Positiv disciplin och fördelarna med det
Positiv disciplin syftar till att uppfostra barn genom sund kommunikation snarare än straff och konsekvenser.
I huvudsak uppmuntrar positiv disciplin barn och ungdomar att samarbeta och delta i sin inlärningsprocess. Genom positiv disciplin lär sig barn att uppfylla kraven från omvärlden på ett hälsosamt sätt.
Med andra ord handlar positiv disciplin om samarbete snarare än konfrontation. Det söker inte efter ett “maktspel” eller att upprätta en hierarki.
Vi måste vanligtvis upprepa de uppmaningar vi ger våra barn tills de följer dem. För att undvika stressen det genererar kan du välja att använda dig av positiva disciplin.
En av de mest effektiva metoderna har att göra med dialog. Det är något som är absolut nödvändigt om du vill att ditt barn ska samarbeta utan konflikt. Detta gör att du kan uppnå dina mål och samtidigt främja välbefinnande.
Svårigheter att tänka på
Om du vill använda positiv disciplin måste du tänka på att du troligtvis inte får de resultat du vill ha på en gång. Nyckeln är att ha tålamod.
Vissa svårigheter kan också komma i vägen, vilket är helt normalt. Varje process har sina upp- och nedgångar, särskilt när det gäller att lära sig.
Om du vill att dina barn ska vara mottagliga måste du ta hänsyn till sammanhanget i vilket du använder positiv disciplin på dem.
Det är mycket viktigt att du också anpassar metoderna du använder efter dina barns ålder, förkunskaper och personligheter. Till exempel bör du inte använda en metod för 3-åringar för att bemöta en tioåring.
Kom ihåg att du måste veta hur du kan skapa en sund dialog med dina barn om du vill hjälpa dem att övervinna fördomar, anpassa sig till olika situationer och göra nödvändiga anpassningar för att de ska uppnå sina mål.
De vanligaste svårigheterna inkluderar:
- Barnets ålder.
- Kvaliteten på den etablerade dialogen (mellan förälder och barn).
- Förutbestämd kunskap och förutfattade meningar (fördomar).
- Eventuell motvilja (till följd av metodens inverkan: uppror, oenighet, missnöje).
Metoder för att utöva positiv disciplin
1. Nyckeln är att upprätthålla en känsla av ansvar. Du måste klargöra för dina barn att från och med nu kommer saker att börja fungera på ett nytt sätt. Du kommer inte alltid att finnas bakom dem och berätta vad de ska göra eftersom det är deras ansvar, inte ditt.
Låt dina barn få veta scheman för sina olika aktiviteter (äta, duscha, utegångsförbud). Skriv ner det åt dem om du tror att de behöver den hjälpen. Om du lyckas organisera allt detta tillsammans med dina barn blir effekten mer positiv.
2. Lär dina barn att använda en väckarklocka och låt dem hantera sin tid på egen hand. Till exempel, om de måste duscha klockan 8, låt dem göra det själv. Med andra ord, hjälp dem att inse hur nyttigt och användbart det är för dem att göra saker för sig själva.
3. När du och dina barn har kommit överens om deras dagliga ansvarsområden, ge dem utrymme att göra det, utan att övervaka dem alltför mycket. Du kan ge dem vissa påminnelser då och då, men gör det inte till en rutin.
4. Var tacksam och visa uppskattning för de ansträngningar de gör. Du behöver inte ställa till med fest bara för att de samarbetar med dig, men se till att du är uppriktig och visa dem hur tacksam du är för vad de gör.
5. Om du känner att vissa situationer upprepas ofta ska du sätta dig ner med dina barn och berätta för dem att du vill hitta en lösning på problemet. Låt dem veta hur mycket bättre och lättare det blir om ni arbetar tillsammans. Använd er av lite brainstorming och kom fram till ett avtal tillsammans (det är viktigt för er alla att delta i detta).
Välj de idéer som du tror kan vara användbara och lägg resten åt sidan. Ta fram en handlingsplan och ta reda på vad ni kan göra för att se till att alla känner sig okej med den. Det är viktigt för handlingsplanen att den blir till en rolig aktivitet, något som förenar er alla.
6. Prata med dina barn istället för att hota dem. På så sätt undviker du frustrationer och negativa situationer i en större utsträckning.
7. Ta en paus. Det är viktigt att du lär dem att ta en stund på sig själva för att bestämma vad de ska göra härnäst. Det hjälper dem att utveckla tolerans mot press och stress och kommer att snabba upp deras beslutstagande.
8. Försök att ställa frågor istället för att ge order. Att uppfostra sina barn genom värderingar och kärlek är mycket viktigare och har större inverkan än att skrika och straffa.
9. Barn lär sig genom imitation, vilket betyder att deras föräldrar är deras förebilder. Föräldrar är aldrig perfekta, försök bara vara så konsekventa och ansvarsfulla som möjligt. Kom ihåg att du uppfostrar ditt barn med allt du gör.
Betydelsen av att följa upp och ha rutiner
Positiv disciplin kommer att ha stor inverkan på dina barn om det upprätthålls på ett anpassat och sammanhängande sätt. Kom ihåg att nyckeln är att se långsiktigt och det hjälper dig att skapa vanor. Därför är det mycket viktigt att du positivt förstärker allt som ger dina barn en känsla av välbefinnande och tillfredsställelse.
Det finns ingen anledning att pressa eller provocera dina barn (eller tonåringar) att göra någonting. Lär dem att arbeta som ett lag och att alltid försöka se det positiva i varje situation.
Tänk på att barn älskar harmoni och att ha roligt. Det är därför viktigt att du ger dem viss flexibilitet och, ännu viktigare, ger dem hela ditt stöd.
Låt dina barn veta när de har gjort ett bra jobb, men låt dem också veta när de behöver förbättra sig. Hitta en balans.
På detta sätt kan du undvika konflikter och förhindra att dagen slutar med en dålig stämning. Sist men inte minst, kom ihåg att ha tålamod. När allt kommer omkring slutar vi aldrig lära oss.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Carmen, D., & Carrasquillo, Y. (2018). DISCIPLINA POSITIVA: HERRAMIENTA PARA LOS PADRES. Educrea.
- McKee, L., Roland, E., Coffelt, N., Olson, A.L., Forehand, R., Massari, C., Jones, D., Gaffney, C.A. y Zens, M.Z. (2007). Harsh Discipline and Child Problem behaviors: The Roles of Positive Parenting and Gender. Journal of Family Violence, 22, 187–196.
- Nelsen, J. (2001). Disciplina positiva. Editora Cultrix.
- Russell, A. y Russell, G. (1996). Positive parenting and boys’ and girls’ mis-behaviour during a home observation. International Journal of Behavioral Development, 19, 291-307.