Tester för att utvärdera intelligens hos barn
En intelligenskvotient är en måttenhet för en persons allmänna kognitiva förmågor i förhållande till hans eller hennes åldersgrupp. Ett psykometriskt test kan användas för att utvärdera intelligens hos barn. Men det kräver även observationer såväl som intervjuer med barnet i fråga.
”Det verkar för oss som att det i intelligensen finns en grundläggande förmåga, vars förändring eller brist är av yttersta vikt för det praktiska livet. Denna formåga är omdöme, annars kallad sunt förnuft, praktiskt förnuft, initiativ, förmågan att anpassa sig själv till omständigheterna.”
–Alfred Binet–
Tester för att utvärdera intelligens hos barn
TONI-2 (Test of Nonverbal Intelligence)
TONI-2 mäter kognitiv kapacitet utifrån ens förmåga att lösa problem med abstrakta figurer. Testet kan användas för att utvärdera individer mellan 5 och 85 års ålder.
Det tar cirka 20 minuter att utföra testet och det är särskilt passande för att utvärdera små barn. Det beror på att testet inte kräver att man använder sig av språk eller större motoriska förmågor.
Dessutom finns det två likvärdiga sätt att utföra testet. Var och en består av 55 element, var och en svårare än den senaste. Specialister rekommenderar att man gör periodiska bedömningar och jämför objekt på ett objektivt sätt.
I detta test måste individerna identifiera det befintliga förhållandet mellan den abstrakta figuren i varje figurmatris. De måste också söka efter lösningen mellan föreslagna alternativ och peka på det valda alternativet.
Utvärderarna ger instruktioner med hjälp av gester eller korta muntliga indikationer. Till exempel kan de säga: “Vilken av dessa figurer passar in här?” Testpersonen ska då peka på motsvarande bild.
K-BIT (Kaufman Brief Intelligence Test)
Det här testet tar bara 15 till 30 minuter och är också lätt att rätta. Det tjänar som stöd och orientering vid mätning av intellektuell kapacitet.
Målet är att utvärdera verbal och icke-verbal intelligens hos personer mellan 4 och 90 års ålder. Å ena sidan mäter testet verbala förmågor relaterade till akademiskt lärande. Det drar slutsatser baserade på kunskap om ord och bildandet av verbala begrepp.
Å andra sidan utvärderar testet icke verbala förmågor och förmågan att lösa nya problem. Detta är baserat på testpersonens lämplighet att förstå relationer och fullständiga analogier. Därför består det av två olika subtester:
- Ordförrådstest. Med 45 artiklar som omfattar uttrycksfullt ordförråd och 37 med definitioner.
- Matriser. Består av 48 icke verbala element med både figurativa stimuli (personer eller objekt) och abstrakta stimuli (geometriska former eller symboler).
Detta psykometriska test erbjuder tre olika intellektuella kvoter:
- Verbal
- Icke-verbal
- Komposit: Totalt testresultat
WISC-V: (Wechsler Intelligence Scale for Children)
WISC-V mäter generellt tänkande och resonemang hos barn och ungdomar mellan 6 och 16 års ålder. Det är baserat på ett övergripande intelligensfokus som består av 10 huvudtester och 5 kompletta test. Testet utvärderar olika kapaciteter och förmågor som bidrar till att få en total intelligenskvot.
Testet har därför olika huvudbetyg:
- Verbal förståelse. Mätt genom aktiviteter som kräver att man lyssnar på frågor och erbjuder muntliga svar. Subprov inkluderar similariteter och ordförråd.
- Visuell-rumslig bearbetning. Uppnås genom aktiviteter som kräver fokus på detaljer och visuomotorisk integration. Undersökningar inkluderar blockdesign och visuella pussel.
- Flytande resonemang. Bedöms genom tester som kräver användning av mentala operationer för att lösa nya problem. Dessa uppgifter kan inte utföras automatiskt. Deltester inkluderar matrisresonemang och viktskalor.
- Arbetsminne. Använder aktiviteter som kräver inlärning och lagring av information samtidigt som man använder den nya informationen för att slutföra en aktivitet. Undersökningar inkluderar sifferintervaller och bildskanning.
- Bearbetningshastighet. Fokuserar på uppgifter som snabbt kräver att man undersöker symboler och fattar beslut angående dem. Subtester inkluderar kodning och symbolsökning.
- Total skala. Summan av poäng från de tio huvudtesterna. Det definierar testpersonernas intellektuella förmåga jämfört med deras åldersgrupp och enligt deras allmänna tänkande och resonemang.
Vilket test är bäst på att utvärdera intelligens hos barn?
För att utvärdera intelligens hos barn är WISC-V det bästa testet, då det ger mer fullständig information och är specifikt för intellektuella förmågor.
Dessa test erbjuder en total intelligenskvotient. Betyget kategoriseras enligt befolkningens normalfördelningskurva enligt följande:
- Extremt hög: 130-145.
- Mycket hög: 120-129.
- Högt genomsnitt: 110-119.
- Genomsnitt: 90-109.
- Lågt genomsnitt: 80-89.
- Mycket låg: 70-79.
- Extremt låg: 69 eller mindre.
Testresultat gör det också möjligt att upptäcka intellektuella funktionsnedsättningar på olika nivåer:
- Gränsöverskridande intellektuell förmåga: mellan 70 och 85.
- Svag intellektuell funktionsnedsättning: mellan 50 och 69.
- Måttlig intellektuell funktionsnedsättning: mellan 35 och 49.
- Allvarlig intellektuell funktionsnedsättning: mellan 20 och 34.
- Djup intellektuell funktionsnedsättning: mindre än 20.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Brown, L., Sherbenou, R. J. y Johnsen, S. K. (2009). Toni 2: test de inteligencia no verbal: apreciación de la habilidad cognitiva sin influencia del lenguaje: manual. TEA Ediciones. https://books.google.com.ec/books/about/TONI_2.html?id=NhGTPwAACAAJ&redir_esc=y
- Kaufman, A. S. y Kaufman, N. L. (2004). K-BIT: Test Breve de Inteligencia de Kaufman: Manual. Madrid: Pearson. https://www.pearsonclinical.es/k-bit-test-breve-de-inteligencia-de-kaufman
- Nader, M., & Benaím, D. (2004). La inteligencia de los niños. https://www.researchgate.net/publication/228939215_La_inteligencia_de_los_ninos
- Sipos, E. B. (2013). BAS-II: un nuevo instrumento para la evaluación de las aptitudes intelectuales en niños y adolescentes. Investigación e Innovación Educativa al Servicio de Instituciones y Comunidades Globales, Plurales y Diversas, 327–335. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4377406
- StanfordBinetTest.com. (s.f.). Web sobre el test de Stanford-Binet. Consultado el 18 de junio de 2023. https://stanfordbinettest.com/
- Wechsler, D. (2015). WISC-V, Escala de Inteligencia de Wechsler para niños-V: Manual. Pearson. https://www.pearsonclinical.es/wisc-v-escala-de-inteligencia-de-wechsler-para-ninos-v
- Sanz López, Yolanda, Guijarro Granados, Teresa, & Sánchez Vázquez, Vicente. (2007). Inventario de Desarrollo Battelle como instrumento de ayuda diagnóstica en el autismo. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría, 27(2), 31-45. Recuperado en 26 de junio de 2023. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-57352007000200004&lng=es&tlng=es.