Mitt barns nya tänder är gula, är detta normalt?
De strålande leenden vi ser på TV eller på kändisar kan få oss att tro att alla tänder ska se så vita ut. Om du märker att ditt barns nya tänder är gula kan du lätt bli orolig. I vissa fall är denna färg en väckarklocka som du inte bör förbise, men andra gånger beror det på ett naturligt fenomen som inte borde orsaka oro. Här följer anledningarna till att ditt barns nya tänder kan se gula ut.
Den naturliga färgen på tänderna
Det första att hålla i minnet är att vi alla har vår egen tandfärg. Precis som det finns olika färger på ögon, hud och hår, finns det också olika nyanser av tänder. Denna variation gör att vissa människor har vitare tänder och andra har mer gråaktiga eller gulaktiga toner. Detta innebär inte automatiskt att tänder med en mörkare ton är resultatet av dålig hygien, eller att de är fläckiga.
Anledningen till dessa olika nyanser är sammansättningen av tänderna. Tandkronan, som är den del vi ser i munnen, består av tre hårda lager. Var och en av dem har en viss tjocklek. Kombinationen av dessa tjocklekar ger upphov till de olika nyanserna.
Emaljen är den yttersta delen av tanden och kännetecknas av att den är genomskinlig. Därmed visar den dentinet under, som har en mer gulaktig färg. Således har personer med ett tjockare emaljlager vitare tänder. Å andra sidan, när det yttre lagret är tunnare syns mer underliggande vävnad och tänderna ser mörkare ut. Så en av anledningarna till att ditt barns nya tänder ser gula ut kan vara att detta är deras naturliga färg.
Mjölktänder är vitare än permanenta tänder
Det är vanligt att föräldrar tror att deras barns nya tänder är gula när den nya tanduppsättningen börjar träda fram. Men i verkligheten beror denna känsla på ett optiskt fenomen. Eftersom mjölktänderna är mycket vitare än de permanenta gör denna färgkontrast att de permanenta tänderna ser mörka ut jämfört med de tillfälliga.
Mjöltändernas kronor har de tre lager som vi berättade om. Mineraliseringen av de hårda vävnaderna är annorlunda än hos permanenta tänder och skikten är tunnare. Detta ger de tillfälliga tänderna ett vitare utseende. Faktum är att den vita aspekten av dessa tänder liknar färgen på mjölk, vilket är en av anledningarna till att de också kallas mjölktänder.
Å andra sidan har permanenta tänder mer tid för att bilda och mineralisera sin krona. Emalj- och dentinlagren är tjockare, så deras färg är mörkare. Dessutom, när några tillfälliga tänder faller ur och de definitiva kommer fram blir skillnaderna i nyanser uppenbara. Detta händer på grund av närheten av de äldre, vitare tänderna till de nya, gulare.
Andra orsaker till att ditt barns nya tänder är gula
Efter att ha klargjort dessa två normala situationer som kan få ditt barns nya tänder att se gula ut, låt oss titta på andra möjliga orsaker till färgen:
- Dålig munhygien: När tandborstningen är otillräcklig eller inte utförs korrekt så ansamlas bakteriellt plack på tandytorna. Om plack kvarstår med tiden kan det förkalkas och förvandlas till tandsten, vilket är mycket märkbart på grund av dess mörkgula färg.
- Trauma: Om ditt barn fick ett slag mot tanden kan traumat orsaka skador på pulpan som resulterar i en färgförändring i kronan. Detta är en invändig fläck som inte tas bort med borstning. Först ser tanden gul ut och blir sedan brun eller svart.
- Mediciner: Användning av vissa mediciner under graviditeten eller i barnets tidiga barndom kan färga tänderna gula eller bruna. Det vanligaste exemplet är tetracykliner.
- Fluoros: Kronisk exponering för höga koncentrationer av fluor under tandbildning orsakar missfärgning av tänderna. Detta tillstånd kan visa sig som gula fläckar.
- Hypoplasier: Detta är en defekt i utvecklingen av emalj under dess bildande. Detta tillstånd kan ses på tänderna som vita eller gula fläckar, prickar eller ränder.
- Karies: Denna sjukdom kan visa sig som gula fläckar på tänderna.
Tips för att förhindra att ditt barns nya tänder ser gula ut
Om ditt barns nya tänder ser gula ut för att det är deras naturliga färg eller om det bara är en optisk illusion på grund av kontrasten med mjölktänderna, då är det inget du behöver göra något åt. Men denna färgning kan också bero på ansamling av bakteriell plack, tandsten eller karies.
För att förhindra att ditt barns nya tänder blir täckta med bakterier, fläckar eller sjuka så bör du ta hand om dem. Med några enkla metoder kan du hålla dem rena och friska. För att göra detta, tänk på följande tips:
- Upprätthåll korrekt munhygien: Att borsta tänderna i 2 minuter, 2 gånger om dagen, och med rätt mängd fluortandkräm, är viktigt för att kontrollera bakteriell plack. Tandtråd förhindrar också att skräp samlas i de interproximala områdena.
- Se efter din kost och minska sockerkonsumtionen: Detta är ytterligare ett sätt att förhindra att barns tänder påverkas. Genom att begränsa söta livsmedel minskar spridningen av bakterier, uppkomsten av karies undviks och skador på emaljen minskar.
- Besök barntandläkaren var sjätte månad: Vårdpersonalen kommer att kunna upptäcka eventuella problem som uppstår tidigt samt behandla dem i tid.
Tänder för alltid
Om ditt barns nya tänder ser gula ut beror det mest troligen på skillnaden i färg jämfört med mjölktänderna som fortfarande finns i munnen. Denna uppfattning är inte något att vara orolig över, den kommer att sluta märkas när tandbytet är klart. Du bör i alla fall inte försumma den hygien och omsorg som de nya tänderna behöver för att hålla sig friska och rena. Kom ihåg att dessa element ska hålla i ditt barns mun livet ut.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Lafuente, D. (2008). Física del Color y su utilidad en Odontología. Revista Científica Odontológica, 4(1), 10-15.
- Pereira, Y. S., Salas, M. E., & Espinoza, N. (2011). PREVALENCIA DE FLUOROSIS DENTAL, OPACIDADES E HIPOPLASIA DEL ESMALTE EN NIÑOS EN EDAD ESCOLAR. odontologia, 6, 2.
- CARRASCO MORALES, MARIA BELÉN. Fluorosis dental infantil. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2021.
- Ponce Icarayme, J. (2018). Lesiones pigmentantes dentarias en niños de 6 a 8 años de edad del centro de salud Huanipaca Marzo a Junio 2017.
- de la Torre Mendoza, I. (2018). Prevalencia de hipoplasia del esmalte en niños de 6 a 12 años de un centro educativo de la ciudad de Lima.
- Trancho, G. J., & Robledo, B. (2000). Patología Oral: Hipoplasia del esmalte dentario. Madrid: Departamento de Biología Animal (Antropología), Facultad de Biología, Universidad Complutense de Madrid.
- Pin Vélez, Jéssica Alexandra. Prevalencia de caries en dientes temporales. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
- Sánchez, T. B., Avila, J. O. T., Segueo, M. S., & Gil, L. P. (2016). Traumatismos dentarios en niños y adolescentes. Correo Científico Médico de Holguín, 20(4), 741-756.