5 nycklar till att välja en madrass för barn

Att välja en bra madrass som passar för barn är viktigt för att ge dem den komfort och sömnkvalitet de behöver.
5 nycklar till att välja en madrass för barn
Marcela Alejandra Caffulli

Granskad och godkänd av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Skriven av Yesibeth Rincón

Senaste uppdateringen: 03 april, 2023

Din prioritet som mamma är dina barns välbefinnande och komfort inom alla aspekter av deras liv. Detta betyder också att när de går och lägger sig ska de ha den komfort de behöver för att uppnå en avkopplande och vilsam sömn. I den här artikeln ger vi dig några nycklar som hjälper dig att välja en madrass för barn.

Barn springer och leker mycket, deras aktivitetsnivå är hög, och när det är dags att sova kräver de den komfort som en bra madrass kan ge dem. Att veta hur man väljer just en sådan kommer att vara bland dina uppgifter om du vill ge dina barn den kvalitetsvila de så väl behöver och förtjänar. Låt oss titta närmare på några överväganden att ta hänsyn till när du går ut och köper en madrass för barn!

Känn till nycklarna till att välja en madrass för barn

Den bästa madrassen är den där ditt barn sover och vilar bra. Men när du går ut för att köpa den bör du ta hänsyn till några kriterier som kan hjälpa dig i ditt beslut. Förutom komfort bör den inte utgöra någon risk för ditt barn, vilket innebär att den inte ska orsaka allergier, ryggproblem eller sömnstörningar.Här följer nu några nycklar till att välja en madrass för barn.

En mamma skrattar medan hennes dotter hoppar på sängen.
Bestäm dig för en madrass som ger anpassningsförmåga när barnet växer, men utan att överge sin fasthet för att undvika problem med ryggen. Till exempel kan den vara gjord av naturlig latex eller kokosfibrer.

1. Välj den som passar deras tillväxtstadium bäst

De egenskaper en bra madrass för barn bör ha beror på i vilket stadium av deras utveckling de befinner sig i. Om det till exempel rör sig om en bebis så kanske du behöver en madrass som är speciellt anpassad för spjälsängar, och det är viktigt att den är fast, allergivänlig och hygienisk, och dessutom vara gjord med organiska material och utan föroreningar. Det är optimalt att få den gjord av naturlig latex och ull eller ekologisk bomull för att undvika uppkomsten av allergier.

Är ditt barn istället mellan 18 månader och två år gammalt så är det troligt att det är så stort att det inte längre får plats i spjälsängen. Det är dags att byta säng och madrass. I det här fallet skulle det vara bra att välja möbler som kan tjäna den lille tills den når 10 eller 12 års ålder.

Under de första åren av tillväxt är det bäst att madrassens är fast, eftersom en för mjuk sådan kan få ockupanten att sjunka ner och anta dålig hållning.

2. Välj en bekväm madrass

Det viktigaste att leta efter är en bekväm madrass för barn eftersom det är komfortnivån som är avgörande för deras goda vila och sunda tillväxt. Brist på sömn kan orsaka problem med irritabilitet, bristande prestationsförmåga och koncentrationssvårigheter. En bra madrass är avgörande för ordentlig vila.

3. Välj om möjligt ekologiska material

Välj en naturlig latex- eller kokosfibermadrass till ditt barn, vilket garanterar dess fasthet. Se också till att den innehåller naturlig ull eller ekologisk bomull, vilket gör att den andas, är allergivänlig och erbjuder bra komfort. Det finns också de som är gjorda med termiskt tyg så att de inte genererar kyla eller värme. Dessutom har många behandlats för att motstå kvalster.

En liten flicka vilar lugnt i sängen.
Materialen som används är nyckeln när man väljer en madrass för barn, kvaliteten på madrassen beror på det. Leta efter en som andas, är allergivänlig och framför allt bekväm för barnet.

4. Bestäm dig för vilken typ av madrass för barn du föredrar

Vilken typ av madrass du letar efter beror på vad dina barn behöver. Det kan till exempel vara fjäder- eller viskoelastiskt skum. Var och en av dessa typer har sina fördelar.

  • Pocket resårmadrass: Ger bättre andningsförmåga. Dessutom bygger pocketfjädrarna upp madrassens struktur och är inkapslade oberoende av varandra, så de gynnar anpassningsförmågan hos barnets kropp till madrassen.
  • Viskoelastisk skummadrass: Denna är idealisk om du letar efter bättre komfort. Viskoelastiskt skum är perfekt för att erbjuda ditt barn en mycket bekväm stödyta.

5. Titta efter rätt storlek för sängen

Innan du köper någon madrass bör du titta på måtten. Välj rätt storlek för sängen där du ska placera den. Den behöver inte ha samma tjocklek som en vuxenmadrass, eftersom de som används för barn är mellan 10 och 20 cm höga.

Ge ditt barn en lugnande vila

Att vila bra är viktigt för barn eftersom tillväxten gynnas när de sover och deras hjärna konsoliderar det de har lärt sig under dagen. Av detta och många andra skäl är kvalitetssömn avgörande för barn. En bra madrass är anpassad efter deras ålder och utvecklingsstadium.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Merino M, Álvarez A, Madrid J, Martínez M, Puertas F, Asencio A, Romero O, Jurado M, Segarra F, Canet T, Giménez P. Sueño saludable: Evidencias y guías de actuación. Revista de Neurología. 2016; 63 (2): 1-27. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5796326
  • Kanopa V. Sueño seguro, lactancia y colecho. Archivos de Pediatría del Uruguay. 2022; 93 (1). Disponible en: http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?pid=S1688-12492022000101802&script=sci_arttext
  • Canapari C. ¡Todos a dormir?: La guía del sueño reparador para bebés, niños y padres. Editorial Océano; 2020. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=AvLPDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT13&dq=colch%C3%B3n+para+cama+de+ni%C3%B1os&ots=hjXx52Lkd5&sig=ODd8TB1a6Hi-yT4FY9EQ1PGVmtk#v=onepage&q=colch%C3%B3n%20para%20cama%20de%20ni%C3%B1os&f=false

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.