Tandskydd för barn
Att ta hand om barns munhälsa innebär inte bara att upprätthålla god hygien och att begränsa konsumtionen av godis. Användandet av tandskydd är också en praxis som hjälper till att förebygga skador och problem i munnen.
Tandtrauma är en vanligen förekommande händelse under barndomen. Faktum är att det är den näst vanligaste orsaken till åtgärder inom barntandvården, näst efter karies. I detta avseende kan lek och motion orsaka olyckor som skadar tänderna. När barn växer upp börjar de dessutom idrotta, och risken för slag mot munnen ökar.
Tandskydd för barn är en förebyggande åtgärd som hjälper till att bevara integriteten hos barnens tänder och vävnader.
Vad menas med tandskydd för barn?
Tandskydd för barn består normalt av flexibla plast- eller gummiskenor. I allmänhet täcker de den övre tandraden som, eftersom den sticker ut mer i munnen, är mest utsatt för stötar och slag. I speciella fall kan dock andra utföranden användas.
Huvudfunktionen hos tandskydd för barn är att dämpa eventuella stötar. Detta minimerar risken för att skada eller slå ut tänder samt att skada läppar, tunga och andra strukturer i munnen. Om barnet använder fast tandställning blir användningen av munskydd viktig under utövandet av sport. Detta förhindrar att tandställningen går sönder eller skadar de mjuka vävnaderna.
I vilka sporter rekommenderas tandskydd för barn?
Idrottare är mer benägna att drabbas av tandskador om de inte bär ett munskydd. Kollisions- och kontaktsporter anses ha hög risk, men tandskador kan orsakas av en mängd olika aktiviteter.
Boxning, kickboxning och andra kampsporter, ishockey, amerikansk fotboll, rugby, landhockey, gymnastik, konståkning och skridskoåkning anses vara högrisksporter. Å andra sidan har basket, dykning, fotboll, handboll, fallskärmshoppning, vattenpolo, ridning, squash, cykling och klättring en mellanliggande risk.
Vilka typer av tandskydd finns det för barn?
När du letar efter skydd för ditt barns mun bör du veta att det finns olika alternativ. Här följe tre typer av munskydd för barn som du kan välja mellan:
- Prefabricerade: Dessa är de billigaste och enklaste att få tag på. De kommer redan formade i standardstorlekar och är redo att användas, så ibland anpassar de sig inte särskilt bra till munnen. Eftersom de är skrymmande kan de i vissa fall vara obekväma och göra det svårt att tala och andas, dessutom kan de ge kväljningar
- Halvmonterad: Dessa tandskydd hittas hos specialiserade sportbutiker. För att använda dem mjukas de först upp genom att doppa dem i kokande vatten. Sedan förs de in i munnen och användaren behöver bita ihop för att forma dem. De uppnår en bättre passform än ovan nämnda tandskydd, även om passformen inte är perfekt.
- Skräddarsydda: Dessa är speciellt gjorda av en tandläkare för att passa barnets mun. För deras tillverkning tas formar från barnets munhåla, så att de uppnår en utmärkt passform. De är de dyraste, men också de mest bekväma och säkra.
Hur man använder tandskydd för barn på rätt sätt
Tandskydd bör vara en del av barnens sportutrustning och bör bäras vid varje träningstillfälle och match. Att bära tandskydd varje gång en riskfylld aktivitet utförs minskar risken för skador om en olycka skulle vara framme. Samtidigt är det viktigt att skydden vårdas och rengörs ordentligt. Här följer några tips för deras användning och underhåll:
- Skölj dem med vatten innan du sätter dem i munnen.
- Rengör dem med vatten och en mjuk borste efter varje användning.
- Förvara dem torrt och transportera dem i ett styvt, ventilerat fodral. Detta förhindrar spridning av bakterier och svamp.
- Kontrollera regelbundet enhetens passform i munnen. Eftersom barn växer och deras mun förändras snabbt är det vanligt att de behöver bytas ut.
- Se upp för tecken på slitage eller skador på skydden, i så fall måste de bytas ut.
- Ta med munskydden till tandkontroller så att vårdpersonalen kan kontrollera dem, bedöma dess passform och rengöra dem noggrant.
- Håll munskydden borta från sol, varmt vatten och andra värmekällor som kan deformera dess form.
Säkert spel med munskydd
Som föräldrar är det upp till oss att skapa trygghet för våra små. I detta avseende kommer munskydd hjälpa dig att förhindra skador på dina barns munnar och ta hand om deras tänder medan de utövar sin sport.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Caiazzo, A., Sanz, J. L., & Forner, L. (2020). ¿ Son efectivos los protectores bucales para la prevención de traumatismos dentales en el deporte? Una revisión sistemática. Endodoncia (Madr.), 38(3), 34-48.
- Manrique Toiran, S. (2020). Conocimiento y uso del protector bucal en deportes de riesgo en niños catalanes entre 6 y 18 años. Universitat Internacional de Catalunya.
- Valdés, L. D., & Valle-Lizama, R. L. (2021). Protectores bucales en la prevención de lesiones traumáticas dentomaxilofaciales en adolescentes durante prácticas deportivas. Revista Archivo Médico de Camagüey, 25(4).
- Solórzano Rendón, L. L. (2022). Protectores bucales en niños deportistas (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
- López Garcés, K. N. (2021). Factores predisponentes de traumatismos dentales en niños (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
- Díaz Valdés, L., Valle Lizama, R. L., & Rodríguez Ortiz, M. (2021). Nivel de información sobre protectores bucales y avulsión dentaria en entrenadores deportivos. Medisan, 25(5), 1143-1157.
- Flores, K. M. B., Molinar, Y. H., & Berber, M. Á. R. (2022, October). Uso de guardas deportivas en Odontopediatría. In XXI Congreso Latinoamericano de Odontopediatría (Vol. 12, No. Suplemento).