11 knep för att bli av med hicka hos barn

Om din lilla, eller din lille, har en hicka som inte vill gå över, missa då inte de bästa knepen för att bli av med hicka hos barn.
11 knep för att bli av med hicka hos barn
Marcela Alejandra Caffulli

Granskad och godkänd av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Hicka hos nyfödda och barn under ett år är vanligt. Om episoderna är enstaka och varar en kort tid (upp till en halvtimme), kräver de enligt specialister på området ingen läkarvård. Här ger vi dig några knep för att bli av med hicka hos barn. Du kan tryggt använda dem hemma eftersom det finns en hel del forskning som stödjer metoderna, eller åtminstone förklarar dem harmlösa.

Lär dig de bästa knepen för att bli av med hicka hos barn

Som bekräftats av forskning publicerad i Spanish Annals of Pediatrics, finns det många behandlingar och naturliga metoder som framgångsrikt har använts i århundraden för att bli av med hicka.

1. Dricka från motsatt sida av glaset

Har du någonsin hört talas om denna teknik? Att dricka från den motsatta sidan av glaset är en gammal huskur för att bli av med hicka.

Även om den saknar vetenskapligt stöd är den teoretiska förklaringen den att genom att inta en vätska upp och ner, upphör andningen i några sekunder och detta förändrar andningscykeln. Detta är dock inte enbart förknippat med att dricka från den motsatta sidan av glaset, utan snarare med att hålla andan.

Andas i en papperspåse

På samma sätt som det tidigare alternativet måste denna metod utföras upprepade gånger, så att själva andningsövningen påverkar membranet.

Det är dock värt att nämna att det ska vara en vuxen som överser övningen, och att man aldrig ska lämna sitt barn ensamt när så sker, inte ens för en sekund.

Ett skrämt barn som skriker och håller sig om huvudet.
Skrämsel skapar ett tillfälligt andningsuppehåll, och detta kan göra att diafragmans rytm återgår till det normala.

3. ”Skräm dem”, ett av de bästa knepen för att bli av med hicka hos barn

Du har säkert hört att skrämsel är allt du behöver för att bli av med hickan. Detta har faktiskt också en vetenskaplig förklaring.

Så länge skrämseln kommer utan förvarning kan den återställa diafragman till rätt läge så att den slutar stiga och falla impulsivt. Eftersom det är något som håller dig alert så slappnar membranet av.

4. Drick kallt vatten utan att andas

När du dricker vatten måste du hålla andan, vilket kan få hickan att försvinna. Detta är en gammal metod som enligt gemena mans uppfattning verkar för att lugna detta irriterande symptom.

5. Att lägga socker under tungan; ett av de mest traditionella knepen för att bli av med hicka hos barn

Kanske har du hört talas om receptet som också rekommenderar att man lägger till en citron och suger på den. Vissa lägger till lite salt till sin skiva och sköljer munnen efteråt.

Denna metod har godkänts i åratal och har gått i arv från generation till generation. För att utföra den, gör följande:

  • Lägg en nypa strösocker under tungan.
  • Låt stå i 5 till 10 sekunder.

6. Håll andan

Som du kanske redan har märkt var de tidigare metoderna baserade på att återställa den normala rörelsen av membranet, för att därmed återgå till den vanliga andningsrytmen. Därför är det vanligt att helt enkelt hålla andan i några sekunder för att bota sin hicka.

För att göra följande: Försök att andas in normalt och håll andan en stund och andas sedan långsamt ut. Detta bör upprepas några gånger tills det fungerar.

7. Drick en sked citronsaft

Som återspeglas i följande studie publicerad av Journal of Pain and Symptom Management, är att ta en sked citron med socker en av huskurerna som hjälper till att bli av med sporadiska hicka.

Det verkar som om citronen eller vinägern kan verka direkt på membranets irritation.

8. Ligg på golvet med knäna mot bröstet

Som den tidigare forskningen också reflekterar över är denna övning som direkt påverkar diafragman också en bra metod för att lindra hicka. Utför därför följande steg:

  • Lägg dig på golvet.
  • För dina knän mot bröstet.
  • Håll denna ställning i några minuter och upprepa flera gånger.

9. Distrahera dig själv

Försök att avleda ditt barns uppmärksamhet till något annat. Detta kan också hjälpa muskeln att lugna ner sig och känna sig avslappnad, trots hickan.

För att göra detta, försök att ställa frågor till personen med hicka så att de undviker att tänka på dem. En bra idé är också att upprepa fraser och skratta åt situationen.

10. Drick med täppta öron

Enligt populära uppfattningar kan att dricka vatten från ett glas kontinuerligt med igentäppta öron också fungera mot hicka. Utan tvekan är det en av de mest originella och roliga huskurerna för att övervinna detta problem.

Försök att utföra denna övning med hjälp av en annan person. Se också till att inte dricka snabbt, utan lite i taget. På så sätt kommer trycket inuti bröstkorgen att öka.

Ett barn som sitter i gräset och dricker en flaska vatten.
Att dricka vatten i klunkar hjälper till att ordna om andningen och återsynkronisera membranet.

11. Gurgla med iskallt vatten

Enligt specialister från Mayo Clinic är gurgling med iskallt vatten också en av de mer effektiva huskurerna för att lindra hicka. Denna teknik strävar efter nasal och svalgstimulering för att återställa normaltillståndet.

Återställ din sinnesfrid med hjälp av dessa knep för att bli av med hicka hos barn

Det är viktigt att betona att i vardagliga episoder kan dessa huskurer vara effektiva. Men enligt en studie publicerad av Journal of the National Medical Association kommer dessa inte att vara användbara i fall av akut eller kronisk hicka.

Om du misstänker att situationen går utöver det normala, rådfråga då en specialist snarast möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Arribas, JMM, Álvarez Martín, M., Ansó Oliván, S., Sánchez Martínez, J., de la Rosa, JBG, & Carpintero Martín, I. (1998). Hipo crónico en la infancia: utilidad del baclofeno. Anales españoles de pediatría , 49 (4), 399-400. Recuperado de https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4412403
  • Bobélé, M. (1989). Tratamiento interaccional del hipo intratable. Proceso de Familia , 28 (2), 191-206. doi:10.1111/j.1545-5300.1989.00191.x
  • Cymet, TC (2002). Análisis retrospectivo del hipo en pacientes de un hospital comunitario entre 1995 y 2000. Revista de la Asociación Médica Nacional , 94 (6), 480-483.
  • Hipo. (s.f.). Recuperado 18 de abril de 2022, sitio web de Mayoclinic.org: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/hiccups/diagnosis-treatment/drc-20352618
  • Walker, P., Watanabe, S. y Bruera, E. (1998). Baclofen, un tratamiento para el hipo crónico. Revista de manejo del dolor y los síntomas , 16 (2), 125-132. doi:10.1016/s0885-3924(98)00039-6

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.