Hur man lär ett barn att ha älska sig själv

Att lära barn att ha självkänsla är en av de viktigaste aspekterna som säkerställer en god utveckling. Därför kommer vi att ge dig några tips som hjälper dig att uppnå det och lära sig att älska sig själv.
Hur man lär ett barn att ha älska sig själv
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 04 juni, 2019

Att lära ett barn att älska sig själv är en process som växer fram långsamt. Emellertid kan man så det första fröet tidigt under barndomen. Det är en kvalitet som kan hjälpa barn att prestera bättre i skolan, hemma och i deras personliga relationer.

Självkänslan hos barn börjar utvecklas under de första åren i livet. På så sätt är föräldrarna de mest inflytelserika personerna i barndomen och spelar en viktig roll i deras utveckling.

Dina uppmuntrande ord kan hjälpa till att utveckla deras självförtroende och förmågan att älska sig själv. Detta särskilt när du hänvisar till barnets specifika insatser eller förmågor.

Att ha en positiv attityd till sig själv är en av de bästa gåvorna som kan ges till ett barn. Samtidigt behöver man för att älska sig själv en positiv och realistisk uppfattning om sina egna förmågor. Därför är det väldigt viktigt att göra en insats så snabbt som möjligt.

Vi har förberett en lista över de bästa sätten att lära barn att bygga en positiv självbild och lära sig förmågan att älska sig själv. Tveka inte att sätta dem i bruk!

Sätt att lära barn att älska sig själv

1. Uppmuntra dem att delta i en sport

Det första sättet att lära barn förmågan att älska sig själv är att uppmuntra dem att delta i en sport eller andra fysiska aktiviteter. Sport hjälper barn att stärka och bygga upp sitt självförtroende. Detta eftersom det gör det möjligt för dem att sätta mål, förbättra sina färdigheter och uppnå sina mål.

Bland andra fördelar kan sporter hjälpa dem att lära känna sina egna styrkor och acceptera sina svagheter.

Flickor spelar fotboll

Att övervinna motgångar i en sport är också ett effektivt sätt att bygga upp självförtroende. Som om det inte var tillräckligt så kommer barn som utövar en sport att hålla sig i form och lära sig ta hand om sin kropp. Detta är alltid mycket positivt och främjar förmågan att älska sig själv.

2. Prata med dem och var en god förebild

Att prata med sina barn om deras lärande är en bra sak. I själva verket är det lämpligt att prata om problem och svårigheter som de stöter på. Att lära dem att de måste kämpa hårt och med större intensitet för att övervinna alla hinder.

Det är bra att dina barn hör dig tala om hur du värderar dina egna styrkor samtidigt som du känner igen dina svagheter. Att kunna lösa problem och övervinna svårigheter skapar en förmåga att älska sig själv, så du bör få dem att se att det alltid finns positiva sätt att ta det på.

I detta skede måste du också föregå med gott exempel. Du måste älska dig själv innan du kan lära dina barn att göra det. Du kan vara en förebild och visa detta beteende genom att belöna och prisa dig själv när du gör saker rätt.

Dessutom kan du också dela dina styrkor och svagheter med dina barn och berätta för dem vad du gör för att övervinna de mest utmanande situationerna.

Lär dem att alla människor behöver kämpa för att övervinna motgångar. Det är den bästa läxan de kan lära sig.

Föräldrar är de mest inflytelserika personerna under barndomen och de spelar en viktig roll i utvecklingen av sina barn. Dina uppmuntrande ord kan hjälpa till att utveckla deras självförtroende.

3. Kritisera inte när du lär ett barn att älska sig själv

Kritik som barn hör om sig själva från andra människor påverkar direkt de känslor de har om sig själva. Faktum är att negativa ord alltid är skadliga och demotiverande. När barn hör negativa budskap om sig själva påverkar detta deras förmåga att älska sig själva.

Därför, om du vill rätta till några av dina barns attityder, bör du göra det med tålamod och fokusera på vad du vill att de ska göra nästa gång. Helst bör du koncentrera dig på deras styrkor och uppmärksamma vad de gör bra och ge det värde.

Var mer uppmärksam på deras styrkor än deras svagheter om du vill hjälpa dina barn att må bra med sig själva.

 4. Lär dem nya saker

Slutligen måste du komma ihåg att det att lära sig nya saker är en av de bästa idéerna för att främja självkärlek hos barn. Med tanke på att de älskar att lära sig och att möjligheterna är obegränsade, är det ett bra sätt att stärka deras självkänsla.

Även under den tidigaste barndomen kommer de uppleva det här. När de lär sig att hålla en kopp eller ta sina första steg, genererar detta en känsla av självkontroll och oöverträffad triumf.

Pojke med 3D-penna

Därför måste barn lära sig nya saker allteftersom de blir äldre, som att klä på sig, lära sig läsa eller cykla. I allmänhet är varje möjlighet att förvärva ett nytt koncept och nya färdigheter ett bra ögonblick för att deras självkärlek ska växa.

Vi rekommenderar att när du lär barn att göra saker, bör du alltid hjälpa dem i början. Därefter blir det dags för dem att försöka på egen hand. Låt dem göra misstag, lära sig och känna sig stolta. Utmaningarna måste alltid vara på deras nivå.

Slutligen, glöm inte att det är möjligt att lära barn att älska sig själva! Bara du följer dessa tips och använder dig av en kärleksfull fostran så kan du ge ditt barn den gåvan.

Kom ihåg att din roll som förälder är mycket viktig. Dina ord av uppmuntran och stöd är nödvändiga för att barnet ska kunna utvecklas korrekt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Macías Quintero, M. A. (2019). Yo soy el dueño de mi receta: libro de autoconocimiento y amor propio (Bachelor’s thesis, Uniandes). https://repositorio.uniandes.edu.co/handle/1992/45040
  • Laporte, D. (2006). Autoimagen, autoestima y socialización: guía práctica con niños de 0 a 6 años (Vol. 58). Narcea Ediciones.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.