Hur man använder beröm och belöningar med barn

Idag lär vi dig hur du använder beröm och belöningar med barn för att uppmuntra till gott beteende och öka deras självkänsla.
Hur man använder beröm och belöningar med barn
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Oavsett hur gamla barn är kommer bekräftelse och uppmuntran att hjälpa dem att må bra med sig själva. Dessa bygger självkänsla och självförtroende. Ibland kan belöningar också vara till hjälp om du vill uppmuntra till gott beteende. Låt oss prata mer om beröm och belöningar för barn, för när de används korrekt är de en bra resurs för barnets uppfostran.

Beröm

Beröm är när du berättar för ditt barn vad du tycker om dess beteende; det är en belöning för deras goda utveckling. Beröm vårdar ditt barns självkänsla och självförtroende.

Genom att använda beröm visar du ditt barn hur man tänker och pratar positivt om sig själv. Du hjälper barnet att lära känna igen när de mår bra och att klappa sig själv på axeln då och då.

Varför använda beröm som belöning?

Barn i olika åldrar kan hyllas för olika saker. Du kan berömma ett yngre barn för att ha lämnat lekplatsen när du ber om det, eller för att det försöker knyta sina egna skosnören. Du kan berömma tonåringar för att de har kommit hem vid utsatt tid, eller för att ha startat läxläsningen utan att bli påmind.

En mamma berömmer sina barn när de hämtar sina leksaker.

Beskrivande beröm

Beskrivande beröm är när du berättar för ditt barn exakt vad du gillar. Till exempel: “Jag gillar hur du har ordnat ditt rum.” Detta hjälper ditt barn att förstå vad du menar. Det är också mer äkta än ospecifikt beröm som “Du är en bra pojke.”

Var bara försiktig så att du inte använder beröm för mycket. Beröm kan förlora sin inverkan om det inte är specifikt eller om du använder det när ditt barn inte har gjort någonting. Detta kan lära dina barn att de inte behöver göra någonting för att bli hyllade. Eller att dina ord inte är äkta.

Använda beröm för att ändra barns beteende

Barn är mer benägna att upprepa beteenden som leder till beröm. Det betyder att du kan använda beröm för att ändra dåliga beteenden och ersätta dem med önskvärda sådana.

Det första steget är att observera tider när ditt barn beter sig som du vill. När du ser detta eller något annat beteende som du gillar behöver du omedelbart fånga deras uppmärksamhet. Berätta sedan exakt vad du gillade. Till en början kan du berömma varje gång du ser beteendet.

När ditt barn börjar göra beteendet oftare kan du berömma det mindre. Om du använder beröm för att ändra beteendet kan du berömma insatsen och prestationen genom att till exempel säga “Det var jättebra hur du använde ord för att be om den där leksaken.”

Att använda beröm kan verka som en stor ansträngning, och vissa dagar kan det vara svårt att hitta skäl att berömma ditt barn. Men om du berömmer barnen med jämna mellanrum kommer det snart att kännas naturligt och normalt, och dessutom är det den bästa belöningen du kan ge dem för att förbättra deras beteende och öka deras självkänsla.

Belöningar för barn

En belöning är en följd av gott beteende. Det är ett sätt att säga “bra gjort” efter att ditt barn har gjort något bra eller skött sig bra. Det kan vara en godbit, en överraskning eller ett extra privilegium. Som belöning för att hålla sitt rum städat kan du till exempel låta ditt barn välja vad som ska ätas till middag.

Belöningar kan få ditt beröm och din uppmuntran att fungera bättre. De flesta beteenden påverkas av konsekvenserna som följer efter det, så när du berömmer ditt barns beteende och sedan belönar det är det mer troligt att det händer igen.

Belöningar kan fungera bra till en början, men det är bäst att inte överanvända dem. Om du behöver använda dem mycket kan det vara bra att tänka om situationen. Finns det en annan strategi du kan försöka använda för att uppmuntra det beteende du vill ha? Eller är uppgiften eller beteendet för svårt för ditt barn just nu?

Tänk på att mutor och belöningar inte är samma sak. En muta ges före det beteende du vill ha och en belöning ges efter. Belöningar förstärker gott beteende, men mutor gör det inte.

En ung flicka med ett stolt leende på läpparna.

Ibland är det lättare att kritisera än att berömma. Dåligt beteende är ofta mer uppenbart än bra beteende. Till exempel är det mer troligt att du märker när ditt barn skriker än när de tyst och stilla läser en bok. Försök att uppmärksamma bra beteende också!

Tips för att använda beröm och belöningar med dina barn

Hjälp till att bygga upp ditt barns självkänsla och uppmuntra till gott beteende med dessa tips:

  • När du är stolt över ditt barn, säg det. Se om du kan ge dem några uppmuntrande ord varje dag. Små saker du säger arbetar tillsammans för att få stor effekt på ditt barn efter en tid.
  • Försök berömma mer än du kritiserar. Som en riktlinje, försök berömma ditt barn åtminstone två gånger för varje negativ sak du säger.
  • Leta efter små förändringar och framgångar. Istället för att vänta tills ditt barn gjort något perfekt för att ge det en komplimang, försök berömma alla ansträngningar eller förbättringar.
  • Acceptera att alla är olika. Beröm ditt barn för dess unika styrkor och uppmuntra det att utvecklas och känna glädje över sina särskilda intressen. Detta hjälper dem att utveckla en känsla av stolthet och självförtroende.
  • Överraska ditt barn med en belöning för bra beteende. Du kan till exempel säga “Tack för att du hämtade leksakerna; låt oss gå till parken för att fira.”
  • Beröm insats och prestation. Erkänn och beröm hur mycket ditt barn förbättras. Säg till exempel: “Tack för att du kom ihåg att städa ditt rum”.

Vi hoppas att du kommer att använda dessa tips om beröm och belöningar för barn i praktiken med dina små för att uppmuntra till gott beteende och bygga självkänsla. Vad väntar du på för att börja?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • J. Siegel, D,. Payne Bryson, T,. (2018) Disciplina sin lágrimas: Una guía imprescindible para orientar y alimentar el desarrollo mental de tu hijo. Editorial. DBooks

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.