-Moore J, Khan D, Lang D, Nicklas R, Oppenheimer J, Portnoy J, Randolph C, Schuller D, Spector S, Tilles S, Wallace D. Atopic dermatitis: a practice parameter update 2012. J Allergy Clin Immunol. 2013 Feb;131(2):295-9.e1-27. doi: 10.1016/j.jaci.2012.12.672. PMID: 23374261.
  • Lyons JJ, Milner JD, Stone KD. Atopic dermatitis in children: clinical features, pathophysiology, and treatment. Immunol Allergy Clin North Am. 2015 Feb;35(1):161-83. doi: 10.1016/j.iac.2014.09.008. Epub 2014 Nov 21. PMID: 25459583; PMCID: PMC4254569.
  • Mason R. Fabrics for atopic dermatitis. J Fam Health Care. 2008;18(2):63-5. PMID: 18512638.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.