Mitt barn skriker alltid: Vad kan jag göra?
Stör det dig att ditt barn alltid skriker? Skrik kan ofta bli en vanlig reaktion för barn, vilket ibland kan leda till att du tappar humöret.
Har ditt hem en spänd atmosfär på grund av att ditt barn skriker så mycket? Oroa dig inte, det här är en vanlig situation för många familjer. Detta beror på att i början av barndomen kan skrikandet bli ett kommunikationsmönster.
Det är en tid då känslorna går i höga vågor. Men du undrar hur man bäst ska bemöta barn som skriker hela tiden. Kan skrik undvikas? Ta reda på hur här nedan.
Varför skriker barn?
För att förstå och hantera situationen är det nödvändigt att förstå de vanligaste bakomliggande orsakerna till att barn skriker.
För att de är barn
Barn är väldigt aktiva. De tillbringar hela dagen med att ha kul med olika spel, lekar och genom att göra mycket ljud av sig.
Skrik och gap förekommer naturligt som ett sätt för många barn att kommunicera, särskilt om de är i en grupp med andra barn.
Varje dag upptäcker de något nytt, och att skrika kan till och med vara deras sätt att uttrycka glädje och lycka.
För att imitera föräldrar eller andra nära släktingar
Barn kan skrika för att de tar efter den kommunikationsstil de hör hemma. Kom ihåg att du är deras förebild för alla deras beteenden. Som ett resultat, om du brukar tala mycket högt och skrika, kommer dina barn att göra detsamma genom att ta efter dig.
De skriker för att få uppmärksamhet
Barn vill ofta ha uppmärksamheten från dem de är med, och de kan använda sig av skrik för att få den. Även små barn behöver höras.
Som du kanske kan förstå så kan barn, som känner att de inte hörs eller att de är åsidosatta, skrika för att folk ska lägga märke till dem.
För att uttrycka känslor
Barns skrik kan vara ett svar på svåra känslor som frustration, avundsjuka, stress och till och med ångest.
På grund av sin ålder kan barnen inte hantera de energier som ligger till grund för dessa känslor. Så det sätt de väljer att låta uttrycka dem på är genom att skrika.
Utvecklingsstadium
Under perioden mellan 2 och 3 års ålder brukar barn gå igenom en period med många raseriutbrott. Det är en utmaning för föräldrarna att ta sig igenom.
Språkstörningar
Om ett barn har någon form av talproblem kan det ge sig till känna genom att han eller hon skriker. Barnet gör det som ett uttryck för sitt humör.
Hörselproblem
Auditiva problem, som inflammation i trumhinnan och andra sjukdomar, hindrar barn från att höra sig själva tala. Detta får dem att tala högt. Det är det enda sättet de kan höra sig själva.
Vad kan jag göra om mitt barn alltid skriker?
När du väl vet orsaken till varför ditt barn alltid skriker, är nästa steg att räkna ut hur man undviker det. Tyvärr är det bästa svaret tålamod. Det är det enda sättet att få din lilla att dämpa sig.
Sänk din egen röst
Gör en medveten insats för att vara självreflekterande och undersöka om skrik är normen i ditt hem. Om så är fallet, försök att justera ditt tonfall när du pratar i telefon eller med andra familjemedlemmar.
Undvik till varje pris att försöka göra ett budskap tydligare och klarare genom att skrika ut det.
Ge inte efter för raseriutbrott
Om ditt barn skriker åt dig, gör allt du kan för att undvika att svara på samma sätt. Faktum är att om du sänker din röst, så gör barn ofta detsamma och du kommer att bli hörd lättare.
Det är dock viktigt att vara fast och etablera regler så att du inte ger efter för skrik och raseriutbrott. Du kan till exempel säga till dina barn att du inte kan höra dem när de skriker. Om du inte gör det, kommer dina barn att veta att de kan få vad de vill ha genom att skrika sig till det.
Vänta på att ditt barn lugnar ner sig
Du kan inte resonera med barn när de är i mitt uppe i en intensiv känslostorm. Var empatisk och lyssna på dem när de lugnar ner sig. Låt dem få tala utan att bli avbrutna.
Träna dem även på att lyssna. Du kan göra detta genom att läsa böcker för dem och spela spel och leka lekar som man måste vänta på sin tur i. En annan idé är att ibland ta dina barn till platser där tystnad är nödvändig. Biblioteket är ett bra undervisningsverktyg på detta sätt.
Konsultera en talterapeut om ditt barn skriker onormalt mycket
Prata med ditt barns lärare för att ta reda på om ditt barn också visar denna tendens i klassrummet. Om han eller hon bekräftar dina misstankar, tveka inte att konsultera en talterapeut. En talterapeut är en specialist som kan hjälpa barnet att sänka sin röst med specialiserade övningar.
Kort sagt, problemen som kan komma med att ditt barn alltid skriker kan få ett slut om du följer dessa förslag. Kom ihåg att det viktigaste är det exempel du sätter hemma.